ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΛΛΗΤΟΥ ΜΟΥ

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ


   Οι φιλικές σχέσεις στη ζωή ενός ανθρώπου είναι από τις πιο σημαντικές. Είναι η ''οικογένεια'' που επιλέγουμε να πορευτούμε μαζί. Είναι άνθρωποι που αγαπάμε καί μας αγαπούν ανιδιοτελώς. Η εμπιστοσύνη καί η κατανόηση υπάρχουν αμφότερες ανάμεσα σε όλα τα μέλη που την απαρτίζουν. Ο εγωϊσμός δεν έχει καμία θέση καί όλοι/ες είναι ίσοι/ες με τα ίδια δικαιώματα. Λένε πως οι φιλίες που κάνουμε ως παιδιά είναι οι πιο αληθινές καί μεγάλες. Δεν υπάρχει κανένα συμφέρον,ούτε δεύτερες σκέψεις. Για την αξία καί την ομορφιά της φιλίας στην παιδική ηλικία μιλάει η συγγραφέας Μαρία Ρουσάκη μέσα απ΄το νέο της παιδικό βιβλίο με τίτλο ''ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΛΛΗΤΟΥ ΜΟΥ" που κυκλοφόρησε πρόσφατα απ'τις εκδόσεις Κέδρος. Άν καί έχω ακούσει πολλές φορές το όνομα της συγγραφέως,καθώς έχει ένα πλούσιο έργο με παιδικά παραμύθια,ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε τύχει να διαβάσω κάποιο βιβλίο της καί ομολογώ πως έμεινα άκρως ικανοποιημένη από την όμορφη πένα της.   

   Είναι αλήθεια πως όσο μεγαλώνουν τα παιδιά -εκεί γύρω στο δημοτικό- αρχίζουν να εμφανίζονται οι όποιες αντιπαραθέσεις καί οι ''μάχες'' ανάμεσα στα φύλα. Τόσο τα αγόρια,όσο καί τα κορίτσια θεωρούν ότι τα παιδιά του αντίθετου,από το δικό τους,φύλο υστερούν σε σχέση με εκείνα καί πως είναι προορισμένα να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα καί να έχουν δικές τους ασχολίες. Όμως,δεν ισχύει κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα. Γι'αυτό,λοιπόν,η συγγραφέας επιλέγει να μιλήσει στα παιδιά για την ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα καί πως όλοι κι όλες μπορούν να κάνουν αυτό που αγαπούν. Καί το κυριότερο όλων; Όλοι κι όλες μπορούν να είναι φίλοι/ες μεταξύ τους. Τα αγόρια καί τα κορίτσια δεν χρειάζεται να κάνουν παρέα μόνο με αγόρια καί κορίτσια αντίστοιχα. Η φιλία δεν γνωρίζει φύλο.

   "Η Νένη θέλει να είναι πάντα καλή φίλη. Θέλει να κρατάει καλά φυλαγμένα τα μυστικά των άλλων. Όμως, με τη συμμετοχή της στη λέσχη ανάγνωσης και στην ομάδα ποδοσφαίρου, κινδυνεύει να αποκαλυφθεί ένα τεράστιο μυστικό. Το μυστικό του φίλου της του Νεοκλή. Κι έτσι ξεκινά η μεγάλη «μάχη των φίλων». Πώς θα σταθεί άξια απέναντι στον Νεοκλή χωρίς να χάσει και τα δικαιώματά της; Ίσως τα καταφέρει κάνοντας διαλογισμό, ακούγοντας ιστορίες του παππού της ή τρώγοντας τα μοσχομυριστά ρολάκια κανέλας της αγαπημένης της γειτόνισσας, της κυρίας Θέκλας." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Για να γίνει πιο ευνόητη κι ενδιαφέρουσα η ιστορία της,η συγγραφέας επιλέγει ένα μικρό κορίτσι να είναι η βασική ηρωϊδα καί να αφηγείται. Αυτό,βέβαια,δεν σημαίνει πως το βιβλίο δεν διαβάζεται εξίσου κι από κορίτσια κι από αγόρια. Ο λόγος της συγγραφέως είναι οικείος καί εκπέμπει προς τα έξω μία στοργή. Βασίζεται σε άφθονο λεξιλόγιο καί παραδείγματα παρμένα από την καθημερινή ζωή,καθώς απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9 ετών κι άνω. Εμένα,επίσης,μου άρεσε η ασπρόμαυρη εικονογράφηση γιατί επιτρέπει στα παιδιά να βάλουν τα χρώματα της δικής τους επιλογής. Αναζητήστε το!

Καλή ανάγνωση!


Υ.Γ. Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί κι άλλο βιβλίο με περιπέτεια της Νένης,με τίτλο ''ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΛΛΗΤΗΣ ΜΟΥ"


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΡΙΑ ΡΟΥΣΑΚΗ


ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΠΕΤΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΛΙΑΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΔΡΟΣ


ΗΛΙΚΙΑ: 9+ ΕΤΩΝ





ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΛΛΗΤΟΥ ΜΟΥ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΛΛΗΤΟΥ ΜΟΥ Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 11, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.