Ο περιπατητής του Ολύμπου

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


  Θα σας πω το όνομα ένος συγγραφέα καί κρατήστε το γιατί πιστεύω πως,από τα δείγματα γραφής που ήδη μας έχει δείξει,θα μας απασχολήσει πολύ θετικά στο μέλλον. Σωτήρης Καραγιάννης. Ο ανερχόμενος,ταλαντούχος καί πολλά υποσχόμενος -κατ'εμέ- συγγραφέας που ήρθε να δώσει μία νέα πνοή στον χώρο της λογοτεχνίας της φαντασίας καί του θρίλερ στην χώρα μας. Με δύο προσωπικά του έργα,ήδη,στο βιογραφικό του,τολμώ να πω πως είμαι μία από τις υποστηρίκτριες της πένας του. Εγώ,αρχικά,διάβασα το δεύτερο βιβλίο με το οποίο συμμετέχει στη σειρά ''Σκοτεινές πόλεις'' κι έπειτα συνέχισα με το πρώτο,με τίτλο ''Ο περιπατητής του Ολύμπου'',για το οποίο θα σας μιλήσω σήμερα (καί τα δύο κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Λυκόφως). Ξέρω πως ακούγεται κάπως ανορθόδοξο όλο αυτό,με δεδομένο πως είχα καί τα δύο βιβλία στην κατοχή μου,αλλά ως αναγνώστρια έχω κι εγώ τις δικές μου ''παραξενιές". 

   Έχοντας διαβάσει ήδη ένα βιβλίο του συγγραφέα καί έχοντας θέσει τον πήχη των αναγνωστικών μου απαιτήσεων ψηλά,ήθελα να δω τι άλλο θα μπορούσε να μας προσφέρει. Η άτυπη σύγκριση ανάμεσα στα δύο έργα σχεδόν αναπόφευκτη. Άν καί το δεύτερο βιβλίο του είναι πιο μικρό σε έκταση σε σχέση με το πρώτο,είναι μεστό καί καλογραμμένο. Ισχύει,όμως,το ίδιο καί για το πρώτο του βιβλίο ''Ο περιπατητής του Ολύμπου"; Η απάντηση είναι καταφατική. Ο συγγραφέας μπορεί καί χειρίζεται ορθά τον λόγο του,συγκεντρώνοντας την σκέψη του κάτω από ένα πλαίσιο καί μας παρουσιάζει 10 +1 ιστορίες κοσμικού τρόμου καί φαντασίας που διαβάζονται με μία ανάσα.

    Ο φόβος είναι ένα από τα πιο ισχυρά συναισθήματα που μπορεί να νιώσει ένας άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ζωής του. Άλλες φορές λειτουργεί ως κατασταλτικός παράγοντας καί άλλες σαν διεγερτικό ώστε να πράξουμε με τον έναν,ή,τον άλλον τρόπο. Ο φόβος δεν υπάρχει μέσα μας εκ γενετής,αλλά είναι επίκτητος καί μας ακολουθεί μέχρι το τέλος του βίου μας. Άραγε,τί είναι αυτό που τον γεννά καί τον συντηρεί τόσο δυνατό καί σχεδόν πανταχού παρών; Καί κυρίως,τί είναι αυτό που τον καθιστά τόσο γοητευτικό,όσο καί απαγορευμένο την ίδια στιγμή; Ακόμη κι εγώ που αγαπώ να διαβάζω βιβλία τρόμου,δεν μπορώ να δώσω με απόλυτη σαφήνεια μία απάντηση. 

   "Ένα βουνό, όπως ο Όλυμπος, μπορεί να κρύβει απόκοσμα μυστικά. Όπως κι ένα νησί στο Ιόνιο Πέλαγος που ίσως και να μην υπάρχει σε κανέναν χάρτη. Ή οι υπόνομοι της Αθήνας. Ή ο πύργος της Δούκισσας της Πλακεντίας και οι ζάμπλουτοι επισκέπτες του. Ακόμα περισσότερο, μία ζούγκλα στην Λατινική Αμερική όπου παραμονεύουν οι φύλακες υποχθόνιων πλασμάτων. Αλλά πολύ περισσότερα μυστικά κρύβουν οι άνθρωποι. Που είναι καλό να παραμένουν μυστικά. Γιατί, όποιος τα σκαλίζει, ακόμα και εκείνος που θα γίνει μάρτυρας εκουσίως, κινδυνεύει να χάσει τα λογικά του και να εγκλωβιστεί στα πλοκάμια της τρέλας." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Πόσο λεπτά είναι τα όρια ανάμεσα στην λογική καί στην τρέλα; Πότε η φαντασία γίνεται ένα με τον τρόμο παίζοντας επικίνδυνα παιχνίδια εις βάρος μας; Υπάρχει έξοδος διαφυγής,ή,πρόκειται για μία χαμένη εξ αρχής μάχη; Ο συγγραφέας με ευφυή τρόπο θα συνδυάσει θρύλους της χώρας μας καί του εξωτερικού μέσα σε έντεκα αυτοτελείς,ανεξάρτητες καί την ίδια στιγμή αλληλένδετες με ένα αλλιώτικο τρόπο,ιστορίες που ικανοποιούν το αναγνωστικό κοινό. Ιστορίες που χαρακτηρίζονται από αρτιότητα λόγου,σωστή δομή,πρωτοτυπία,σασπένς,αγωνία,γλαφυρότητα στις περιγραφές των εικόνων καί έντονη την παρουσία του στοιχείου θρίλερ. Το γεγονός καί μόνο πως μιλάμε για μία συλλογή ιστοριών λειτουργεί υπέρ του βιβλίου,καθώς ο κάθε αναγνώστης καί η κάθε αναγνώστρια θα μπορέσει να βρεί παραπάνω από μία ιστορίες που θα ξεχωρίσει. Ναι,το ίδιο συνέβη καί σε μένα,χωρίς αυτό να συνεπάγεται πως οι άλλες ήταν λιγότερο καλές. Εδώ αναφέρομαι σε καθαρά υποκειμενικές προτιμήσεις. 

   Εν ολίγοις,μιλάμε για μία αξιόλογη προσπάθεια του συγγραφέα που με έκανε να νιώσω,έστω καί για λίγο το αίσθημα του φόβου καί γέμισε ευχάριστα τον χρόνο μου. Είτε είστε λάτρεις ανάλογων βιβλίων,είτε όχι,αξίζει να αναζητήσετε το συγκεκριμένο βιβλίο. Θεωρώ πως θα σας αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις. Ποιος/α ξέρει; Ίσως δείτε τον τρόμο με άλλο μάτι μετά την εμπειρία της ανάγνωσης του βιβλίου.

Καλή ανάγνωση!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΛΥΚΟΦΩΣ





Ο περιπατητής του Ολύμπου Ο περιπατητής του Ολύμπου Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 03, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.