Το DNA του Θεού

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Αρκεί,άραγε,ένας ευφυής τίτλος καί μία διαπεραστική εικόνα εξωφύλλου για να μας εντυπωσιάσει ένα βιβλίο; Η αλήθεια είναι πως η πρώτη εικόνα,πολλές φορές,είναι πιο δυνατή από τις όποιες άλλες προσλαμβάνουσες,αλλά θα σας μιλήσω βάσει της προσωπικής μου εμπειρίας. Έχουν υπάρξει βιβλία που με έχουν κερδίσει με το αρχικό κοίταγμα,αλλά στην διάρκεια της ανάγνωσης,να μην μου ήταν τόσο αρεστά,άλλα που κράτησαν αυτήν την πρώτη αίσθηση,όχι μόνο ζωντανή,μα την πήγαν ένα βήμα παραπέρα καί εκείνα που ίσως να μην με ''κατέκτησαν'' από το πρώτο βλέμμα,αλλά αποδείχθηκαν,στην πορεία,πολύ ευχάριστες εκπλήξεις. Το καινούργιο βιβλίο,-το δεύτερο κατά σειρά-,του συγγραφέα Δημήτριου Βορίλα,με τίτλο ''Το DNA του Θεού" που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο,μπόρεσε καί με έπεισε καί μου πρόσφερε όσα μου υποσχέθηκε όταν το έπιασα για πρώτη φορά στα χέρια μου. Άν καί μιλάμε για ένα μυθιστόρημα που ανήκει στο είδος της επιστημονικής φαντασίας,μου ανέτρεψε τον όποιον δισταγμό αισθανόμουν για ανάλογα έργα,καθώς είμαι κάπως άπειρη ως αναγνώστρια απέναντι στο συγκεκριμένο είδος. 

  Ακούγοντας τον τίτλο του βιβλίου ''Το DNA του Θεού",-δεν ξέρω αν είμαι σωστή,ή,λάθος-,μα για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο ο νους μου ''πέταξε'' σε αυτό που πρεσβεύει η θρησκεία μας,ότι δηλαδή είμαστε φτιαγμένοι/ες κατ'εικόνα καί καθ'ομοίωσιν του Θεού. Άρα,όλοι κι όλες μοιραζόμαστε κάποια κοινά στοιχεία στο dna μας καί κατ'επέκταση,αυτό συνεπάγεται πως το dna του Θεού είναι ίδιο με το δικό μας... Για σκεφτείτε το λίγο. Πόσα χρόνια αναζητούν οι επιστήμονες το dna του Θεού καί ενώ έχουν κάνει τόσο τεράστια άλματα προόδου αναλύοντας πλήρως το ανθρώπινο,να μην το έχουν ταυτίσει με του Θεού. Βέβαια,θα μου πείτε ανέκαθεν υπήρχε,υπάρχει καί θα υπάρχει μία ιδιότυπη ''σύγκρουση'' ανάμεσα στην θρησκεία καί στην επιστήμη. Ο συγγραφέας,όμως,έξυπνα μας δίνει μία άλλη οπτική μέσα από την υπόθεση του βιβλίου του.

   "Ο Ίωνας, ένας επιστήμονας Βιοτεχνολογίας, μαζί με τους συναδέλφους του, έρχεται αντιμέτωπος με τη σπουδαία ανακάλυψη που έχει κάνει ο αρχηγός της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Όταν ο τελευταίος τους αποκαλύπτει πως χάρη στην έρευνά του είναι σε θέση να ψηφιοποιεί το DNA των οργανισμών, μια σειρά από ηθικά διλήμματα έρχονται στην επιφάνεια σχετικά με την παράδοσή της στο ανθρώπινο είδος. Λίγο μετά, ο καθηγητής Γιαννόπουλος εξαφανίζεται και το μυστηριώδες κουβάρι της υπόθεσης ξετυλίγεται, παρασύροντας μαζί του τον Ίωνα και φέρνοντας στην επιφάνεια καλά κρυμμένα μυστικά, που κουβαλάνε απώλειες και αντικρουόμενα συναισθήματα. Θα καταφέρει ο Ίωνας να βρει την άκρη του νήματος ή οι εξελίξεις θα τον προλάβουν; Άνθρωπος ή Θεός;" (Περίληψη οπισθοφύλλου)

  Άν σας δινόταν η ευκαιρία να μπείτε στη διαδικασία της εκούσιας ανάλυσης του dna σας από κάποια επιστημονική ομάδα,θα δεχόσασταν; Ναι,ή,όχι; Κι αν η απάντησή σας θα ήταν θετική,για ποιον πιθανό λόγο θα συναινούσατε; Για να ανακαλύψετε όλους τους πιθανούς προγόνους σας καί την πορεία τους μέσα στον χρόνο; Για να ''ελέγξετε'' μελλοντικές συμπεριφορές δικές σας,ή,άλλων προσώπων; Κι αν από την άλλη,με αυτόν τον τρόπο προλαμβάνονταν επιθετικές συμπεριφορές καί πράξεις που αν συνέβαιναν,θα είχαν ολέθρια αποτελέσματα; Σίγουρα,εδώ,τίθεται ένα σοβαρό ηθικό δίλημμα/ζήτημα. Κι αν ισχύει αυτό,μήπως έτσι καταλύεται ένα απ΄τα πιο σημαντικά ανθρώπινα δικαιώματα,που είναι η ελευθερία; Ποιος/α μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του αυτό το βαρύ φορτίο που επωμίζεται βάσει της όποιας του/της απόφασης;

   Ο συγγραφέας αποτυπώνει πάνω στο χαρτί μία ενδιαφέρουσα ιστορία επιστημονικής φαντασίας,εύληπτης από το αναγνωστικό κοινό,πλημμυρισμένη από έντονη δράση,περιπέτεια,ηθικά διλήμματα,το αίσθημα του φόβου,αρκετή δόση φαντασίας καί την πρέπουσα υπερβολή,χωρίς να υπάρχουν δυσνόητοι επιστημονικοί όροι,ή,κάτι άλλο που θα μπορούσε να επισκιάσει το κείμενο. Ως ευχάριστη,λοιπόν,θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την πρώτη μου επαφή με την πένα του συγγραφέα,καθώς έχει ένα λόγο σωστά δομημένο καί άρτιο που με βοήθησε να διαβάσω άκοπα το κείμενο καί να το προσεγγίσω χωρίς φόβο,αλλά με πάθος για το τι έμελλε να ανακαλύψω μέσα στις σελίδες του. Ένα βιβλίο που το διάβασα με μία ανάσα καί με αντάμειψε με τον καλύτερο τρόπο στον επίλογό του. Όχι,δεν θα σας πω κάτι παραπάνω,αλλά θα σας προτρέψω να το αναζητήσετε κι εσείς!

Καλή ανάγνωση!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΟΡΙΛΑΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ





   

Το DNA του Θεού Το DNA του Θεού Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 19, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.