Θρύλοι του Σύμπαντος VIII

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ


   Ποιο βιβλίο επιλέξατε να κάνει ποδαρικό στην νέα αναγνωστική χρονιά που μόλις ξεκινά; Εγώ για να είναι μία φανταστική χρονιά καί να ξορκίσει κάπως όλα τα άσχημα της προηγούμενης,αποφάσισα να αρχίσω με ένα βιβλίο που ανήκει σε ένα πολύ αγαπημένο μου είδος,αυτό της φανταστικής λογοτεχνίας. Η σημερινή μου πρόταση για εσάς καί η πρώτη για τη νέα χρονιά είναι το βιβλίο ''Θρύλοι του Σύμπαντος VIII" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. Πρόκειται για μία ανθολογία διηγημάτων ανάλογου θέματος που αποτελείται από 34 αυτοτελείς ιστορίες φαντασίας γραμμένες από 19 διαφορετικούς/ες δημιουργούς που μας υπόσχονται να μας ταξιδέψουν μέσω των θρύλων του σύμπαντος.

  "...Σκούπισε αργά την πρόσοψη του κράνους του και συνέχισε να προχωράει με αργά, προσεχτικά βήματα. Μια πυκνή πράσινη ομίχλη κάλυπτε τον ορίζοντα μέχρι εκεί που μπορούσε να δει. Υδρατμοί, σαν ζωντανά χέλια, τυλίγονταν γύρω από τη στολή του, αφήνοντας τα γλιστερά ίχνη τους, σαν αποτρόπαιο φλέγμα. Το τοπίο μπροστά του ήταν το απόλυτο τίποτα, το απόλυτο κενό. Μέχρι εκεί που μπορούσε να δει το βλέμμα του υπήρχε μια απέραντη επίπεδη γη, κάτω από το φως των δύο ήλιων, που έριχναν βαριά τη σκιά τους στον παχύρευστο πράσινο ουρανό. Και, εκεί, πέρα από το τέλος του ουρανού, ήταν τα αρχαία ερείπια. Τα ξεχασμένα κτίσματα ενός πολιτισμού που είχε καταρρεύσει πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Εκεί πήγαιναν. Εκεί θα ήταν το τελευταίο πεδίο μάχης. Τα πνεύματα του νεκρού πολιτισμού θα τους περίμεναν, θα ζωντάνευαν για μια τελευταία φορά, το νερό θα κυλούσε πάλι στα ξεχασμένα κανάλια..." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

    Γιατί να επιλέξει ένας αναγνώστης,ή,μία αναγνώστρια την παρούσα συλλογή; Οι λόγοι,-κατ'εμέ-,είναι αρκετοί. Ας ξεκινήσω να σας τους αναφέρω. Αρχικά θεωρώ πως ένας καλός λόγος είναι πως μέσω ανάλογων συλλογών μας δίνεται η δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή καί να γνωρίσουμε τις πένες αρκετών καί διαφορετικών συγγραφέων που ίσως μέχρι πρότινος να μην είχαμε διαβάσει κάποιο έργο τους. Έπειτα,είναι μία ενδεδειγμένη λύση για εξοικονόμηση χώρου καί χρημάτων τόσο για την βιβλιοθήκη μας,όσο καί για την τσέπη μας. Κακά τα ψέματα,ουσιαστικά είναι σαν να έχουμε στα χέρια μας πολλά βιβλία μέσα σε ένα. Ας μην ξεχνάμε,επίσης,πως ο η αυτοτέλεια των ιστοριών λειτουργεί θετικά στο να μπορεί ένας αναγνώστης,ή,μία αναγνώστρια να προστρέξει στη σελίδα του βιβλίου που ξεκινά η ιστορία που επιθυμεί να διαβάσει,χωρίς να χρειάζεται να διαβάσει όλο το βιβλίο,αν δεν θέλει. Τέλος,η ποικιλία στις ιστορίες βοηθά ώστε να ''καλυφθούν'' όλα τα γούστα του αναγνωστικού κοινού.

    Θετικά στοιχεία του βιβλίου: 

- Ατόφιος,καθαρός λόγος των συγγραφέων

- Αρκετή δόση φαντασίας,μυστηρίου καί θρίλερ

- Περιεκτικός όγκος ιστοριών

   Εγώ πέρασα αρκετά ευχάριστα τον χρόνο μου διαβάζοντας την παρούσα συλλογή διηγημάτων. Γνώρισα την γραφή κι άλλων συγγραφέων,μαζί με εκείνων που έχω διαβάσει κατά το παρελθόν,καί μελλοντικά ίσως καί να αναζητήσω κι άλλα δικά τους έργα. Άν σας κίνησε το ενδιαφέρον,δεν έχετε παρά να το διαβάσετε κι εσείς.

Καλή ανάγνωση!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Αλεξάνδρα Ανανιάδου,Ηλίας Καρπώνης,Μιχαήλ Θραψανιώτης,Βασίλης Κυριλλίδης,Σταμάτης Γιακουμής,Γιώργος Γιαντάς,Νίκος Θ. Μέντης,Κωνσταντίνος Λιάχης,Θοδωρής Καραδιαμαντής,Φίλιππος Φιλίππου,Βάσω Ελευθερίου,Μαρία Μπούκα,Λεωνίδας-Βασίλειος Μανιάτης, Μαρία Κούβαρου,Βασιλική Δραγούνη,Άντζελα Τερζή,Michael Molt,Έμιλυ Γερολατσίτη,Δημήτρης Τούλιος 


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ


ΣΕΙΡΑ: ΜΥΘΩΔΙΑ





 

Θρύλοι του Σύμπαντος VIII  Θρύλοι του Σύμπαντος VIII Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 03, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.