Το πεπρωμένο του Ραθ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

  Καθημερινά δεχόμαστε καταιγισμό πληροφορίων σχετικά με νέες κυκλοφορίες βιβλίων,καθώς καί για καινούργια πρόσωπα που κάνουν σιγά-σιγά τα βήματά τους στον χώρο της εγχώριας λογοτεχνίας. Ο διαθέσιμος χρόνος για ανάγνωση,σε σχέση με την τόσο μεγάλη ποικιλία,αντικειμενικά φαντάζει ελάχιστος. Κι εύλογα όλοι κι όλες αναρωτιόμαστε αν τελικά αξίζει,ή καί όχι,να επιλέγουμε να διαβάσουμε έργα νεότερων (όχι από άποψη ηλικίας) συγγραφέων. Προσωπικά είμαι υπέρ καί θα τάσσομαι στο πλευρό των ανερχόμενων δημιουργών,καθώς νομίζω πως πάντα χρειάζεται νέο ''αίμα'' στην λογοτεχνία. Αφήστε που μπορεί να ανακαλύψουμε σπουδαία ταλέντα ανάμεσά τους. Κι αν αυτό δεν σας πείθει ως σκέψη,σκεφτείτε πως υπάρχουν κι εκείνες οι περιπτώσεις που έχετε διαβάσει έργα καταξιωμένων δημιουργών καί για ποικίλους λόγους δεν σας ήταν αρεστά. Άρα,δεν είναι καλύτερα να πάρουμε το όποιο ρίσκο κι ύστερα να αποφασίσουμε αν θα ξαναδιαβάσουμε κάποιο επόμενο έργο του εκάστοτε συγγραφέα,ή,όχι;
   Στο πλαίσιο των βιβλιοπροτάσεων μου προς εσάς (με δεδομένο πως κι εγώ μαζί σας ανακαλύπτω έργα καί δημιουργούς) σήμερα διάβασα καί σας παρουσιάζω το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα Λευτέρη Ευαγγελινού,με τίτλο ''Το πεπρωμένο του Ραθ'' που κυκλοφόρησε προ ολίγων μηνών από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. Πρόκειται για το πρώτο μέρος της σειράς ''Πεπρωμένο του Ραθ'' καί ανήκει στο είδος της ηρωϊκής φαντασίας. Για τους πιο μυημένους/ες στο συγκεκριμένο είδος (συγγνώμη αλλά για μένα ήταν η πρώτη μου εμπειρία,οπότε δεν είμαι κι η πιο ειδική) φαντάζομαι πως αυτό σαν άκουσμα θα τους/τις προσφέρει ( ; ) κάποια επιπλέον στοιχεία σχετικά με την υπόθεση. Eγώ θα έπρεπε να αρκεστώ στον τίτλο,το εξώφυλλο,αλλά καί την περίληψη.
   ''Το πεπρωμένο του Ραθ",όπως προείπα ο τίτλος καί δεν χρειάζεται κάποιος/α να έχει μαντικές ικανότητες για να αντιληφθεί πως μιλάμε για τον κύριο πρωταγωνιστή της ιστορίας. Κι αν το συνδυάσουμε με την μυστηριακή ατμόσφαιρα του εξωφύλλου καί αυτήν την απόκοσμα καί συνάμα αληθοφανή φιγούρα,εύκολα μπορούμε να προβούμε σε κάποια συμπεράσματα. Θα είναι,όμως,ορθά; Ή θα έχουμε παραπλανηθεί;
  "Σε έναν άλλο κόσμο, σε μία άλλη ήπειρο, με μία ξεχασμένη ιστορία, η ανθρωπότητα ακμάζει ειρηνικά. Μετά την Άνοδο του Ανθρώπου και το μεγάλο τσάκισμα των ηπείρων, πριν χίλια χρόνια, η γνώση για την αρχαιότητα έχει πλέον χαθεί. Ο τρόμος που γράφτηκε στα λίγα βιβλία που επιβίωσαν, τους οδήγησε στην πεποίθηση, πως όλα ήταν μύθοι του παρελθόντος. Ελάχιστοι ανάμεσά τους πλέον γνωρίζουν, για τα γεγονότα που θα συνοδεύσουν την έναρξη της νέας εποχής. Μία εποχή που θα ξεκινήσει μέσα στην απόγνωση, τον θάνατο, το αίμα και το σκοτάδι. Εκεί, αναδύεται το πεπρωμένο ενός άντρα ικανού να αλλάξει τον κόσμο. Που δεν γνωρίζει τίποτα για το παρόν που έρχεται αντιμέτωπος πέρα από το ξίφος που κουβαλάει πάντα μαζί του. Μία άφιξη που αρκετοί ερμήνευαν για αιώνες. Δίχως κανέναν οδηγό σε αυτόν τον ανεξερεύνητο κόσμο, η αρχή του ταξιδιού του γίνεται στο ξακουστό Βασίλειο του Ουρανού. Με απώτερο σκοπό να ανακαλύψει όλες τις πτυχές του κόσμου, έρχεται αντιμέτωπος με αρχέγονες και μυστήριες δυνάμεις. Πολλοί θα ακούσουν το κάλεσμα της άφιξής του, αλλά λίγοι θα τολμήσουν να πιστέψουν, πως έχει έρθει τελικά η ώρα να ανοίξουν τα σκονισμένα βιβλία του παρελθόντος." (Περίληψη οπισθοφύλλου)
   Διαβάζοντας το βιβλίο εντόπισα,-πάντα κατά την υποκειμενική μου άποψη-,καί θετικά κι αρνητικά στοιχεία. Αρχικά,ας περάσω στα σημεία που μου άρεσαν. Η αρχική ιδέα σχετικά με την υπόθεση του βιβλίου μου άρεσε πολύ. Έχοντας,λοιπόν,ο συγγραφέας μία καλή κι εξελίξιμη,-πάντα με δουλειά-,βάση γραφής στηρίζεται εκεί καί δίνει ένα όμορφο πλάνο. Ενισχύει δε τον λόγο του από αρκετή δόση φαντασίας καί ρεαλιστικούς διαλόγους. Από την άλλη,θα ήθελα κάποιες επιπλέον πληροφορίες καί πιο γρήγορο ρυθμό σε κάποια σημεία,καθώς καί συνδετικές ''γέφυρες'' που θα ενώνουν κάποιες σκηνές. Χωρίς,βέβαια,αυτό να σημαίνει πως μιλάμε για ένα λιγότερο καλό βιβλίο. Εμένα το βιβλίο σε γενικά πλαίσια μου άφησε καλές εντυπώσεις κι αναμένω να δω με ποιον τρόπο θα εξελιχθεί η πλοκή στην πορεία. Άν το διαβάσετε,θα χαρώ να ακούσω τις εντυπώσεις σας.
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

ΣΕΙΡΑ: ΜΥΘΩΔΙΑ






   
Το πεπρωμένο του Ραθ Το πεπρωμένο του Ραθ Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 14, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.