Αφιέρωμα στα τρία πρώτα βιβλία της σειράς ''Ψυχές στον χρόνο''


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

"Σε έναν κόσμο όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται…
Πώς μπορείς να ανακαλύψεις ποιος πραγματικά είσαι;"

   Όσα χρόνια κι αν περάσουν,πάντα θα ενθουσιάζομαι σαν μικρό παιδί όταν θα αντικρίζω τα εξώφυλλα των βιβλίων. Φαντάζει σαν να ''ανοίγονται'' μπροστά μου οι πύλες της φαντασίας που με οδηγούν μέσα σε κόσμους ονειρικούς καί τόσο ιδιαίτερα όμορφους καί παντελώς αντίθετους από τον δικό μας τον αληθινό. Ναι,ξέρω πως έχουν υπάρξει φορές που μπορεί να έχω παραπλανηθεί από εκείνα κι εντέλει να μην βρήκα μέσα στις σελίδες τους όσα μου υπόσχονταν,αλλά αυτό δεν είναι ο κανόνας! Όταν,λοιπόν,έμαθα πως επρόκειτο να κυκλοφορήσουν,από τις εκδόσεις Υδροπλάνο,το δεύτερο καί το τρίτο βιβλίο της σειράς φαντασίας ''Ψυχές στον χρόνο'' της συγγραφέως Sylvia Macray,πείτε το ένστικτο,ή,όπως αλλιώς θέλετε,μα ένιωσα κάτι,σχεδόν αρχέγονο,να με καλεί να τα διαβάσω. Εκείνα με επέλεξαν κι εγώ απλά αφέθηκα. Η χαρά μου δε πολλαπλασιάστηκε,όταν έφτασαν στα χέρια μου. Ήταν αυτό που λένε έρωτας με την πρώτη ματιά. Όμως,υπήρχε ένα θέμα. Επειδή δεν είχα διαβάσει το πρώτο βιβλίο (δεν είχε τύχει να μάθω για εκείνο),επέλεξα να το αγοράσω καί να τα διαβάσω όλα μαζί καί να σας τα παρουσιάσω μέσα σε ένα αφιέρωμα. 
   Η συγγραφέας εύστοχα,κατ'εμέ,επιλέγει να δώσει έναν γενικό τίτλο στη σειρά ''Ψυχές στον χρόνο'' κι όχι ένα αυτόνομο τίτλο για κάθε βιβλίο ξεχωριστά. Για μένα αυτό είναι πρωτότυπο κι αρκετά εναλλακτικό. Θεωρώ,-μπορεί να είμαι σωστή,μπορεί καί λάθος-,πως με αυτόν τον τρόπο μας πηγαίνει βήμα-βήμα μέσα στην ιστορία,οδηγώντας μας προς το φινάλε. Κι αντί να μας κουράζει,να μας κάνει να ανυπομονούμε διακαώς για τη συνέχεια. Ξεκινώντας,λοιπόν,την ανάγνωση από το πρώτο βιβλίο της σειράς (αυτό κυκλοφορεί από τις Πρότυπες εκδόσεις Πηγή) έχουμε μία αρχική επαφή με τους πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η ανάπτυξη όλης της ιστορίας. Θα μάθουμε όλα όσα θα μας είναι χρήσιμα για τη συνέχεια καί θα χαθούμε οικειοθελώς μέσα στον κόσμο των ηρώων καί των ηρωϊδων. Θα πιάσουμε το νήμα από την αρχή κι οι 700+ σελίδες του βιβλίου θα τρέχουν σαν νερό ανάμεσα στα δάχτυλά μας. Ίσως θα μπορούσε να είναι πιο συμπτηγμένο σε κάποια σημεία,αλλά καί πάλι δεν νομίζω πως υπάρχει τάση κόπωσης,''κοιλιάς'',ή,επανάληψης. 
   "H Γαλάτεια Άσνε κατάλαβε πως είναι διαφορετική αρκετά νωρίς στη µικρή ζωή της. Κατάλαβε, επίσης, πως εάν ήθελε να επιβιώσει, έπρεπε να κρατάει το στόµα της κλειστό. Να υπακούει. Και ποτέ να µην αφήσει τις δυνάµεις της να φανούν. Έµαθε να καταπιέζει την πραγµατική της φύση, χωρίς να τα καταφέρνει πάντα, µε αποτέλεσµα να έρχεται συχνά σε συγκρούσεις µε τη θετή της µητέρα. Η βίαιη συµπεριφορά του αλκοολικού, θετού της πατέρα, την ωθεί καθηµερινά στα άκρα και µοιάζει αδύνατο να συγκρατήσει την οργή της. Ο φόβος συγκρούεται µε τον θυµό και η ανάγκη της Γαλάτειας για ελευθερία αρχίζει να υπερνικά τη λογική της. Στα δεκαεφτά της, πια, καλείται να πάρει µια απόφαση: Να φύγει όσο πιο µακριά γίνεται απο το µέρος που ζει ή να µείνει, µε τον κίνδυνο να αποκαλυφθούν οι δυνάµεις της. Όταν, όµως, µπαίνει στη ζωή της ο έρωτας, κάθε κίνδυνος µοιάζει αδιάφορος. Κάθε σχέδιο απόδρασης ξεθωριάζει, αρκεί να βρίσκεται κοντά του. Τόσο κοντά, που το πάθος, όπως και η φωτιά, µπορεί να την κάψει."(Περίληψη οπισθοφύλλου)
   Η συγγραφέας έχει έναν όμορφο καί κατανοητό λόγο που ενισχύεται από την απαραίτητη δόση φαντασίας,την συνεχόμενη ροή των γεγονότων,τις ανατροπές,τα έντονα συναισθήματα,τους καλά δομημένους χαρακτήρες των προσώπων καί τη συνολική ατμοσφαιρική εσάνς που εκπέμπει όλο το βιβλίο καί καταλήγει σε ένα φινάλε που όσο ανατρεπτικό κι αν φαντάζει,με ενοχλεί που δεν το είχα μαντέψει καί με άφησε με χίλια ερωτηματικά για το τι μέλλει να συμβεί στην πορεία. Καί κάπου εδώ,δηλώνω πανευτυχής,που είχα στην κατοχή μου καί τα άλλα δύο βιβλία. Άν καί το πρώτο βιβλίο,σύμφωνα με τη συγγραφέα θεωρείται ως prequel καί τα επόμενα βιβλία της σειράς μπορούν να διαβαστούν εξίσου εύκολα,ακόμη κι αν δεν έχει διαβαστεί εκείνο,για μένα ιδανικό είναι να διαβάσετε όλα μαζί. Έτσι,λοιπόν,συνέχισα με το δεύτερο καί το τρίτο βιβλίο. Άραγε,τί μας περίμενε εκεί;
   Η συγγραφέας Sylvia Macray είχε φτιάξει το ιδανικό σκηνικό,-τουλάχιστον για μένα-,από το πρώτο βιβλίο όπου η ιστορία των γυναικών που θεωρήθηκαν μάγισσες καί κάηκαν ζωντανές από ανίδεους καί επικίνδυνους λαοπλάνους την εποχή του σκοταδισμού στη Σκωτία κι όχι μόνο,με σκοπό την πρόκληση φόβου του λαού καί την υποβίβαση της γυναικείας ύπαρξης,εξακολουθούσε να συνεχίζεται καί στο δεύτερο βιβλίο. Έχοντας λατρέψει τον κόσμο της Γαλάτειας,ήθελα να δω πως θα γινόταν αυτό το περιβόητο πέρασμα των ψυχών στον χρόνο,όπως προμηνυόταν ο τίτλος...
   Άν καί αρχικά το 2ο καί το 3ο βιβλίο της σειράς ήταν ένα ενιαίο μεγάλο βιβλίο που ξεπερνούσε κατά πολύ σε όγκο το πρώτο,η συγγραφέας εύστοχα -κατ'εμέ- παίρνει την απόφαση καί το ''σπάει'' σε δύο μέρη. Γι'αυτό θα μου επιτρέψετε να σας μιλήσω καί για τα δύο μαζί,για να αποφευχθούν ανεπιθύμητες επαναλήψεις,ή,spoiler. Η κίνηση,λοιπόν,της συγγραφέως να χωρίσει την ιστορία σε δύο βιβλία έχει ως αποτέλεσμα,όχι μόνο να μην είναι κουραστικά ξεχωριστά ως προς την ανάγνωση καί την κατανόηση,αλλά να καθιστά πιο ενδιαφέρουσα καί πιο ανατρεπτική την υπόθεση. Ο λόγος της φανερά εξελιγμένος προς το καλύτερο,γίνεται πιο μεστός,ορμητικός,πειστικός καί παραπλανητικός όπου χρειάζεται. Συνδέει με έναν παντελώς φυσικό τρόπο τα βιβλία μεταξύ τους χωρίς να χάνουν κάτι από την ομορφιά τους, Αντιθέτως,η μαγεία του κόσμου των ηρώων καί των ηρωϊδων ενισχύεται όλο καί περισσότερο παρασύροντάς μας μέσα σε εκείνη. Επιπλέον θετικά στοιχεία του 3ου κυρίως βιβλίου η εμφάνιση νέων προσώπων,τα ακόμη δυνατότερα συναισθήματα,οι συνταρακτικές αποκαλύψεις καί η αφήγηση από πολλές πλευρές με σκοπό την ενίσχυση της υπόθεσης με νέες πληροφορίες.
   "Δεν είναι τα κόκκινα μάτια της αυτά που την κρατούν φυλακισμένη. Το αφύσικο χρώμα τους την καθιστά ένα ακόμη φρικιό στα μάτια τους, μα μπορεί να ζήσει με αυτό. Άλλωστε, όλοι είμαστε «φρικιά», με τον δικό μας τρόπο ο καθένας. Το πρόβλημα βρίσκεται στην ξαφνική εμφάνιση μιας πάθησης που την κρατά μακριά από κάθε είδους διασκέδασης. Το πρόβλημα βασικά, είναι αυτή η ίδια και οι καταραμένοι κανόνες που την κρατούν κλεισμένη στο σπίτι. Είναι επικίνδυνο να τους παρακούσει, το γνωρίζει αυτό. Αποδείχτηκε με τον χειρότερο τρόπο. Οι κρίσεις όμως έχουν σταματήσει και η απόφασή της να τους παρακούσει γι’ ακόμη μία φορά, γίνεται η αφορμή για να αμφισβητήσει όλα όσα γνώριζε μέχρι σήμερα. Η εμφάνιση εκείνου στη ζωή της, αλλάζει τα πάντα. Ψέματα που ήταν κρυμμένα για χρόνια, αποκαλύπτονται. Μια απόκοσμη δύναμη καλεί τους Φρέιν από κάθε γωνιά του πλανήτη, στο Μπράνσγουϊκ της Τζόρτζια. Σινάχ που έχουν μετοικήσει στη Γη για χρόνια ολόκληρα, καλούνται να προστατέψουν μια Προφητεία την ίδια στιγμή που οι Σινάχ της Άναδερθ, είναι διχασμένοι ανάμεσα σε όλα όσα διαδίδει η Βασίλισσα Μορίν και σε όσα βγαίνουν στο Φως. Και η Ρέινα, στα δεκαεφτά της πια, πρέπει να καταλάβει τι απ’ όσα βιώνει είναι απόρροια του μυαλού της ή πραγματικότητα. Κι αν όσα βλέπει όταν κλείνει τα μάτια της είναι τελικά αληθινά, εκείνη, ποια είναι στ’ αλήθεια; Ποιοι είναι όλοι τους; Μα το κυριότερο ερώτημα είναι άλλο και η απάντησή του, κρύβεται μονάχα στο παρελθόν: Γιατί τώρα; Γιατί το τέλος για κάποιους, είναι μονάχα η αρχή… Για κάποιους άλλους η αρχή, σημαίνει όμως το τέλος." (Περίληψη 2ου & 3ου βιβλίου)
   Κι αφού διάβασα με μία ανάσα όλα τα βιβλία,στέκομαι τώρα εδώ με μία γλυκόπικρη γεύση στα χείλη. Κι αυτό γιατί απήλαυσα καί με το παραπάνω την επαφή μου με τα βιβλία,αλλά με την καρτερία για την αναμενόμενη έκδοση του επόμενου βιβλίου να ''χτυπά'' κόκκινο. Είτε είστε λάτρεις ανάλογων έργων,είτε επιθυμείτε να τα γνωρίσετε,τα συγκεκριμένα βιβλία αποτελούν μία ιδανική πρόταση. Είμαι βέβαιη πως θα σας ικανοποιήσουν όπως εμένα. Αναζητήστε τα! 
Καλή ανάγνωση!

Υ.Γ. Οφείλω ένα τεράστιο μπράβο στη συγγραφέα για την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει όσον αφορά την εικονογράφηση των βιβλίων (2 & 3).

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: SYLVIA MACRAY

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ (1ο ΒΙΒΛΙΟ) & ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ (2-3ο ΒΙΒΛΙΟ)






   







   
Αφιέρωμα στα τρία πρώτα βιβλία της σειράς ''Ψυχές στον χρόνο'' Αφιέρωμα στα τρία πρώτα βιβλία της σειράς ''Ψυχές στον χρόνο'' Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 12, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.