Άκουσε τους Όρνιθες με τον Ηλία Καρελλά


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

  Αγαπώ τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό καί όσα ως παρακαταθήκη μας έχει κληροδοτήσει. Από τα επιβλητικά μνημεία έως καί τα σπουδαία έργα των ποιητών,τραγωδών,ιστορικών καί κωμωδιογράφων δεν παύουν ποτέ να μας γοητεύουν τόσο από την άποψη της καλλιτεχνικής τους αξίας,όσο καί από την άποψη της διαχρονικότητας των νοημάτων τους,αποτελώντας πάντα τροφή για σκέψη,όξυνση της κριτικής μας ικανότητας,μα καί σαφές καί καίριο σχόλιο για όλα τα κακώς κείμενα που ταλανίζουν την κοινωνία την εκάστοτε περίοδο. Όπως έχω ξαναπεί,είμαι υπέρμαχος της άποψης,τα μικρά παιδιά να έρχονται σε επαφή με αυτά τα εξαιρετικά έργα,έχοντας πρώτα προσαρμοστεί καί διασκευαστεί με τέτοιο τρόπο που καί το νόημα του κειμένου παραμένει αναλλοίωτο καί θα είναι ευνόητα καί κατάλληλα για τις ηλικίες στις οποίες απευθύνονται. Μία ανάλογη πρόταση βιβλίου σας έχω σήμερα καί είμαι βέβαιη πως θα σας αφήσει τις ίδιες πολύ καλές εντυπώσεις που άφησε καί σε μένα. Ο λόγος,λοιπόν,για το παιδικό παραμύθι ''Άκουσε τους Όρνιθες με τον Ηλία Καρελλά",που βασίζεται στην κωμωδία ''Όρνιθες'' του Αριστοφάνη για το Θέατρο Σκιών καί είναι διασκευή του συγγραφέα Ηλία Καρελλά,ο οποίος έχει επιμεληθεί καί την εικονογράφηση,καί κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Susaeta.
   "Ο λαϊκός φιλόσοφος Καραγκιόζης συναντά την αρχαία κωμωδία και τον Αριστοφάνη σε ένα πολύχρωμο λυρικό παραμύθι. Σε αυτή τη διασκευή, Καραγκιόζης και μπαρμπα-Γιώργος, απογοητευμένοι από την πόλη τους, αναζητούν τον ιδανικό τόπο για να ζήσουν. Αφήνουν πίσω τους τις θεόρατες πολυκατοικίες, τα αυτοκίνητα, τον θόρυβο και τη μιζέρια της πόλης και των ανθρώπων της, και ξεχύνονται στο δάσος. Εκεί θα γνωρίσουν τα πουλιά και τον αρχηγό τους, και θα ξεκινήσει μια απίστευτη περιπέτεια…" (Περίληψη οπισθοφύλλου)
   Εύστοχα ο συγγραφέας τοποθετεί ως κεντρικό ήρωα τον Καραγκιόζη. Μία φιγούρα γνώριμη καί αγαπητή τόσο στους ενήλικες,όσο καί στα παιδιά. Με αυτόν τον τρόπο καθιστά ακόμα πιο οικεία κι ενδιαφέρουσα την ιστορία για τα αυτάκια των μικρών παιδιών,ενώ παράλληλα θα τους μεταδώσει αυτούσια όλα τα διδάγματα. Ειρήνη,ανιδιοτέλεια,ελευθερία καί προσφορά στον συνάνθρωπο. Καί αυτό δεν είναι το μόνο θετικό στοιχείο του βιβλίου. Αρχικά,βρήκα έξυπνη την ιδέα να συνοδεύει το βιβλίο ένα cd όπου τα παιδιά,ταυτόχρονα με την ανάγνωση,ή,ξεφύλλισμα του βιβλίου (αν δεν έχουν μάθει ακόμη να διαβάζουν) να ακούνε όλη την ιστορία καί να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια τους τα πρόσωπα του κειμένου. Έπειτα,υπάρχει άφθονο λεξιλόγιο,σύντομες προτάσεις,εύθυμοι διάλογοι,ωραία καί πολύχρωμη εικονογράφηση,καθώς καί καλή ποιότητα στο χοντρό χαρτί των σελίδων που δεν υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού,όπως καί το εξώφυλλο,που αν καί στεκάτο,ντύνεται με αφρολέξ. Ένα όμορφο καί προσεγμένο βιβλίο που μπορείτε να προσφέρετε ως δώρο στα δικά σας παιδιά,ή,σε κάποιο άλλο παιδάκι.
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ/ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ: ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΕΛΛΑΣ

ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΡΝΙΘΕΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: STRING DEMONS

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: SUSAETA

ΗΛΙΚΙΑ 5+ ΕΤΩΝ



    


Άκουσε τους Όρνιθες με τον Ηλία Καρελλά Άκουσε τους Όρνιθες με τον Ηλία Καρελλά Reviewed by Dominica on Μαρτίου 27, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.