Σούλεϊ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα
για έναν απόλυτο θρύλο του NBA που κατακτά την κορυφή
ενάντια σε όλες τις προβλέψεις.
Έναν παίκτη-φαινόμενο που αφήνει το σημάδι του για πάντα.

   Πηγή έμπνευσης των εκάστοτε δημιουργών μπορεί να είναι από κάτι μικρό κι ασήμαντο έως καί η αγάπη για έναν άνθρωπο,ένα μέρος,ή,για κάποιο άθλημα. Σαν να επιθυμούν μέσω του έργου τους να καταστήσουν παντοτινά κι αναλλοίωτα τα όσα νιώθουν. Σε αυτό,λοιπόν,το πλαίσιο ο πολυγραφότατος κι αγαπημένος των πολλών συγγραφέας John Grisham μας προσφέρει ένα νέο βιβλίο που αναφέρεται στην μεγάλη του αγάπη για την καλαθοσφαίριση. Ο λόγος για το βιβλίο,με τίτλο ''Σούλεϊ",που κυκλοφόρησε πρόσφατα καί στην χώρα μας από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα σε μετάφραση του κυρίου Γιώργου Μπαρουξή. Ένα βιβλίο,που αν κι αρχικά ένιωσα έναν δισταγμό,καθώς οι γνώσεις μου γύρω από το εν λόγω άθλημα είναι ανύπαρκτες,κατάφερε κι ανέτρεψε αυτήν μου την σκέψη καί με άφησε με αρκετά καλές εντυπώσεις.
   "ΕΝΑΣ ΝΕΑΡΟΣ ΑΝΔΡΑΣ
Ο δεκαεπτάχρονος Σάμιουελ Σούλεϊμον, γεννημένος σε ένα μακρινό χωριό στο Νότιο Σουδάν, μια κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα όπου το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι πρόσφυγες. Η μεγάλη του αγάπη είναι το μπάσκετ: το εκπληκτικό του άλμα και η αστραπιαία ταχύτητα τον κάνουν εξαιρετικό παίκτη. Μια αγάπη που μπορεί να του δώσει τη μεγάλη του ευκαιρία, όταν το ταλέντο του ανακαλύπτει ένας προπονητής που πρόκειται να συνοδεύσει την Εθνική Ομάδα Νέων του Νότιου Σουδάν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
ΕΝΑ ΑΠΙΑΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ
Αν προκριθεί στο τουρνουά, η ζωή του θα αλλάξει για πάντα. Ο στόχος όμως παραμένει ακόμη πολύ μακρινός και φιλόδοξος. Υπάρχουν εκατοντάδες πιο έμπειροι παίκτες που πρέπει να ξεπεράσει. Και επιπλέον θα πρέπει να αφήσει πίσω την οικογένειά του, τουλάχιστον στην αρχή.
ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ
Και ενώ η κορυφή του αμερικανικού μπάσκετ δεν φαντάζει πια τόσο μακρινή, τα νέα από την πατρίδα είναι καταστροφικά. Εγκλωβισμένος ανάμεσα στο απόλυτο όνειρό του και τον εφιάλτη που εκτυλίσσεται χιλιάδες μίλια μακριά, ο «Σούλεϊ», όπως χαϊδευτικά τον αποκαλούν πλέον οι συμπαίκτες του, καλείται να κάνει δύσκολες επιλογές για το μέλλον του και να πάρει τις πιο σκληρές αποφάσεις. Θα πρέπει να κατακτήσει αυτό που κανένας άλλος παίκτης δεν έχει πετύχει στην ιστορία του παιχνιδιού που έχει επιλέξει: να γίνει ο κορυφαίος παίκτης του NBA σε δώδεκα μόνο μήνες." (Περίληψη οπισθοφύλλου)
    Για να είμαι ειλικρινής διαβάζοντας την περίληψη του οπισθοφύλλου,αρχικά σχημάτισα μία λανθασμένη,-όπως αποδείχθηκε στην πορεία-,αντίληψη για το τι επρόκειτο να συναντήσω μέσα στην πλοκή του βιβλίου. Όχι! Ο συγγραφέας δεν δημιουργεί απλά έναν ήρωα,έναν απόλυτο θρύλο του NBA καί μέσω αυτού να εκπληρώσει τις ευχές του καί να ζήσει το παιδικό/εφηβικό όνειρό του,αλλά πολλά παραπάνω. Θα παρακολουθήσουμε την πορεία ενός ανθρώπου που γεννήθηκε καί επιβιώνει ενάντια στις όποιες αντιξοότητες. Ένας νέος άνθρωπος που το μεγαλύτερο όνειρό του είναι να δει την οικογένειά του ευτυχισμένη καί ασφαλή. Ένας νέος άνθρωπος που δεν θα εντυπωσιαστεί από την δόξα καί το χρήμα καί δεν θα ξεχάσει τον πρωταρχικό του σκοπό. Ένας νέος άνθρωπος που θα δουλέψει για να εξελίξει το ταλέντο του για να πετύχει να φύγει από την μιζέρια,την αδικία καί τον θάνατο.
    Όμως,πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου πως η ζωή δεν είναι παραμύθι με ευτυχισμένο τέλος καί κάποιες φορές νέοι άνθρωποι έχουμε δει να πληρώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο το αντίτιμο της φήμης. Σαν να οφείλουν να αποπληρώσουν αυτό το ''χρέος'' με την ίδια τους την ζωή καί την φρεσκάδα της νιότης. Ποιος/α ξέρει; Μπορεί καί οι θεοί/ες να τους/τις ζήλεψαν καί γι'αυτό να τους/τις τιμώρησαν... Αλήθεια. Δεν μπορώ να βρω άλλη πιο κατάλληλη σκέψη για να το δικαιολογήσω.
  Θετικά στοιχεία του βιβλίου:
- Σωστή δομή ιστορίας
- Απαραίτητες αναφορές στις συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας σε αντίθεση με το πως ζούσε ο κεντρικός ήρωας
- Γρήγορη καί συνεχόμενη δράση
- Άφθονο,οικείο λεξιλόγιο σε συνδυασμό με ρεαλιστικούς διαλόγους
- Περιγραφικές εικόνες καί χρήση λοιπών εκφραστικών μέσων
- Περιεκτικά κεφάλαια
- Χωρισμός βιβλίου σε 4 μέρη με αποτέλεσμα να μην είναι κουραστικό,αλλά ευνόητο
- Αληφοθάνεια χαρακτήρων καί περιγραφών σε ισορροπία με την μυθοπλασία
   Εν ολίγοις,μιλάμε για ένα ενδιαφέρον καί καλογραμμένο βιβλίο που θέλω να πιστεύω πως απευθύνεται σε όλους κι όλες,ανεξάρτητα του αν είναι λάτρεις του εν λόγω αθλήματος,ή μη. Ένα βιβλίο που παράλληλα υμνεί τους δεσμούς καί την αγάπη ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας. Ένα βιβλίο που δείχνει πως πάντα θα υπάρχει ελπίδα. Αναζητήστε το!
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: JOHN GRISHAM

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: SOOLEY

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΡΟΥΞΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο εδώ: https://e-pediobooks.gr/index.php?route=product/product&product_id=1852






















Σούλεϊ Σούλεϊ Reviewed by Dominica on Μαΐου 08, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.