Εκδόσεις Μίνωας_Μια φιλία στη Σμύρνη_Δελτίο Τύπου

Μαρία Ηλιού

Μια φιλία στη Σμύρνη

 

                                 Η ιστορία μιας φιλίας, η ιστορία μιας πόλης


Η Μαρία Ηλιού, μετά το γνωστό ντοκιμαντέρ Σμύρνη, η Καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, παρουσιάζει ένα μυθιστόρημα για την ιστορία της φιλίας τεσσάρων φίλων από διαφορετικές θρησκείες και εθνότητες στη Σμύρνη των αρχών του περασμένου αιώνα. Εκατό χρόνια μετά την Καταστροφή, ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα για την αστική, κοσμοπολίτικη πόλη.


Τίτλος: Μια φιλία στη Σμύρνη
Συγγραφέας: Μαρία Ηλιού
Εκδόσεις: Μίνωας

Κατηγορία: Κοινωνικό μυθιστόρημα

ISBN: 978-618-02-2172-5

Κωδικός: 35384

Σελίδες: 536

Διαστάσεις: 14 x 20,5

Εξώφυλλο: Μαλακό
Ημερομηνία έκδοσης: 14/06/2022
Τιμή: 19,90 €

 

Κείμενο οπισθόφυλλου:

Το μυθιστόρημα Μια φιλία στη Σμύρνη είναι η ιστορία της φιλίας της Άννας, της Ρόζας, του Ρεσάτ, του Ισαάκ και των οικογενειών τους –Βλαστού, Μπερμπεριάν, Κασαμπά και Μοντιάνο–από το 1912, όταν τα παιδιά είναι οκτώ χρονών στη Σμύρνη, έως την Καταστροφή το 1922 και στη Νέα Υόρκη το 1962. Μετά από ευτυχισμένα χρόνια, τα παιδιά και οι οικογένειές τους αρχίζουν να ζουν στιγμές αγωνίας με τους διωγμούς του ’14 και με τον Ευρωπαϊ­κό πόλεμο που ξεσπάει. Αλλά η Σμύρνη πάντα σώ­ζεται και οι Σμυρνιοί ξέρουν να μην χάνουν το κέφι τους. Ακόμη και όταν το αγγλικό πολεμικό Ευρύαλος βομβαρδίζει το ’16 τα οχυρωματικά έργα στον κόλπο της Σμύρνης, οι φίλοι συναντιούνται στο Quai αργά το απόγευμα να δουν τους πίδακες που τινάζονται ψηλά στη θάλασσα όταν το πολεμικό πλοίο αστοχεί. Οι Άγγλοι έχουν ειδοποιήσει ότι δεν θα χτυπήσουν τη Σμύρνη. Καθώς όμως τα παιδιά μεγαλώνουν προσπαθώντας να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, η πόλη τους κινδυνεύει όλο και περισσότερο.

Το Μια φιλία στη Σμύρνη είναι μια ιστορία ενηλικίωσης όπου οι άνθρωποι, μετά από εφιαλτικές στιγμές το φθινόπωρο του ’22, βρίσκουν τη δύναμη να ζήσουν.


Κρίσεις για το βιβλίο στο οπισθόφυλλο:


Οι ιδιωτικές περιπέτειες τεσσάρων οικογενειών, διαφόρων εθνοτήτων και θρησκειών, διαπλέκονται με την γνωστή και άγνωστη ιστορία της κοσμοπολίτικης Σμύρνης κατά τα έτη 1912-1922, μέσα σε μια αφήγηση γεμάτη ανθρώπινη ζεστασιά.

Roderick Beaton 

Επίτιμος καθηγητής στην έδρα Κοραή Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας, King’s College, London


Ονειρικό καλειδοσκόπιο, μυθιστόρημα που αναδιατάσσει τον χρόνο, την ιστορία, τις γενιές, την προσωπική και τις συλλογικές μνήμες. Ένα ταξίδι σε πολλούς πολιτισμούς, σε γοητευτικά εσωτερικά περιβάλλοντα, σ’ έναν ανεπιτήδευτο λυρικό πλούτο. 

Νίκος Καραπιδάκης

 Διευθυντής Νέας Εστίας 


Μετά το ντοκιμαντέρ για τη Σμύρνη, η Μαρία Ηλιού επιστρέφει στη θρυλική πόλη. Αυτή τη φορά με ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα όπου κεντρικοί ήρωες είναι τα μέλη μιας ελληνικής αστικής οικογένειας και οι σχέσεις τους με τα μέλη των άλλων κοινοτήτων, τους Αρμένιους, τους Εβραίους, τους Μουσουλμάνους και τους Λεβαντίνους. Ένα πολύπτυχο μοναδικής ζωντάνιας και αφηγηματικότητας. 

Νίκος Μπακουνάκης

Καθηγητής Τεχνικών Αφήγησης, Συγγραφέας, Πάντειο Πανεπιστήμιο


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα


Η Μαρία Ηλιού είναι σκηνοθέτις του κινηματογράφου, συγγραφέ¬ας και σεναριογράφος. Γεννή¬θηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Ιταλία, στο πανεπιστήμιο της Πάντοβα, λογοτεχνία και φιλοσοφία. Παράλληλα σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στη σχολή Ipotesi Cinema με υποτρο¬φία του ιταλικού κράτους, ενώ εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη με τους Giuseppe και Bernardo Bertolucci. To 2004 μια υποτροφία Fulbright την έφερε στη Νέα Υόρκη όπου συνέχισε τις σπου¬δές της στο Directors Workshop στο New York University, Tisch School of Arts.

Από τις ταινίες της μεγάλου μήκους μυθοπλασίας οι πιο γνω¬στές είναι Οι τρεις εποχές και Αλεξάνδρεια, μια ερωτική ιστορία. Τα τελευταία χρόνια έχει παρου¬σιάσει κυρίως ιστορικά ντοκιμα¬ντέρ. Ανάμεσα σε αυτά, Το ταξίδι, το ελληνικό όνειρο στην Αμερική,  Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, Από τις δυο πλευρές του Αιγαίου, Αγαπημένη Θεία Λένα, Η Αθήνα ανάμεσα σε ανατολή και δύση, 1821-1896. Έχει βραβευτεί πολλές φορές για τις ταινίες της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τα φωτογραφικά της λευκώματα Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922 και Η Αθήνα, από την Ανατολή στη Δύση 1821-1896 κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μίνωας. Το Μια φιλία στη Σμύρνη είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.



Από τα επίσημο δελτίο τύπου του εκδοτικού!



Εκδόσεις Μίνωας_Μια φιλία στη Σμύρνη_Δελτίο Τύπου Εκδόσεις Μίνωας_Μια φιλία στη Σμύρνη_Δελτίο Τύπου Reviewed by Dominica on Ιουνίου 14, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.