Αέναη Πτώση


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

"Αν δεν γνωρίζαμε την πτώση, δεν θα ανοίγαμε ποτέ φτερά. Κάποιοι θα το χαρακτήριζαν ποιητική συλλογή. Εγώ το χαρακτηρίζω «γαλάζια παραζάλη». Να φυλάς πάντα για εσένα ένα κομμάτι ουρανού κι ένα κομμάτι θάλασσας… Διαφορετικά, πώς η ποίηση θα συνεχίσει να υπάρχει;"

  Ως μία πολύ γλυκειά κι ευχάριστη συγκυρία θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την επαφή μου με την πρώτη ποιητική συλλογή της πολλά υποσχόμενης,-κατ'εμέ-,συγγραφέως/ποιήτριας Αγγελικής Λυριάννας Χατζηρήγα,με τίτλο ''Αέναη Πτώση'',που κυκλοφόρησε πρόσφατα απ'τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Μία ποιητική συλλογή που χάρη σε αυτήν την ηθελημένη ''πτώση'' προς χάρη των συναισθημάτων,μας οδηγεί σε μία ψυχική ευφορία.

  "Ποιος τόλμησε την έμπνευση να ημερέψει σε δύο στίχους;'' 
     (''Καταραμένο είδος'',σελ.24)

  Νομίζω πως χρειάζεται να επαναλάβω κάποια πράγματα σχετικά με την ποίηση,ώστε να είναι ξεκάθαρα για όλους κι όλες μας. Η ποίηση ΔΕΝ απευθύνεται στην ελίτ,ή,μόνο σε κατόχους ανώτατων πτυχίων καί ανάλογων σπουδών. Η ποίηση ΔΕΝ σημαίνει δυσνόητες λέξεις που χρήζουν λεξικό για την ερμηνεία τους,αλλά ούτε κατ'επέκταση την αδιάκριτη καί εσκεμμένη χρήση τους σε στίχους που δεν βγάζουν κανένα νόημα. Αλίμονο,αν υπάρχει μία τέτοια ανάλογη επικρατούσα αντίληψη. Ευτυχώς,όμως,που όλο καί περισσότεροι/ες νέοι/ες δημιουργοί δεν φοβούνται να προσεγγίσουν την ποίηση με έναν πιο φρέσκο αέρα καί μία ζωντάνια,που όχι μόνο βοηθούν ώστε περισσότεροι/ες αναγνώστες/στριες να ''μετακινηθούν'' προς την ποίηση,μα να καταστεί ακόμα πιο ευοίωνο το μέλλον του εν λόγω λογοτεχνικού είδους. Διότι,αν το καλοσκεφτούμε,ο λόγος καί η ποίηση είναι έννοιες αλληλένδετες.

''Στον χαμό του έρωτα κρίνονται
οι μεγάλες αγάπες,μωρό μου''
(''Μικρές ρωγμές'',σελ.13)

  Η ποιήτρια,παρά το νεαρό της ηλικίας της,μας αποδεικνύει πως έχει έναν έμφυτο καί καλλιεργήσιμο λυρικό,μεστό κι άμεσο λόγο που μπορεί να αγγίξει τις ψυχές καί το μυαλό των αναγνωστών καί των αναγνωστριών. Μέσα από την απλότητα των λέξεων,στολίζει με περισσή ομορφιά τα ποιήματά της,αναδεικνύοντας στο έπακρο τα νοήματά τους. Ποικίλα συναισθήματα θα μας παρασύρουν σε αυτήν την αλλιώτικη αέναη πτώση. Προσωπικά έμεινα πολύ ικανοποιημένη από την παρούσα ποιητική συλλογή. Σας προτρέπω να την αναζητήσετε κι εσείς.
Καλή ανάγνωση!

ΠΟΙΗΤΡΙΑ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΛΥΡΙΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΡΗΓΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ







Αέναη Πτώση Αέναη Πτώση Reviewed by Dominica on Ιουνίου 09, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.