Αντίο, Σμύρνη


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

   Ανέκαθεν δεν συμπαθούσα τα ''αντίο'' καί τους αποχωρισμούς,αλλά όλα είναι μέσα στη ζωή καί καλώς,ή,κακώς θα πρέπει να τα αποδεχόμαστε καί να προσαρμοζόμαστε ανάλογα καί να προχωράμε μπροστά,ακόμη κι αν αυτό μοιάζει ακατόρθωτο... Εκατό χρόνια απ΄την καταστροφή της Σμύρνης συμπληρώνονται φέτος τον Σεπτέμβρη καί θεωρώ πως οι πληγές που προκλήθηκαν από αυτήν την τραγωδία,όσα χρόνια κι αν περάσουν,δεν θα πάψουν να ''ματώνουν'' καί να πληγώνουν. Με αφορμή,λοιπόν,αυτήν την μαύρη επέτειο αρκετοί/ες δημιουργοί προβαίνουν στην συγγραφή βιβλίων που αναφέρονται σε αυτό το γεγονός,καθιστώντας ζωντανή την μνήμη των μεγαλύτερων καί ταυτόχρονα,να μαθαίνουν οι μικρότεροι/ες... 
   Με μεγάλη μου χαρά διάβασα καί σας παρουσιάζω το νέο παιδικό βιβλίο της συγγραφέως Ιωάννας Μπαμπέτα,με τίτλο ''Αντίο, Σμύρνη",που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μίνωας σε εικονογράφηση από την κυρία Άρτεμη Πρόβου καί απευθύνεται σε ηλικίες παιδιών 5 ετών καί άνω.
   "Ήταν άνοιξη του 1919 όταν ο μπαμπάς υποσχέθηκε στον Λευτέρη ένα ποδήλατο. Εκείνες τις μέρες ελληνικές σημαίες γέμιζαν τον χάρτη και στόλιζαν τα μπαλκόνια. «Ήρθαν οι Έλληνες!» Ο καιρός περνούσε και ο Λευτέρης παρέα με τον φίλο του τον Ασλάν σεργιάνιζαν στην προκυμαία του Και. Σχεδίαζαν ταξίδια κι έκαναν όνειρα για το μέλλον. Ήταν Σεπτέμβριος του 1922 όταν οι ελληνικές σημαίες κατέβηκαν, τα όνειρα έγιναν εφιάλτες και τα ταξίδια ήταν πλέον χωρίς επιστροφή. «Αντίο, Σμύρνη»" (Περίληψη οπισθοφύλλου)
   Είναι αλήθεια πως όσα συνέβησαν τότε,καθώς καί οι περιγραφές των εφιαλτικών αυτών στιγμών είναι σκληρές κι επώδυνες για εμάς τους ενήλικες. Με σεβασμό καί απόλυτη προσοχή η συγγραφέας θα μεταφέρει τα παιδιά πίσω στον χρόνο,μοιραζόμενη μαζί τους ένα γενικότερο πλαίσιο του τι γινόταν τότε,χωρίς να τα τρομάξει,ή,να γεννήσει στις ψυχές τους άλλα αρνητικά συναισθήματα. Αντιθέτως,δεν ρίχνει πουθενά ευθύνες καί κρατά τις ισορροπίες. Με λόγο απλό καί κατανοητό θα μιλήσει στα μικρά παιδιά μέσω της πρωτοπρόσωπης αφήγησης του μικρού μας πρωταγωνιστή. Εικόνες χαράς,ενθουσιασμού,ειρήνης,ομαλών σχέσεων μεταξύ των λαών,ελπίδας,αλλά καί φόβου,αποχωρισμού καί ευχή πως όλα θα περάσουν καί ο γυρισμός στην πατρίδα θα συμβεί είναι μερικά από τα όσα θα βρούμε μέσα στις σελίδες του βιβλίου.
   Θετικά στοιχεία βιβλίου:
- Αντιρατσιστικός κι αντιπολεμικός χαρακτήρας ιστορίας
- Μεστή,ψυχαγωγική καί διδακτική ιστορία
- Ύμνος στην ανιδιοτελή φιλία
- Φόρος τιμής στις χαμένες πατρίδες
- Εξαιρετική πολύχρωμη εικονογράφηση που αναδεικνύει τα λεγόμενα της συγγραφέως
- Ορθή χρήση εκφραστικών μέσων καί άφθονο λεξιλόγιο
  Διαβάζοντας το βιβλίο έμεινα πολύ ικανοποιημένη από αυτό καί τα όσα επιθυμεί η συγγραφέας να μας μεταδώσει. Είναι πολύ καλή πρόταση για να το προμηθευτείτε για τα παιδιά σας. Θα μπορέσετε να τους λύσετε απορίες,μα να τους μιλήσετε καί για τότε. Αναζητήστε το!
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΑΜΠΕΤΑ

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΑΡΤΕΜΙΣ ΠΡΟΒΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΙΝΩΑΣ

ΗΛΙΚΙΑ: 5 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ





Αντίο, Σμύρνη  Αντίο, Σμύρνη Reviewed by Dominica on Ιουνίου 06, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.