Η πίσω αυλή


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

 Η σειρά βιβλίων ''Μυστική αποστολή'',που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μίνωας,έχει αγαπηθεί πολύ από τα παιδιά κι όχι άδικα,αφού προσφέρει αρκετή δόση ψυχαγωγίας καί περιπέτειας. Μία νέα προσθήκη σε αυτήν την όμορφη παρέα είναι το νέο παιδικό βιβλίο της συγγραφέως Μαρίας Δασκαλάκη,με τίτλο ''Η πίσω αυλή''. Ένα βιβλίο που μου κίνησε το ενδιαφέρον καί το ένστικτό μου με παρότρυνε να το διαβάσω από την πρώτη στιγμή που διάβασα το δελτίο τύπου που αναφερόταν στην κυκλοφορία του. Αλλά για να είμαι πιο σωστή,εκείνο ήδη με είχε επιλέξει εξ αρχής καί εγώ αφέθηκα στην γοητεία του. Με ιντρίγκαρε ως σκέψη το τι μυστικά καί θησαυρούς μπορεί να κρυβόντουσαν σε αυτήν την αυλή καί περίμεναν από εμένα μαζί με τα άλλα πρόσωπα της ιστορίας να τα ανακαλύψουμε σαν άλλοι εξερευνητές.
  - Πόσα γνωρίζουμε τόσο για τον τόπο όπου διαμένουμε,όσο καί για τον τόπο καταγωγής των προγόνων μας;
  - Πόση ιστορία κρύβουν μέσα τους διάφορα μέρη κι άλλα αρχαία ερείπια,ή,ημιτελή έργα παλαιότερων περιόδων;
  - Μπορούν τα αντικείμενα να αφηγούνται καί να συμβολίζουν περισσότερα απ'όσα φαινομενικά αντιπροσωπεύουν;
  - Πόσα συναισθήματα,μνήμες,πρόσωπα,εμπειρίες ζωής καί ιστορικά γεγονότα μπορεί να συνδέονται με απλά αντικείμενα της καθημερινότητάς μας;
   "Όταν η Ζωή μετακομίζει με την οικογένειά της στη Νάξο, τόπο καταγωγής της μητέρας της, ανακαλύπτει ένα νησί που θα λατρέψει. Η Ζωή γεννήθηκε με ημιτελές το ένα της χέρι. Τα μισοτελειωμένα αγάλματα και κτίσματα που συναντά στις εξερευνήσεις της στο κυκλαδίτικο νησί την κάνουν να νιώθει μέρος του τόπου. Το καλοκαίρι των παιδιών αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν βρίσκουν ένα μπαούλο στην αποθήκη τους με πράγματα των προ-προγιαγιάδων τους από τον τόπο καταγωγής τους, τη Σμύρνη. Στην παρέα έχει προστεθεί και ο γείτονάς τους, ο Νικόδημος. Η γιαγιά Κυριακή αναλαμβάνει την ξενάγησή τους στην ιστορία της Σμύρνης των αρχών του προηγούμενου αιώνα, λέγοντάς τους έτσι όσα οδήγησαν σε μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές της ανθρωπότητας. Πώς συνδέεται η βελανιδιά της αυλής τους με όλα αυτά; Τι ανοίγουν όλα εκείνα τα κλειδιά που ανακάλυψαν τα παιδιά μέσα στο μπαούλο; Θα καταφέρουν να εξιχνιάσουν και τούτη τη μυστική αποστολή;" (Περίληψη οπισθοφύλλου)
   Η συγγραφέας μας προσφέρει μία πολύπλευρη καί άκρως συγκινητική ιστορία που ικανοποιεί μικρούς καί μεγάλους. Μία ιστορία γεμάτη από εικόνες διάφορων σημείων της Νάξου καί της Σμύρνης του '22 που τα στολίζει με την τοπική ντοπιολαλιά,τις γεύσεις καί τα αρώματα των δύο τόπων. Με μεγάλο σεβασμό καί προσοχή η συγγραφέας θα μιλήσει για την ιστορία της Νάξου,αλλά καί των όσων τραγικών συνέβησαν στην Σμύρνη τον Σεπτέμβριο του 1922. Με αντικειμενική ματιά καί χωρίς να θέλει να τρομάξει τα παιδιά,αναφέρεται στα αίτια καί στα συμβάντα που οδήγησαν στην καταστροφή. Λόγω της καταγωγής της μίας μου γιαγιάς από την Νάξο,καθώς διάβαζα το βιβλίο,όχι μόνο γεννιόντουσαν εικόνες στο μυαλό μου,μα είχα την αίσθηση πως περπατούσα ξανά σε αυτά τα μέρη. Δεν ήταν λίγες οι φορές που στο άκουσμα διάφορων λέξεων,αμέσως τις έντυνε ο νους μου με μία μελωδικότητα που προερχόταν από την προφορά των κατοίκων του νησιού. Ναι,με πλημμύρισε η νοσταλγία καί οι όμορφες θύμησες...
   Οι λόγοι για τους οποίους αξίζει οι μικροί/ες αναγνώστες/στριες να διαβάσουν το βιβλίο,-κατ'εμέ-,είναι πολλοί,αλλά θα αρκεστώ να αναφερθώ σε αυτούς που θεωρώ πιο σημαντικούς.
- Αντιρατσιστικός κι αντιπολεμικός χαρακτήρας ιστορίας
- Νοσταλγικό,γλαφυρό καί κατανοητό ύφος της γραφής της συγγραφέως
- Πλούσιο λεξιλόγιο καί ορθή χρήση εκφραστικών μέσων
- Διδακτική καί ψυχαγωγική ιστορία
- Αληθοφάνεια χαρακτήρων
- Ύμνος στην φιλία καί στους οικογενειακούς δεσμούς.
  Εν ολίγοις,μιλάμε για μία πολύ αξιόλογη προσπάθεια της συγγραφέως που με ικανοποιήσε καί με το παραπάνω. Το βιβλίο ενδείκνειται για ηλικίες παιδιών 7-8,9-11 ετών. Αναζητήστε το!
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

ΣΕΙΡΑ: ΜΥΣΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΙΝΩΑΣ







   
   
Η πίσω αυλή Η πίσω αυλή Reviewed by Dominica on Ιουνίου 03, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.