Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.10: Η πλοκή


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Στην τέχνη δεν υπάρχει πάντα παρθενογένεση καί με δεδομένες τις απαιτήσεις του κοινού που συνεχώς αυξάνονται,οι εκάστοτε δημιουργοί μοιάζουν να κάνουν έναν αγώνα δρόμου κι αναζήτησης του νέου καί πρωτότυπου έργου που θα συναρπάσει. Είναι,όμως,έτσι; Προσωπικά δεν θεωρώ κακό το να έχουμε όλοι οι άνθρωποι πρότυπα καί να επηρεαζόμαστε απ΄αυτά υπό φυσιολογικές καί θετικές συνθήκες. Αυτό που με βρίσκει παντελώς αντίθετη είναι η ιδιοποίηση έργων καί ιδέων τρίτων ανθρώπων από εκείνους/ες που δεν τους ανήκουν. Όχι,πως κάτι τέτοιο είναι πρωτόγνωρο για τον χώρο της λογοτεχνίας,καθώς έχει συμβεί καί εξακολουθεί να γίνεται,αλλά αυτό δεν παύει να σημαίνει πως πρέπει να το ανεχόμαστε! Ειδικά εκείνη η μερίδα του αναγνωστικού κοινού που διαβάζει συνεχώς καί έχει μία ευρεία γκάμα προτιμήσεων,αν κι εύκολα δύναται να το αντιληφθεί,μπορεί καί πάλι να εξαπατηθεί. 

   Συχνά-πυκνά ακούμε την φράση πως ''Οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει συγγραφέας''. Εμένα,όμως,θα μου επιτρέψετε να μην την ασπάζομαι. Για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι πως για να γίνει κάποιος/α συγγραφέας,πρέπει να έχει το ανάλογο ταλέντο. Εκεί δεν δέχομαι εκπτώσεις! Ο δεύτερος είναι πως χρειάζεται καί η απαραίτητη έμπνευση καί σκέψη ώστε να μας προσφέρει κάτι το νέο. Τι συμβαίνει,λοιπόν,όταν υπάρχει το ταλέντο,μα όχι το υλικό,ή,καί το αντίστροφο; H συγγραφέας Τζιν Χανφ Κόρελιτζ,επιλέγει αυτήν την φράση για να μας μυήσει στον κόσμο του νέου της βιβλίου,με τίτλο ''Η πλοκή",που κυκλοφόρησε πρόσφατα καί στην χώρα από τις εκδόσεις Μίνωας,σε μετάφραση της κυρίας Βεατρίκης Κάντζολα-Σαμπατάκου. Πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ που σαν άλλη αράχνη,σταδιακά καί με υπομονή,πλέκει τον ιστό της για να παγιδεύσει τα θύματά της...

   "Ο άλλοτε πολλά υποσχόμενος συγγραφέας Τζέικομπ Φιντς Μπόνερ διδάσκει σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα δημιουργικής γραφής, παλεύοντας να διασώσει ό,τι έχει απομείνει από τον αυτοσεβασμό του, καθώς δεν έχει εκδώσει –ούτε καν γράψει– κάτι αξιόλογο εδώ και χρόνια. Όταν ο Έβαν Πάρκερ, ο πιο αλαζόνας από τους φοιτητές του, δηλώνει ότι το μυθιστόρημα που γράφει θα του εξασφαλίσει τεράστια επιτυχία, ο Τζέικ νομίζει ότι πρόκειται απλώς για μια τυπική περίπτωση ναρκισσισμού ενός ερασιτέχνη… ώσπου ακούει την πλοκή. Μέσα σε λίγα χρόνια όλες οι προβλέψεις του Έβαν Πάρκερ για την επιτυχία της ιστορίας του βγαίνουν αληθινές, αλλά ο συγγραφέας που απολαμβάνει το πρωτοφανές κύμα δημοσιότητας είναι ο Τζέικ. Όμως στο αποκορύφωμα της δόξας του λαμβάνει ξαφνικά ένα λακωνικό μήνυμα: Είσαι κλέφτης! Ποιος είναι ο αποστολέας που τον απειλεί; Ποιος ήταν τελικά ο Έβαν Πάρκερ και από πού άντλησε την ιδέα για αυτή την πλοκή, που αποτέλεσε σίγουρο εισιτήριο για την επιτυχία; Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από το μυθιστόρημά του και ποιος το έκλεψε από ποιον;" (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Διαβάζονας την περίληψη του βιβλίου,για να είμαι ειλικρινής,είχα την αίσθηση πως μου είχε δοθεί ( ; ) ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας. Ή μπορεί καί όχι... Σε γενικές γραμμές,όμως,φαίνεται πως δεν είναι ένα θέμα που δεν έχουμε συναντήσει ξανά κατά το παρελθόν σε κάποιο άλλο βιβλίο,μα αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει,είναι ο τρόπος που η συγγραφέας επιλέγει να ξεδιπλώσει τις σκέψεις της πάνω στο χαρτί,οδηγώντας μας μέσα στον λαβύρινθο του μυαλού της,χάρη σε ένα γοητευτικό κι ευφυές παιχνίδι της ψυχής μας. Ο λόγος της είναι στρωτός καί δομημένος με τέτοιον τρόπο,που να μας οδηγεί σταδιακά καί με αυξητική τάση της αγωνίας,του μυστηρίου καί του σασπένς προς τον επίλογο. Άν καί στο πρώτο μισό του βιβλίου,η πλοκή μοιάζει κάπως να πλατιάζει καί να είναι αργή,από την μέση καί έπειτα,το βιβλίο αποκτά έναν πιο δυναμικό καί ορμητικό χαρακτήρα. Όλα όσα είχαμε μάθει στις προηγούμενες σελίδες ήταν η προετοιμασία για το τι θα ακολουθούσε,προσφέροντάς μας σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση.

  Εάν με ρωτούσαν ποιο θεωρώ πως είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του παρόντος βιβλίου,θα έλεγα το πως η συγγραφέας ξέρει να δομεί καί να μας παρουσιάζει τόσο καλοδουλεμένους καί πλήρεις,-απ'όλες τις απόψεις-,χαρακτήρες προσώπων κι όσα εκείνοι/ες αντιπροσωπεύουν μέσα στην ιστορία. Το πως τους/τις βάζει να μιλήσουν για επιθυμίες,πάθη,λάθη,απωθημένα,σκοτεινά μυστικά,την λαχτάρα των δημιουργών για την συγγραφή του επόμενου ευπώλητου βιβλίου τους,την φιλοδοξία καί την ματαιοδοξία που μπορεί να νιώθουν,μα κυρίως το μέχρι που είναι ικανός να φτάσει ένας άνθρωπος για αποκτήσει όσα επιθυμεί. Υπάρχουν όρια καί ηθικοί φραγμοί,ή,κι αυτά μπορούν να ξεπεραστούν; Εγώ έμεινα αρκετά ικανοποιημένη από το βιβλίο καί πιστεύω πως είναι μία καλή πρόταση καί για εσάς.
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: JEAN HANFF KORELITZ

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: The plot

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΒΕΑΤΡΙΚΗ ΚΑΝΤΖΟΛΑ-ΣΑΜΠΑΤΑΚΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΙΝΩΑΣ


 
   
Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.10: Η πλοκή Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.10: Η πλοκή Reviewed by Dominica on Ιουλίου 06, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.