Βιβλία για παιδιά | 100 ΧΡΟΝΙΑ από τη ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ | Εκδόσεις Κέδρος

Μέσα στις φλόγες
Μέσα στις φλόγες - Διδώ Σωτηρίου
Για παιδιά από 12 ετών
 
Καθώς ο αναγνώστης παρακολουθεί την ιστορία μιας εύπορης οικογένειας από το Αϊδίνι της Μικράς Ασίας, μεταφέρεται στην εποχή εκείνη και ζει την ανέμελη ζωή των Ελλήνων της Σμύρνης πριν από τα γεγονότα, την τραγωδία της Μικρασιατικής καταστροφής και τις πικρές μέρες της προσφυγιάς.

Η συγγραφέας έχει βραβευθεί με το βραβείο Iπεκτσί, το Κρατικό Ειδικό Βραβείο Λογοτεχνίας, το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο της προσφοράς της και τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος.
Στο δρόμο του ήλιου
Στο δρόμο του ήλιου - Ειρήνη Κατσίπη-Σπυριδάκη
Για παιδιά από 12 ετών
 
Ο Λουκάς, ο Στέργιος, ο Γιαννούλης και ο Πετρής φεύγουν κρυφά από το χωριό τους, τα Βουρλά, για να αποφύγουν την επιστράτευση που έχουν διατάξει οι τουρκικές Αρχές και, λιποτάκτες, καταφεύγουν στη Σμύρνη, όπου το 1919 κάνει απόβαση ο ελληνικός στρατός.  Μέσα από την ιστορία των τεσσάρων νεαρών ζούμε κι εμείς όσα οδήγησαν στην τραγωδία του 1922, που θα χωρίσει τους τέσσερις φίλους.
Ένα συναρπαστικό ιστορικό μυθιστόρημα για τη Μικρασιατική Καταστροφή.


Το βιβλίο έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και έχει συμπεριληφθεί στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων.
Το Πάτημα του Έλληνα
Το Πάτημα του Έλληνα - Ελένη Σβορώνου
Για παιδιά από 12 ετών
 
Με φόντο την ιστορία του Ελληνισμού στα νεότερα χρόνια, η ζωή του Χρυσοστόμου Σμύρνης ξετυλίγεται σαν μια περιπέτεια. Μια περιπέτεια όπου ο ήρωας και ο Ελληνισμός μοιάζει να μην ξεχωρίζουν μεταξύ τους. Όταν ο άνθρωπος και η ιδέα γίνονται ένα, το ποτάμι της Ιστορίας σταματά. Έστω για μια στιγμή μονάχα. Κι ύστερα συνεχίζει ορμητικό. Μα υπάρχουν στιγμές που κρατούν μια αιωνιότητα.


- Έπαινος Εστίας Νέας Σμύρνης
- Στη μικρή λίστα των «Λογοτεχνικών Βραβείων του Αναγνώστη»
- Στη βραχεία λίστα για το Βραβείο εφηβικού ή νεανικού μυθιστορήματος, του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ - Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
Η πόλη με τα χαμένα παραμύθια
Η πόλη με τα χαμένα παραμύθια - Χαράλαμπος Κατσάρας
Για παιδιά από 12 ετών

Ο μικρός Ανέστης βρίσκεται αντιμέτωπος με τις φλόγες του πολέμου. Μαζί με την οικογένειά του θα εγκαταλείψει τη Σμύρνη και θα αναζητήσει μια καινούρια πατρίδα.
Εκεί, όλοι μαζί και χωριστά ο καθένας θα παλέψουν για να στεριώσουν και να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα.
Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τη Σμύρνη και τη Μικρασιατική Καταστροφή, μα και για τη νέα ζωή των ξεριζωμένων στην Ελλάδα.
 

Βραβείο Γυναικείας
Λογοτεχνικής Συντροφιάς
Το μυστικό του πηγαδιού
Το μυστικό του πηγαδιού - Μάγια Δεληβοριά
Εικονογράφηση: Θανάσης Τσίτσικας

Για παιδιά από 10 ετών
 
Μια ιστορία θα σας πω. Μια ιστορία αληθινή, κι ας είμαι και νεράιδα. [...] Με λένε Ανάσα. Γιατί οι γονείς μου λένε ότι μ’ έφερε ο άνεμος φυσώντας απαλά. Γεννήθηκα στη Σμύρνη. Μια πόλη μαγική στη Μικρά Ασία. 
 
Από την όμορφη, ειρηνική ζωή στη Σμύρνη ως τις φλόγες του πολέμου, την καταστροφή και την προσφυγιά, η Ανάσα μάς αφηγείται μια ιστορία αληθινή, νοσταλγική, που μοιάζει άλλοτε με παραμύθι για παιδιά και μεγάλους, κι άλλοτε με τραγούδι που δεν ξεχάστηκε ποτέ.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ
Βιβλία για παιδιά | 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή
Βιβλία για παιδιά | 100 ΧΡΟΝΙΑ από τη ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ | Εκδόσεις Κέδρος Βιβλία για παιδιά | 100 ΧΡΟΝΙΑ από τη ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ | Εκδόσεις Κέδρος Reviewed by Dominica on Ιουλίου 22, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.