Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.6: ΘΗΣΕΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

  Τα παιδιά είναι οι πιο αυστηροί κριτές καί ειδικά όσον αφορά τα άλλα παιδιά. Για εκείνα η αποδοχή από τους γύρω τους καί η φιλία είναι πολύ σημαντικά ζητήματα καί συχνά-πυκνά απασχολούν την σκέψη τους. Ειδικότερα στην περίοδο της προεφηβείας όλα μοιάζουν να αρχίζουν να γιγαντώνονται καί να τα απειλούν. Η αλήθεια είναι πως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα,αλλά το μυαλό των παιδιών έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο αντίληψης των πραγμάτων. Ζουν καί αισθάνονται τα πάντα στον μέγιστο βαθμό καί πολλές φορές θεωρούν πως,αν πάει κάτι στραβά,η φυγή είναι η μόνη λύση. Άλλωστε,πόσες φορές δεν δημιουργούν με την φαντασία τους κόσμους ονειρικούς κι εξωπραγματικούς,καθώς καί ιστορίες που εκείνοι/ες είναι οι ήρωες καί οι ηρωϊδες με σπουδαία κατορθώματα που τους/τις καθιστούν τόσο αγαπητούς/ες σε όλον τον κόσμο;

  Αφουγκραζόμενη,λοιπόν,τα μηνύματά σας για να σας παρουσιάσω βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας μεγαλύτερων τάξεων του δημοτικού καί εφήβους/ες,η σημερινή μου πρόταση για εσάς είναι το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα Πάμου Ιωαννίδη,με τίτλο ''ΘΗΣΕΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ",που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κέδρος καί είναι κατάλληλο για παιδιά ηλικίας 11 ετών καί άνω. Ένα αρκετά αξιόλογο βιβλίο που συνδυάζει αρμονικά την ψυχαγωγία με το διδακτικό κομμάτι,αφού η αχαλίνωτη φαντασία του συγγραφέα θα παντρέψει την ελληνική μυθολογία με την πραγματικότητα σε ένα νοερό ταξίδι των ψυχών των παιδιών.

  "Όλοι έχουμε κάνει μια ευχή και την έχουμε δει να πραγματοποιείται. Αυτό συνέβη και στον Νικόλα, που προσπάθησε να προσεγγίσει τη συμμαθήτριά του τη Βερόνικα, απέτυχε και βρέθηκε με όλη την τάξη να τον κοροϊδεύει. Ευχήθηκε λοιπόν να εξαφανιστεί, ή να ήταν κάποιος άλλος, γενναίος σαν τον ήρωα Θησέα. Η ευχή του ταξίδεψε ψηλά και έφτασε μέχρι την κορυφή του Ολύμπου. Ο Δίας την άκουσε και, σαν αιώνιο πειραχτήρι, αποφάσισε να την πραγματοποιήσει. Έτσι ο Νικόλας από ντροπαλό παιδί έγινε Θησέας. Για πάντα; Όχι! Μόνο για μία εβδομάδα. Ταξίδεψε από την αρχαία Αθήνα μέχρι το παλάτι του Ποσειδώνα στον βυθό της θάλασσας και ως το παλάτι του Μίνωα στην Κνωσό. Αντιμετώπισε εχθρούς, εμπιστεύθηκε φίλους, αναμετρήθηκε με βασιλιάδες, γνώρισε όμορφες πριγκίπισσες, μονομάχησε με τον τρομερό Μινώταυρο. Πώς όμως θα καταφέρει να επιστρέψει στο σχολείο του;" (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Ο συγγραφέας μεταμορφώνεται σε ένα μικρό αγόρι 11 ετών με τις όποιες σκέψεις,όνειρα,επιθυμίες,προβληματισμούς καί συναισθήματα. Προσαρμόζει,ανάλογα,τον λόγο του έχοντας αυτήν την λεπτομέρεια κατά νου. Άν κι ενήλικος δεν μας αφήνει να θεωρήσουμε πως έχει χάσει κάτι από την παιδικότητά του καί την αθωότητα που εκείνη την ακολουθεί. Με λόγο οικείο,παραδείγματα παρμένα από την καθημερινότητα των παιδιών,αληθοφανείς χαρακτήρες παιδιών καί ρεαλιστικούς,-κατά τόπους χιουμοριστικούς-,διαλόγους μεταξύ των προσώπων καί πλούσιο λεξιλόγιο έχουμε στα χέρια μας ένα καλογραμμένο βιβλίο που διαβάζεται άκοπα κι ευχάριστα,ειδικά αν σκεφτούμε καί την εξαιρετική εικονογράφηση που το κοσμεί τόσο εξωτερικά,όσο κι εσωτερικά.

   Αγάπησα το παρόν βιβλίο πολύ,αν καί ούσα ενήλικη,διότι παράλληλα με το ψυχαγωγικό κομμάτι,μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω μία επανάληψη των γνώσεών μου γύρω από την ελληνική μυθολογία,να γίνω ένα κομμάτι αυτής καί επιπλέον να μάθω καί να λάβω σημαντικά μηνύματα όπως είναι η ανδρεία,η πίστη στις δυνάμεις μας,ο ορθός τρόπος να συμπεριφερόμαστε στους άλλους,η αγνή φιλία καί ο σεβασμός. Πράγματα που θα τα μάθουν καί τα παιδιά ερχόμενα σε επαφή με το βιβλίο. Ένα βιβλίο που σας προτείνω να αναζητήσετε άμεσα.
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΠΑΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΔΡΟΣ

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΤΟΜΕΚ ΓΙΟΒΑΝΗΣ

ΗΛΙΚΙΑ: 11 ΕΤΩΝ+





   


Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.6: ΘΗΣΕΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Βιβλιοπρόταση καλοκαιριού ν.6: ΘΗΣΕΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Reviewed by Dominica on Ιουλίου 02, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.