Το πιάτο


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Το πιάτο

Συγγραφέας: Κωνσταντίνα Τασσοπούλου

Εκδόσεις: Υδροπλάνο

Eικονογράφηση: Εμμανουέλα Κακαβιά

 Το μεταναστευτικό ως ζήτημα δεν μας απασχολεί μόνο τα τελευταία χρόνια ως κοινωνία,αλλά καλά κρατεί από την εποχή των παππούδων μας καί ακόμη πιο πίσω. Θεωρώ πως όλοι κι όλες έχουμε κάποιο συγγενή,ή,φίλο που έχει επιλέξει να μεταναστεύσει σε μία άλλη ευρωπαϊκή χώρα,ή,καί σε άλλη ήπειρο,πάντα με σκοπό την επίτευξη ενός καλύτερου μέλλοντος για εκείνους καί τις οικογένειές τους. Άν καί τα δεδομένα καί οι συνθήκες από τότε έχουν αλλάξει άρδην καί το μεταναστευτικό δείχνει μία άλλη τάση,αλίμονο αν μπορούν να ξεχαστούν όλες οι ταλαιπωρίες καί οι δυσκολίες που βίωσαν οι Έλληνες που μετανάστευσαν πριν 40 καί 50 χρόνια. Τα πιάτα καί πιο συγκεκριμένα το πλύσιμο αυτών είναι κάτι που τους έχει σημαδέψει ανεξίτηλα. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που ρωτώντας τους τι είναι αυτό που χαρακτήριζε τα πρώτα χρόνια της ζωής τους στην ξενιτιά,θα σου απαντήσουν τα πιάτα. Ακόμη καί σε μία ταινία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου,ακούγεται η ατάκα ''πολύ πιάτο'' για να δώσει μία ιδέα για το τι περνούσαν. 

  Έχοντας,λοιπόν,κατά νου όλα τα παραπάνω η συγγραφέας Κωνσταντίνα Τασσοπούλου επιλέγει εύστοχα ως τίτλο του βιβλίου της την λέξη ''Το πιάτο'',μέσα στο οποίο σερβίρει στους μικρούς αναγνώστες καί στις μικρές αναγνώστριες την ιστορία των Ελλήνων μεταναστών. Με μπόλικη δόση χιούμορ,άφθονο καί οικείο λεξιλόγιο,αλλά με αρκετή ευαισθησία καί αγάπη,η συγγραφέας θα βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν πολλά,ενώ ταυτόχρονα θα ψυχαγωγηθούν. Στα υπέρ του παρόντος βιβλίου αξίζει να προστεθεί καί η εξαιρετική ασπρόμαυρη εικονογράφηση από την κυρία Εμμανουέλα Κακαβιά. Ένα βιβλίο καλογραμμένο που μου κράτησε όμορφη συντροφιά.

Περιγραφή:
Ο μικρός Γιώργος με μια βαλίτσα στο χέρι και τα παπούτσια του προπάππου του στα πόδια, μεταναστεύει με υπερωκεάνιο στην Αμερική του προηγούμενου… αιώνα; Μυστήρια πράγματα! Τεράστια μπέργκερ, ο Μίστερ Ναγκ, που φωνάζει «τα πιάτα μουουου», χιλιάδες σαπουνόφουσκες που κρύβουν θησαυρούς, εκατομμύρια πιάτα με ζωγραφιές από σάλτσα και ένα πιάτο που σπάει επίτηδες.

Καλή ανάγνωση!
Το πιάτο Το πιάτο Reviewed by Dominica on Σεπτεμβρίου 05, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.