Αφιέρωμα στα 2 βιβλία ''ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ" & '' ΓΛΩΣΣΟΔΕΤΕΣ" της σειράς ''Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΣ"


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Νομίζω πως δεν έχει υπάρξει άνθρωπος που να μην έχει ακούσει,έστω για μία φορά στην διάρκεια της ζωής του,μία παροιμία καί να μην έχει αναρωτηθεί για το πως μπορεί να ''γεννήθηκε'',καθώς καί το νόημα πίσω απ΄τις λέξεις που την αποτελούν,ή,να μην έχει προσπαθήσει να πει όσο πιο γρήγορα μπορεί έναν γλωσσοδέτη. Αλίμονο! Η παράδοση της χώρας είναι τόσο πλούσια από λαϊκές ρήσεις καί γλωσσοδέτες,που μπορεί καί καθημερινά να μαθαίνουμε κάτι καινούργιο. Προσωπικά γοητεύομαι από την ειλικρίνεια καί το βαθύτερο νόημα αυτών. Ειδικά,όταν σκέπτομαι το πως άνθρωποι απλοί,που πιθανότατα να μην είχαν λάβει τόσες γνώσεις,μπόρεσαν καί μέσα σε τόσο λακωνικές φράσεις να αποδώσουν τις μεγαλύτερες συμβουλές,την αλήθεια καί χρήσιμα διδάγματα για την ζωή μας. Το πως αυτές οι παροιμίες καί οι γλωσσοδέτες λειτουργούν έχοντας έναν διττό σκοπό. Την ψυχαγωγία καί την διδαχή. Καί να μην ξεχνάμε πως όλα αυτά είναι απόλυτα συναρτημένα με την καθημερινότητά μας καί ό,τι μπορεί να σχετίζεται με εκείνη. Απ΄τα πιο απλά έως καί τα πιο σύνθετα ζητήματα που μπορεί να μας απασχολούν.

   Οι συγγραφείς Μάκης Τσίτας καί Ράνια Μπουμπουρή ενώνουν τις πένες τους,χαρίζοντάς μας δύο εκ των πιο όμορφων καί καλογραμμένων παιδικών βιβλίων που απευθύνονται σε παιδιά ηλικία 4 ετών καί άνω. Με σεβασμό,προσοχή καί αγάπη προς τα παιδιά,αλλά καί την ιστορική παράδοση της χώρας μας,συνυπογράφουν τα δύο βιβλία της σειράς ''Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΣ'' με ειδικότερους τίτλους ''ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ" & '' ΓΛΩΣΣΟΔΕΤΕΣ",τα οποία κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Με αυτόν τον τρόπο,τα παιδιά θα μάθουν καί θα εξοικειωθούν με τις παροιμίες καί τους γλωσσοδέτες μέσα από ένα εύθυμο παιχνίδι. Όχι μόνο θα περάσουν ευχάριστα τον χρόνο τους,αλλά θα λειτουργήσουν καί εποικοδομητικά όσον αφορά την σωστή άρθρωση των λέξεων,την αγάπη για την λαογραφία του τόπου,τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου τους,μα καί την ανάπτυξη της κριτικής τους ικανότητας καί σκέψης. Εδώ να προσθέσω ως ένα μεγάλο,επίσης,πλεονέκτημα των βιβλίων την εξαιρετική,πολύχρωμη καί προσεγμένη εικονογράφησή των από την κυρία Ανδριάνα Ρούσσου. 

   Λοιπές πληροφορίες για τα βιβλία:

"Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΣ 1: ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ"

Τα χρόνια τα παλιά, δεν μπορούσαν όλοι να πάνε στο σχολείο, ούτε και μπορούσαν όλοι να έχουν βιβλία στο σπίτι τους. «Και πώς μάθαιναν τότε;» σίγουρα θα λέτε με τον νου σας. Μάθαιναν μέσα από τις γνώσεις και τις εμπειρίες των άλλων· κι ένας τρόπος για να το πετύχουν αυτό ήταν μέσα από τις παροιμίες: φράσεις σύντομες, παραστατικές και συχνά αστείες, βγαλμένες από την καθημερινή ζωή.
Στο βιβλίο αυτό θα γνωρίσουμε τις πιο απολαυστικές παροιμίες, που δίδασκαν τις γιαγιάδες και τους παππούδες των γιαγιάδων και των παππούδων μας, και τις γιαγιάδες και τους παππούδες των δικών τους γιαγιάδων και παππούδων. Πάμε, λοιπόν!

"Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΣ 2: ΓΛΩΣΣΟΔΕΤΕΣ"

Οι γλωσσοδέτες είναι παιχνίδια με λέξεις που είναι δύσκολο να τις προφέρουμε και μάλιστα όλες μαζί, γρήγορα και σωστά, δηλαδή είναι παιχνίδια σχεδιασμένα να μας μπερδεύουν. Κι επειδή είναι πολύ διασκεδαστικοί, υπάρχουν μέχρι σήμερα από τα χρόνια τα παλιά. Και μας μπερδεύουν κι εμάς τη γλώσσα, όπως μπέρδευαν τη γλώσσα των γιαγιάδων και των παππούδων των γιαγιάδων και των παππούδων μας, και των δικών τους γιαγιάδων και παππούδων.
Τι λέτε, πάμε να διαβάσουμε μερικούς από τους πιο αγαπημένους και γνωστούς γλωσσοδέτες; Άραγε, πόσο γρήγορα μπορούμε να τους πούμε;

Η παράδοσή μας
Η παράδοση είναι κάτι ζωντανό.
Ζει και αναπνέει και υπάρχει γύρω μας. Θα ’χετε ακούσει, βέβαια, ότι παράδοση είναι ο τρόπος ζωής, τα ήθη και τα έθιμα των γονιών, των γιαγιάδων και των παππούδων μας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό! Είναι και κάτι απίστευτα διασκεδαστικό! Μπορεί να μας προσφέρει ώρες χαράς, παιχνιδιού και απόλαυσης. Ανοίξτε αυτό το βιβλίο και θα καταλάβετε!
το πώς!

Αναζητήστε τα! Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: ΜΑΚΗΣ ΤΣΙΤΑΣ, ΡΑΝΙΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΗ

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΡΟΥΣΣΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΗΛΙΚΙΑ: 4 ΕΤΩΝ+



  
  
Αφιέρωμα στα 2 βιβλία ''ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ" & '' ΓΛΩΣΣΟΔΕΤΕΣ" της σειράς ''Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΣ" Αφιέρωμα στα 2 βιβλία ''ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ" & '' ΓΛΩΣΣΟΔΕΤΕΣ" της σειράς ''Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΣ" Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 13, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.