Οδός Απωλείας 10


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Οδός Απωλείας 10
Μα υπάρχει,άραγε,κάποια οδός με αυτήν την ονομασία; Κι αν ναι,σε εκείνη θα βρούμε όλα όσα έχουμε χάσει,ή,διαβαίνοντας την θα γνωρίσουμε την απώλεια;
Την παρούσα συλλογή αυτοτελών διηγημάτων υπογράφει ο ανερχόμενος συγγραφέας Τάσος Πετρίτσης. Ένας δημιουργός,προερχόμενος από τον χώρο του θεάτρου,με πένα λυρική που τα διηγήματά του τα διακρίνει ένα αρμονικό πάντρεμα της καθημερινότητας με τον μαγικό ρεαλισμό.
Ένα σύνολο διηγημάτων με κοινή θεματική την απώλεια,που όλοι οι άνθρωποι θα βιώσουμε κάποια στιγμή στην ζωή μας είτε σε μικρότερο,είτε σε μεγαλύτερο βαθμό. Από την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου,ή,αντικειμένου έως την στέρηση των επιθυμιών,της ελευθερίας,της υγείας,ή καί της εργασίας. 

"Η οδός Απωλείας δεν είναι στους χάρτες. Όμως γράφει για αυτήν ένα ευαγγέλιο. Λέει πως ο δρόμος της απώλειας είναι δρόμος ευρύχωρος, πλατύς. Και πράγματι. Είναι μεγάλος, να χωρέσει κάθε άνθρωπο. Τις απουσίες που έμαθε να αντέχει. Στόχους που νόμιζε ότι θα μείνουν αταλάντευτοι. Αρχές και αξίες που μια κρίσιμη στιγμή ξεχάστηκαν. Την ψυχραιμία που ζητάς. Το κουράγιο να αρχίζεις ακόμη μια μέρα. Είναι γεμάτος ιστορίες αυτός ο δρόμος. Ιστορίες από έναν κόσμο καθημερινό αλλά και υπερβατικό. Όπου συνυπάρχουν σκληρά εργαζόμενες μητέρες, ανασφαλείς ερωτευμένοι και γυναίκες χωρίς ταυτότητα. Πληγωμένοι. Ψυχικά ασθενείς. Λογοτέχνες με ένοχα μυστικά. Θύματα της οικονομικής κρίσης. Έναν κόσμο όπου φανταστικοί ήρωες δραπετεύουν από κλασικά έργα και αναζητούν μια θέση στο σήμερα, την ίδια ώρα που θαλασσινά τοπία επιφυλάσσουν στους επισκέπτες τους μεταφυσικές εκπλήξεις." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Άν κάτι χαρακτηρίζει την παρούσα συλλογή είναι ο πολυσδιάστατος χαρακτήρας που λαμβάνει η απώλεια μέσα σε κάθε διήγημα. Θέματα παρμένα από την καθημερινότητα,που είτε τα έχουμε βιώσει εμείς οι ίδιοι/ες,ή,κάποιος γνωστός μας,είτε από αυτά που συντελούνται μέσα στις κοινωνίες καί γίνονται γνωστά από τα μέσα καί συγκλονίζουν την σκέψη καί την ψυχή μας. Ναι,είναι απλές φαινομενικά ως ιστορίες,αλλά μέσα τους εσωκλείονται έντονα κι αντιφατικά συναισθήματα που διαρκούν καθ'όλη την επαφή μας με το βιβλίο. Κι αυτό χάρη στον λόγο του συγγραφέα που μας παρασύρει σε ένα παιχνίδι των αισθήσεων καί των παραισθήσεων σαν να παρακολουθούμε ένα θεατρικό έργο,ή,μία κινηματογραφική ταινία. Ένα ιδιαίτερο καί ξεχωριστό βιβλίο που μου άφησε όμορφες εντυπώσεις καί που το προτείνω καί σε εσάς.
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΤΑΣΟΣ ΠΕΤΡΙΤΣΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΒΑΚΧΙΚΟΝ




Οδός Απωλείας 10 Οδός Απωλείας 10 Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 14, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.