Συνέντευξη με τον συγγραφέα Ηρακλή Γισδάκη


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ΓΙΣΔΑΚΗΣ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας Ηρακλής Γισδάκης.Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Λυκόφως κυκλοφορεί το βιβλίο του με τίτλο ''Τα 11 βασίλεια''. Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας ο συγγραφέας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Θα ξεκινήσω με μία ερώτηση που κάνω σε όλους τους συγγραφείς. Πώς μπήκε η συγγραφή στη ζωή σας;

Η.Γ. Θα έλεγα πως μπήκε κάπως τυχαία αλλά ταυτόχρονα την είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου για μερικούς μήνες πριν ξεκινήσω να γράφω. Σίγουρα δεν είναι όμως κάτι που θα περίμενα να κάνω ή να ασχοληθώ ποτέ. Πιστεύω πως όλα άρχισαν λίγο καιρό αφότου μπήκα στο πανεπιστήμιο όπου γνώρισα έναν πολύ καλό μου φίλο, τον Βύρωνα. Ο Βύρωνας γενικά είχε την τάση να φλυαρεί πολλές φορές και να σκαρφίζεται διάφορες φανταστικές και αστείες ιστορίες. Αυτά του τα χαρακτηριστικά μου τα μετέδωσε με κάποιον τρόπο, ή ίσως αφύπνισε αυτό το κομμάτι του εαυτού μου, και άρχισε και εμένα να καλπάζει λίγο παραπάνω η φαντασία μου. Σύντομα γεννήθηκε στο μυαλό μου μια ιδέα η οποία, άθελά μου, με τον καιρό προχώραγε μόνη της μέσα στο μυαλό μου. Έχοντας επηρεαστεί από πολλές αυτοβιογραφικές ταινίες αποφάσισα να αρχίσω να καταγράφω αυτά που σκεφτόμουν. Πριν καλά καλά το καταλάβω, είχα δημιουργήσει σε μερικές σελίδες μια ιστορία που είχε αρχή, μέση και τέλος. Έμελλε λοιπόν να την υλοποιήσω και η αλήθεια είναι ότι δίσταζα για αρκετό καιρό να το κάνω. Κάποια στιγμή όμως, κατά τη διάρκεια της καραντίνας και επηρεασμένος από έναν άλλον φίλο μου που έγραφε μια φανταστική ιστορία σε κάποια ηλεκτρονική εφαρμογή, αποφάσισα να ξεκινήσω και γω. Και τότε άρχισε να προχωράει από μόνο του.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Ποιο το νόημα που θα θέλατε να περάσετε μέσα από τα βιβλία σας προς τους αναγνώστες;

Η.Γ. Υπάρχουν πολλά νοήματα που θέλω να περάσω μέσα από το βιβλίο που έχω γράψει. Ένα από αυτά είναι ότι πρέπει να έχει κανείς χιούμορ στη ζωή του. Υπάρχουν και κοινωνικοπολιτικά νοήματα που κρύβονται μέσα στις σελίδες του βιβλίου, το κυριότερο όμως από αυτά περιστρέφεται γύρω από την έννοια της δικαιοσύνης. Ποιος δηλαδή είναι ο αξιότερος να την επιβάλλει, αν είναι πράγματι δίκαιη η κρίση του και τι συνέπειες μπορεί να προκαλέσει. Τέλος, αυτό που με απασχολεί προσωπικά περισσότερο είναι ό,τι σχετίζεται με τη φιλοσοφία, γι’ αυτό πολλές καταστάσεις κατά την διάρκεια της ιστορίας αποκτούν μια φιλοσοφική υπόσταση ή μάλλον μια φιλοσοφική εξήγηση γιατί αυτό που με απασχολεί, πέρα από τη μαγεία και τις ανατροπές ενός βιβλίου, είναι ο άνθρωπος ως οντότητα και ήθελα να περάσω αυτά τα μηνύματα όχι με ένα συνηθισμένο βιβλίο, αλλά με μια ευχάριστη περιπέτεια.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποιο το όραμά σας ως συγγραφέας;

Η.Γ. Καταρχάς, όλοι οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να πλάσουν μια ιστορία και να την γράψουν, εφόσον έχουν τη θέληση, κάτι που αναφέρω στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου. Προσωπικά θεωρώ ότι συγγραφέας είναι εκείνος που έχει γράψει σίγουρα παραπάνω από ένα βιβλίο και όχι αυτός που έγραψε ένα απλώς για να αποκτήσει τον τίτλο. Θέλω επίσης να πω ότι η λέξη όραμα για μένα έχει μεγάλη βαρύτητα. Συχνά συναντώ ανθρώπους που έχουν στόχους μεν αλλά δεν έχουν όραμα. Αν δεν έχεις όραμα, είναι σαν να έχεις πυξίδα αλλά όχι χάρτη. Παρόλα αυτά, δεν είμαι σίγουρος ότι έχω ένα ξεκάθαρο όραμα αλλά αυτό που θέλω να πετύχω μελλοντικά είναι όχι μόνο να ταξιδέψω τους αναγνώστες αλλά να τους απασχολήσω με τις ιδέες ή τις σκέψεις μου και να τους διαμορφώσω ερωτήματα που αφορούν τον άνθρωπο αλλά και την ζωή.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το πρώτο σας βιβλίο με τίτλο «Τα 11 βασίλεια» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως;

Η.Γ. Η ιστορία διαδραματίζεται σε χίλια χρόνια από σήμερα όπου ο κόσμος είναι διαφορετικός εξαιτίας μιας καταστροφής και έχει χτιστεί πάνω στα ερείπια του προηγούμενου. Ένας από τους δύο ήρωες, ένας άνθρωπος-ξωτικό, καλείται έπειτα από μια θεϊκή παρέμβαση να εγκαταλείψει την ασφάλεια του σπιτιού του και να φύγει μαζί με τον δεύτερο ήρωα, έναν εξόριστο θεό, για να μαζέψουν κρυστάλλους οι οποίοι ενωμένοι συντελούν κομμάτι ενός ισχυρού όπλου. Κατά την διάρκεια της αναζήτησης τους περνάνε από τα 11 βασίλεια και έρχονται αντιμέτωποι με διαφορετικές καταστάσεις κάθε φορά. Άλλοτε πρέπει να λύσουν γρίφους, άλλοτε να τρέξουν μακριά και άλλοτε απλώς να ακούσουν. Μπορεί ο κίνδυνος να μην καραδοκεί συνέχεια αλλά ο μεγαλύτερος εχθρός είναι οι αμφιβολίες που ταλαιπωρούν συνεχώς τις σκέψεις των ηρώων. Θα τολμούσα να πω ότι είναι ένα βιβλίο μοναδικό στο είδος του, αν και δεν είμαι ο καταλληλότερος για να το κρίνει αυτό μιας και η άποψή μου δεν μπορεί να είναι αντικειμενική. Έχω γράψει μια περιπέτεια που θυμίζει παραμύθι και είναι ένα πάντρεμα από πολλά διαφορετικά είδη. Δεν είναι μόνο μια περιπέτεια με δύο ήρωες οι οποίοι ψάχνουν κρυστάλλους. Όπως προανέφερα, εμπεριέχει κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, φιλοσοφικές ανησυχίες ενώ δεν λείπουν οι αστείες στιγμές και μια μηδαμινή δόση ρομαντισμού. Έχω επίσης βάλει αρκετά, μαγευτικά τοπία τα οποία είναι πέρα για πέρα αληθινά και μέσω αυτών θέλω να αναδείξω την ομορφιά και την μαγεία της φύσης. Τέλος, δεν απουσιάζει ακόμα και το θεϊκό-θρησκευτικό στοιχείο. Είναι λοιπόν γραμμένο έτσι ώστε να μπορεί να διαβαστεί ευχάριστα από όλες τις ηλικίες πέρα από το εφηβικό κοινό.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Γιατί επιλέξατε να γράψετε ένα βιβλίο που ανήκει στο Φανταστικό; Θα μπορούσατε να γράψετε βιβλία,τα οποία να ανήκουν σε άλλα λογοτεχνικά είδη;

Η.Γ. Το Φανταστικό είναι ένα είδος που από πολλούς θεωρείται εύκολο, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι καν λογοτεχνία. Αναμφίβολα αυτό δεν ισχύει αλλά μπορεί πράγματι κάποιες φορές να θεωρηθεί εύκολο γιατί ενδεχομένως δεν απαιτεί έρευνα και επειδή δεν εστιάζει σε έναν δύσκολο γρίφο, όπως τα βιβλία μυστηρίου, ή στο μαρτύριο που περνάει ένας άτυχος εραστής όπως στα ρομάντζα. Με λίγα λόγια, υπάρχει αυτή η αντίληψη επειδή φαινομενικά το είδος δεν εστιάζει στον άνθρωπο αλλά σε φανταστικές, ίσως κινηματογραφικές καταστάσεις. Όμως, δεν είναι απλό να πλάσει κανείς έναν κόσμο από το μηδέν στον οποίο πρέπει να προσθέσει νόμους, κανόνες και ένα σωρό πράγματα. Είναι διαφορετικές οι προκλήσεις λοιπόν. Έγραψα ένα βιβλίο που ανήκει σε αυτόν τον κλάδο επειδή μεγάλωσα διαβάζοντας τέτοιου είδους βιβλία αλλά και επειδή η φαντασία και η μαγεία είναι θέματα που με εξιτάρουν. Τέλος, πιστεύω ότι θα μπορούσα να γράψω μελλοντικά ένα βιβλίο διαφορετικού είδους και ίσως πιο «κοινωνικό».

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι,μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια; Σε ποιο λογοτεχνικό είδος θα ανήκει;

Η.Γ. Αυτό που λέω συνήθως είναι ότι το μέλλον είναι αβέβαιο και ποτέ δεν μπορούμε να ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει. Όταν ολοκλήρωσα το «Τα 11 βασίλεια» έλεγα ότι δεν ξέρω αν θα ξαναδοκιμάσω να γράψω. Σήμερα όμως κάνω σκέψεις για το πώς θα μπορούσα να γράψω κάτι καινούργιο. Δεν μπορώ να σας πω λοιπόν αν ετοιμάζω κάποιο άλλο βιβλίο, αλλά αυτό που μπορώ να αποκαλύψω είναι ότι το περασμένο καλοκαίρι συμμετείχα μαζί με τον φίλο μου τον Βύρωνα σε έναν διαγωνισμό της ένωσης σεναριογράφων και γράψαμε μαζί ένα πρωτότυπο σενάριο για ταινία μεγάλου μήκους για το οποίο και βραβευόμαστε την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022. Θα σας έλεγα και τι θέση πήρε αλλά η αλήθεια είναι ότι ούτε εμείς ξέρουμε.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Από τί εμπνέεστε συνήθως;

Η.Γ. Από οτιδήποτε. Μπορεί από μια εικόνα, από κάτι που θα δω στον δρόμο ή από κάτι που θα ακούσω. Βέβαια, έχω και δύο φίλους τους οποίους αποκαλώ χαϊδευτικά μούσες μου γιατί οι ιδιότυποι χαρακτήρες τους μας οδηγούν σε καταστάσεις και συζητήσεις που κινούν τα γρανάζια του μυαλού μου, αντλώντας έμπνευση από αυτές.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Γιατί πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;

Η.Γ. Επειδή αν οι άνθρωποι διάβαζαν περισσότερο θα ήτανε πιο όμορφοι. Φυσικά δεν το εννοώ με την έννοια του «ωραίος», αλλά πιστεύω ότι τα βιβλία μπορεί να μην κάνουν κάποιον απαραίτητα πιο έξυπνο αλλά μπορούν σίγουρα να οξύνουν τις σκέψεις και τις αντιλήψεις του. Και αν οι άνθρωποι άνοιγαν εκείνοι την πόρτα στο μυαλό τους, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται μέσω του διαβάσματος, τότε θα σκέφτονταν πιο ελεύθερα, θα ήταν πιο ανοιχτοί, θα χαμογελούσαν λίγο περισσότερο και ίσως να είχαν λιγότερες σκοτούρες. Και γι’ αυτό οι ίδιοι, και κατ’ επέκταση η κοινωνία, θα γίνονταν πιο όμορφοι.

EΡΩΤΗΣΗ 9: Ως αναγνώστης,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

Η.Γ. Όπως είπα πιο πριν, παλαιότερα διάβαζα βιβλία φαντασίας αλλά τα τελευταία δύο χρόνια έχω αρχίσει να διαβάζω λίγο από σχεδόν κάθε είδος, είτε ξενόγλωσσα είτε ελληνικά.

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Πόσο εύκολα ή δύσκολα αποδέχεται το αναγνωστικό κοινό στη χώρα μας τους νεότερους συγγραφείς;

Η.Γ. Αυτή και αν είναι ερώτηση. Αρχικά να πω ότι στην Ελλάδα οι περισσότεροι αναγνώστες δεν εμπιστεύονται να διαβάσουν βιβλίο Έλληνα λογοτέχνη άσχετα από το είδος και προτιμούν περισσότερο την ξένη λογοτεχνία. Είναι κατά κάποιον τρόπο «ρατσιστές» ως προς τους συγγραφείς της ίδιας τους της χώρας, εκτός φυσικά αν είναι κάποιος πολύ βασικός όπως ο Καζαντζάκης. Μάλιστα, πολλοί Έλληνες δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν Έλληνες που γράφουν φανταστική λογοτεχνία και αυτό το ανακάλυψα πρόσφατα. Και φυσικά το γεγονός, ότι το αναγνωστικό κοινό της χώρας αποτελείται κυρίως από μεσήλικες γυναίκες οι οποίες προτιμάνε τα ρομάντζα και τα μυστήρια, καθιστά δυσκολότερη την προώθηση των υπολοίπων ειδών και αντίστοιχα των συγγραφέων. Γενικά, οι Έλληνες δεν διαβάζουν τόσο είτε επειδή έχουν άλλα ενδιαφέροντα, είτε επειδή δεν έχουν τον χρόνο ή τα χρήματα είτε επειδή αρέσκονται στο να μιλάνε για να ακούνε τον εαυτό τους. Στην Ελλάδα είναι επίσης έντονο το φαινόμενο της ξενομανίας και γι’ αυτό αρκετοί (αν όχι οι περισσότεροι) από αυτούς που διαβάζουν ακολουθούν τη ροή και επιλέγουν ό,τι πουλάει περισσότερο και είναι γνωστό εκείνη την περίοδο. Στις διακοπές μου φέτος πήγαινα συχνά σε μία συγκεκριμένη παραλιακή καφετέρια. Εκεί είδα να κυκλοφορεί τρεις φορές το ίδιο, ξένου συγγραφέα, βιβλίο στα χέρια διαφορετικών ανθρώπων, το οποίο είχε μόλις μεταφερθεί στον κινηματογράφο. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πω κάτι άλλο πάνω σε αυτό.

ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;

Η.Γ. Δεν έχω αγαπημένο βιβλίο ή συγγραφέα καθώς δεν έχω διαβάσει ακόμα κάτι που να με συναρπάσει σε τέτοιο βαθμό αλλά διαβάζω λίγο απ’ όλα και μου άρεσαν σχεδόν όλα όσα έχω διαβάσει μέχρι στιγμής. Μια σειρά βιβλίων που είχα εκτιμήσει ιδιαιτέρως ως έφηβος ήταν «Τα 39 στοιχεία».

ΕΡΩΤΗΣΗ 12: Τέλος,τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τη συγγραφή;

Η.Γ. Θα πρότεινα σίγουρα να διαβάζουν ό,τι τους ευχαριστεί όσο πιο συχνά μπορούν, δεν εννοώ απαραίτητα σε καθημερινή βάση αλλά όποτε έχουν χρόνο. Θα ήθελα επίσης να τους πω να μη φοβούνται να προσπαθήσουν και να μην τους αποπαίρνει αν δεν έχουν ξαναγράψει ποτέ ή αν δεν ήταν καλοί στην έκθεση στο σχολείο... Το αναφέρω διότι μου έχουν κάνει τις συγκεκριμένες ερωτήσεις αρκετοί φίλοι που δεν με γνώριζαν παλιότερα. Προσωπικά, ούτε είχα ξαναγράψει, ενώ στην έκθεση ήμουν μέτριος. Δεν έχουν σημασία αυτά, ο άνθρωπος μπορεί πάντα να μαθαίνει. Καθένας άλλωστε είναι διαφορετικός και λειτουργεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Τέλος, θα ήθελα να επικαλεστώ μια γνωστή, απλοϊκή και χρήσιμη συμβουλή: Γράψε αυτά που ξέρεις.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

Οπισθόφυλλο:

Στο παλάτι των θεών επικρατεί αναστάτωση. Οι θεοί διαπληκτίζονται καθώς συζητούν αν πρέπει ή όχι να παρέμβουν, για να σώσουν την ανθρωπότητα που οδεύει προς την καταστροφή. Στο επίκεντρο της οξύτατης αντιδικίας βρίσκονται ο πανίσχυρος και επιβλητικός θεός του φωτός, ο επονομαζόμενος και θεός των θεών, και ο αδελφός του, ένας καλοντυμένος δαιμόνιος θεός, ο οποίος αποσπά έναν πανίσχυρο κρύσταλλο σε σχήμα άστρου. Οι δύο θεοί εξαφανίζονται και ο θεός της προστασίας παίρνει την πρωτοβουλία να κατέβει στην Γη και να κάνει ό,τι μπορεί για να σώσει τους ανθρώπους.
Σε αυτήν την αντιδικία, με διακύβευμα την ίδια την ύπαρξη και το ποιος και πώς θα κυβερνήσει τους ανθρώπους, θα βρεθούν μπλεγμένοι δύο επιστήθιοι φίλοι, ο Ελάιζα και ο Λούσιαν, ανύποπτοι μέχρι τη στιγμή που θα εμφανιστούν μπροστά τους οι θεοί.

ΜΙΑ ΠΟΛΥΣΗΜΑΝΤΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΤΟ ΠΙΟ ΛΑΜΠΡΟ ΦΩΣ


Βιογραφικό συγγραφέα:

Ο Ηρακλής Γισδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999 και ολοκληρώνει τις σπουδές του στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιά. Εκτός από τη συγγραφή μυθιστορημάτων ασχολείται με την ποίηση και το σενάριο. Στα βασικά ενδιαφέροντά του συγκαταλέγονται ο κινηματογράφος, η ανάγνωση, τα βιντεοπαιχνίδια και το τένις.










Συνέντευξη με τον συγγραφέα Ηρακλή Γισδάκη Συνέντευξη με τον συγγραφέα Ηρακλή Γισδάκη Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 10, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.