Συνέντευξη με την συγγραφέα Μαρίλλη Διαμαντή


Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΜΑΡΙΛΛΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Μαρίλλη Διαμαντή. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Bookoo κυκλοφορεί το βιβλίο της με τίτλο ''Ο Επιζών". Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Με ποιον τρόπο εισχώρησε το ‘’μικρόβιο’’ της συγγραφής στην ζωή σας;

Μ.Δ. Πάντα μου άρεσε να γράφω. Για μένα το γράψιμο ήταν ένας ασφαλής τρόπος έκφρασης. Γράφοντας έβαζα πάντα τις σκέψεις μου σε μια σειρά. Οι σκέψεις και τα συναισθήματα οδηγούσαν το μολύβι και αποτυπώνονταν στο χαρτί.  Μικρά σημειώματα μέχρι τετράδια ολόκληρα γεμάτα με σκέψεις και συναισθήματα, κάπως έτσι εισχώρησε το μικρόβιο μέσα μου.  

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Bookoo το βιβλίο σας, με τίτλο ‘’Ο Επιζών’’. Να είναι καλοτάξιδο! Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;

Μ.Δ. Σας ευχαριστώ πολύ. 
Είναι ένα σημαντικό για μένα βιβλίο μια και αφηγείται την ιστορία του Παύλου, του πατέρα μου και των αδερφών του κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (1941-44) στην περιοχή της Λαμίας. Πέντε αδέρφια που αποφάσισαν να αντισταθούν στον κατακτητή, αγωνίστηκαν, συλλήφθηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν. Ο Παύλος επέζησε από το εκτελεστικό απόσπασμα αν και δέχτηκε και την χαριστική βολή. Ακολουθεί ένας αγώνας σωτηρίας και επιβίωσης με κορυφωμένη την αγωνία όλων των συντελεστών. Μια αληθινή συνταρακτική ιστορία που αξίζει να μείνει στις μνήμες μας. Ένα βιβλίο ευκολοδιάβαστο που βοηθάει τον αναγνώστη να παρακολουθήσει τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, συνδεδεμένα με τις ζωές των ηρώων. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια ανάγκη σας ώθησε για να γράψετε το συγκεκριμένο βιβλίο;

Μ.Δ. Η ιστορία δεν πρέπει να ξεχνιέται, και αν υπάρχουν κομμάτια που δεν έχουν έρθει στο φως είναι καλό να βγαίνουν και να παραδίδονται στις επόμενες γενιές. Όσοι γνώριζαν την ιστορία του Παύλου και της οικογένειάς του άρχισαν σιγά σιγά να φεύγουν από τη ζωή, και αυτό με κλόνισε, δεν ήθελα να χαθεί, το όφειλα πρώτα απ’ όλα στα παιδιά μου, να γνωρίζουν.  

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Πόσο έντονη ήταν η συναισθηματική σας φόρτιση κατά την διάρκεια της συγγραφής του παρόντος βιβλίου;

Μ.Δ. Δεν ήταν καθόλου εύκολο να συλλέξω τα στοιχεία και η έρευνα με έφερνε κάθε φορά αντιμέτωπη με μια έντονη συναισθηματική φόρτιση. Ανακαλύπτοντας και μαθαίνοντας γεγονότα που δεν γνώριζα με έκανε να νοιώθω ένα ανάμεικτο συναίσθημα τρυφερότητας για το νεαρό της ηλικίας των πρωταγωνιστών και πόνου για τον πρόωρο χαμό τους. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του βιβλίου;

Μ.Δ. Όλη μου την ζωή γνώριζα την συγκεκριμένη ιστορία και νόμιζα ότι θα ήταν πολύ εύκολο να την αποτυπώσω στο χαρτί. Ένας χρόνος συστηματικής δουλειάς χρειάστηκε για να συλλέξω τα στοιχεία και τις μαρτυρίες να μπορέσω να τα βάλω σε μια σειρά, καταλαγιάζοντας τα έντονα συναισθήματά μου για τους πρωταγωνιστές, και να καταλήξω στην τελική μορφή του. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Κατά την γνώμη σας,αυτή η δεύτερη ευκαιρία είναι ευχή,ή,κατάρα για όσους κι όσες επέζησαν (πάντα στα πλαίσια του ψυχικού πόνου λόγω της απώλειας καί των σκληρών αναμνήσεων); 

Μ.Δ. Στη ζωή πάντα μας δίνονται ευκαιρίες, το θέμα είναι πως εμείς τις διαχειριζόμαστε. Η Δεύτερη Ευκαιρία που δόθηκε στον Παύλο, τον πατέρα μου, είναι μοναδική και νομίζω έτσι ακριβώς την αντιμετώπισε, την τίμησε! Η αλήθεια είναι ότι η Δεύτερη Ευκαιρία του έφερε μαζί και το βάρος της απώλειας των αγαπημένων, πως θα μπορούσε άλλωστε να μην νοιώθει κανείς έτσι, είναι ανθρώπινο; αυτό που όμως είναι σίγουρο είναι ότι δέχτηκε την δεύτερη ευκαιρία σαν ευχή, κι αυτό νομίζω ότι είναι, Ευχή.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Πού θα αφιερώνατε το βιβλίο σας;

Μ.Δ. Στη μνήμη του Παύλου που τόσο αγαπούσα και στα αδέρφια του, τον Ευθύμιο, τον Θόδωρο, τον Χρήστο και την Κατίνα που έφυγαν τόσο νωρίς. ….

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες από την ανάγνωση του βιβλίου σας; Τί να κρατήσουν από τις ιστορίες των ηρώων;

Μ.Δ. Θαυμασμό για όσους παλεύουν με ανιδιοτέλεια για τα πιστεύω τους και τα ιδανικά τους. Εκτίμηση και σεβασμό για τους ανθρώπους που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση συμμαχούν με τον κίνδυνο για να προστατεύσουν την πατρίδα τους και τις οικογένειές τους. Αγάπη για την ζωή και την ομορφιά της, αισιοδοξία γιατί όσο ασχήμια κι αν υπάρχει γύρω μας πάντα κάπου κρύβεται η ομορφιά. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Τέλος,σαν αναγνώστρια,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

Μ.Δ. Το διάβασμα είναι βάλσαμο ψυχής, ό,τι κι αν διαβάσεις χαλαρώνει το μυαλό, ξεφεύγεις από την ένταση, έτσι απλά με ένα μαγικό τρόπο. Αν είναι να επιλέξω θα προτιμήσω τα ιστορικά μυθιστορήματα και τις βιογραφίες αλλά η λογοτεχνία διαθέτει πολλά ωραία δημιουργήματα και δεν κάνω διακρίσεις. 

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

Μ.Δ. Σας ευχαριστώ πολύ

Μαριλλη Διαμαντή

Διαβάστε την κριτική μου για το βιβλίο εδώ:








Συνέντευξη με την συγγραφέα Μαρίλλη Διαμαντή Συνέντευξη με την συγγραφέα Μαρίλλη Διαμαντή Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 12, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.