ΙΣΤΟΡΙΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος το μυθιστόρημα του συγγραφέα Πίτερ Στράουμπ,με τίτλο ''ΙΣΤΟΡΙΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ" καί οι λάτρεις των βιβλίων φαντασίας καί τρόμου στην χώρα μας αισθάνονται μεγάλη χαρά καί λαχτάρα για να το διαβάσουν. Ανάμεσα σε εκείνους/ες είμαι κι εγώ που θα το διάβαζα για πρώτη φορά καί ανυπομονούσα να βιώσω όλα αυτά τα συναισθήματα που προκύπτουν από την ανάγνωση μίας ιστορίας φαντασμάτων. 
Σχετικά με τα φαντάσματα διίστανται οι απόψεις. Κάποιοι/ες πιστεύουν σε αυτά,ενώ κάποιοι/ες απορρίπτουν παντελώς αυτήν την ιδέα.
Κι έρχομαι να σας ρωτήσω. Άραγε,υπάρχουν στ'αλήθεια φαντάσματα; Είναι απλώς ένα αποκύημα της αχαλίνωτης φαντασίας κάποιων ανθρώπων,ή,υπάρχουν τρανές κι αδιαμφισβήτητες αποδείξεις που το στηρίζουν; Ποιος/α ξέρει να μας απαντήσει με σιγουριά;

Περιγραφή: 

Ποιο είναι το χειρότερο που σου έχει συμβεί; Το πιο τρομακτικό; Στην ήσυχη πόλη Μίλμπερν, τέσσερις ηλικιωμένοι φίλοι συναντιούνται και αφηγούνται ιστορίες - άλλες πραγματικές, άλλες φανταστικές, όλες όμως τρομακτικές. Ένας τρόπος να διασκεδάζουν την ανία τους. Ώσπου μια ιστορία έρχεται και στοιχειώνει και αυτούς και τη μικρή τους πόλη. Αφορά κάτι που έκαναν πολλά χρόνια πριν. Ένα καταραμένο λάθος. Ένα τρομακτικό ατύχημα. Έχει έρθει η ώρα να μάθουν ότι κανένας δεν μπορεί να θάψει το παρελθόν για πάντα...

Απ΄την αρχή,κιόλας,της ανάγνωσης αντιλαμβανόμαστε πως δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο μυθιστόρημα θρίλερ. Ξεφεύγει από τις όποιες νόρμες καί χαράσσει την δική του μοναδική πορεία. Ο υποβόσκων τρόμος,που εισχωρεί αθόρυβα μέσα μας,σε συνδυασμό με την ιδιότυπη μορφή που λαμβάνει η φαντασία,όχι μόνο προκαλεί ένα ιδιάζον αίσθημα φόβου στο αναγνωστικό κοινό,αλλά παίζει ένα οξυδερκές παιχνίδι με το μυαλό όπου οι σκέψεις μπλέκονται καί ξεμπλέκονται σαν άλλο γαϊτανάκι τρόμου. Έντονες περιγραφικές σκηνές που προκαλούν ρίγη ανατριχίλας από την ψυχρή,δωρική τους φύση,ομαλή ένταξη του μυστηρίου,της αγωνίας,της φαντασίας καί του τρόμου έρχονται να εντείνουν με την σειρά τους όλα όσα έχει κατά νου ο συγγραφέας να μεταδώσει στο αναγνωστικό κοινό.

Στο ερώτημα του αν θα άλλαζα κάτι στο βιβλίο,θα πω τον όγκο του. Άν καί είναι καλογραμμένο καί διαβάζεται χωρίς να αποσπά κάτι την προσοχή μας,θα επιθυμούσα σε κάποια σημεία να είναι πιο συνοπτικό. Κατά τ'άλλα μου άρεσε πολύ το νόημα που περνάει ο συγγραφέας μέσα από την παρούσα ιστορία φαντασμάτων. Μιλάει για τα φαντάσματα που στοιχειώνουν το μυαλό,την ζωή καί την φαντασία μας. Φαντάσματα του παρελθόντος καί του παρόντος από τα οποία είναι αδύνατον να ξεφύγουμε,καθώς μας ακολουθούν κατά πόδας σαν άλλες ερινύες. Φαντάσματα που μπορούν να λάβουν ανθρώπινες,ή,εξωπραγματικές μορφές... Αν είστε θαρραλέοι/ες,αναζητήστε το! 
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΠΙΤΕΡ ΣΤΡΑΟΥΜΠ (PETER STRAUB)

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: GHOST STORY

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΔΡΟΣ





ΙΣΤΟΡΙΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 15, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.