Συνέντευξη με την συγγραφέα Βάλια Καραμάνου


Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΒΑΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Βάλια Καραμάνου. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Φιλιππότη κυκλοφορεί το νέο της βιβλίο,με τίτλο ''FERALIS". Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κεφάλαιο ‘’Συγγραφή’’. Πώς ασχοληθήκατε με την συγγραφή; Θα μπορούσε ο θαυμασμός καί η αγάπη που τρέφετε προς τον αείμνηστο πατέρα σας,ο οποίος επίσης ασχολείτο με την συγγραφή,να γίνει η ακούσια αφορμή για να γίνετε συγγραφέας; Ή κάτι άλλο έπαιξε ρόλο;

Β.Κ. Συγγραφή, αυτό το μεγάλο κεφάλαιο. Σίγουρα οι καταβολές και το περιβάλλον ενός ανθρώπου διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή του. Ωστόσο, πρέπει να έχει μέσα του εκείνο το «μικρόβιο» που θα τον ωθήσει στον συγκεκριμένο δρόμο. Προσωπικά, η αχαλίνωτη φαντασία μου βρήκε διέξοδο στην συγγραφή μαζί με μια πληθώρα συναισθημάτων.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Από τις εκδόσεις Φιλιππότη κυκλοφόρησε πρόσφατα το νέο σας βιβλίο,με τίτλο ‘’Feralis’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;

Β.Κ. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα μυστηρίου σε πιο ήπιους και συναισθηματικούς τόνους. Δύο ιστορίες συναντιούνται στην παραθαλάσσια και μυστηριώδη Άρια με τον εγκαταλελειμμένο φάρο. Μια γυναίκα που προσπαθεί να επουλώσει τα τραύματά της και θρηνεί για μια μεγάλη απώλεια κι ένα ερωτικό τρίγωνο από την άλλη που λαμβάνει χώρα στο παλιό σπίτι στην άκρη της βραχώδους ακτής. Στο σημείο αυτό εισβάλλει το μεταφυσικό στοιχείο για να ανατρέψει την υπάρχουσα κατάσταση. Που πάνε άραγε οι άνθρωποι που αγαπήσαμε και φεύγουν από την ζωή; Υπάρχει λύτρωση τελικά από το πένθος;

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Τί σημαίνει ‘’Feralis’’; Ποιος ο λόγος που επιλέχθηκε ως τίτλος του βιβλίου;

Β.Κ. Feralis στα Λατινικά σημαίνει «νεκρικός». Πρόκειται για ένα συγγραφικό τέχνασμα, ένα μαγικό ξόρκι που χρησιμοποιεί η ηρωίδα προκειμένου να επικοινωνήσει με κάποιον που έχει χάσει. Μάλιστα είναι διατεθειμένη να διασχίσει το όριο ανάμεσα στον κόσμο των ζωντανών και των νεκρών. Αν παρατηρήσει ωστόσο κάποιος τους τίτλους των προηγούμενων έργων μου, θα διαπιστώσει πως μάλλον πρόκειται για συγγραφική υπογραφή, μια και συνηθίζω να δίνω λατινικούς τίτλους ως γρίφους (Illicium Verum, In tenebris, Kitsune, κλπ).

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Υπάρχει κάτι που θα επιθυμούσατε να μεταδώσετε στο αναγνωστικό κοινό μέσα από την ιστορία του βιβλίου σας;

Β.Κ. Κεντρικό θέμα είναι η απώλεια, όπως την βιώνει η Όλγα και κάθε Όλγα σε μια παρόμοια θέση. Ίσως είναι μια προσπάθεια παραμυθίας για το αναπόφευκτο τέλος της μοίρας μας (εξ ου και το τέλος της λύτρωσης). Στο ίδιο μοτίβο κινείται και ο ιρλανδικός στίχος της πρώτης σελίδας: “O my dark Rosaleen, do not sigh, do not weep!” του JAMES CLARENCE MANGAN.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Είστε μία πολύ ενεργή συγγραφέας με πλούσιο έργο. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τα έργα σας;

Β.Κ. Όλα μου τα βιβλία είναι μικρής φόρμας (διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα μικρής σχετικά έκτασης) με σκοτεινό χαρακτήρα. Ήρωές μου είναι καθημερινοί άνθρωποι που βρίσκονται σε κομβικό σημείο της ζωής τους και οφείλουν να έρθουν αντιμέτωποι με τους χειρότερους εφιάλτες τους. Οι ιστορίες μου έχουν στοιχεία τρόμου, μεταφυσικό χαρακτήρα ή δυστοπικό, δίνοντας σάρκα και οστά στα  πιο ζοφερά υποθετικά σενάρια (για παράδειγμα ο πόλεμος). Ωστόσο, βασίζονται στέρεα στα σύγχρονα προβλήματα της ελληνικής πραγματικότητας. Ακόμα και το γαλλικό μου βιβλίο στηρίζεται σε παραδόσεις της Αργολίδας, όπως αυτές επηρεάζουν ακόμα το παρόν.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Έχετε σπουδάσει Φιλολογία. Πόσο σας βοήθησαν οι σπουδές σας στην διάρκεια της συγγραφής;

Β.Κ. Οι σπουδές βοηθούν αναμφισβήτητα στην διαχείριση του λόγου, καθώς και στις μετέπειτα διορθώσεις. Οπότε ναι, έκαναν για μένα την συγγραφή λίγο πιο εύκολη διαδικασία. Όμως πρέπει να προσέχουμε εμείς οι φιλόλογοι να μην πέφτουμε στην παγίδα του διδακτισμού και να μην χάνουμε τον αυθορμητισμό και την απλότητά μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Η Βάλια Καραμάνου,ως συγγραφέας,έχει κάποιο όραμα;

Β.Κ. Ένα όραμά μου ενσαρκώθηκε με την έκδοση στο εξωτερικό. Ο δεύτερος στόχος μου είναι η διάρκεια σε βάθος χρόνου, που είναι ο τελικός κριτής κάθε συγγραφέα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι,μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια; Σε ποιό λογοτεχνικό είδος θα ανήκει;

Β.Κ. Το επόμενο βιβλίο μου γράφεται ήδη και είναι καθαρόαιμο έργο τρόμου. Νομίζω πως αυτό και η «Μαύρα» είναι οι πιο σκοτεινές μου ιστορίες.

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Σαν αναγνώστρια,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

Β.Κ. Διαβάζω τα πάντα με μια ιδιαίτερη προτίμηση σε κλασικά και κοινωνικά έργα. Επίσης, λατρεύω την ποίηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τέλος,τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;

Β.Κ. Να κάνουν υπομονή, να εργάζονται ακούραστα και – το κυριότερο- να είναι ταπεινοί.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat











Συνέντευξη με την συγγραφέα Βάλια Καραμάνου Συνέντευξη με την συγγραφέα Βάλια Καραμάνου Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 16, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.