Συνέντευξη με την συγγραφέα Μυρσίνη Καρναβά


Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΜΥΡΣΙΝΗ ΚΑΡΝΑΒΑ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Ποδαρικό στην στήλη των συνεντεύξεων για την νέα χρονιά κάνει η συγγραφέας Μυρσίνη Καρναβά.Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Οσελότος κυκλοφορεί το πρώτο παιδικό της βιβλίο,με τίτλο ''Ο σκύλος ο Μηνάς". Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την συγγραφή καί ειδικά παιδικού παραμυθιού;

Μ.Κ. Εργάζομαι δεκαπέντε χρόνια σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό και όλα αυτά τα χρόνια έχω το μεταβρεφικό τμήμα 2,5- 3 ετών.Στην προσπάθειά μου να βρω παιδικά βιβλία και τραγούδια και συχνά μη βρίσκοντας κάτι ανάλογο της συγκεκριμένης ηλικίας, ανακάλυψα ότι μπορώ να φτιάχνω μόνη μου ιστορίες και τραγούδια με ομοιοκαταληξία,τα οποία μπορούσαν σε συνδυασμό με κουκλοθέατρο να τραβήξουν την προσοχή τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Οσελότος το πρώτο παιδικό σας βιβλίο, με τίτλο ‘’Ο σκύλος ο Μηνάς’’. Να είναι καλοτάξιδο! Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό; 
 
Μ.Κ. ''Ο σκύλος ο Μηνάς'' περιγράφει τη σχέση που αναπτύσσεται από την πρώτη στιγμή, από την πρώτη ματιά, ανάμεσα σε ένα μικρό αγόρι με το σκύλο του. Μια σχέση ζωής που εξελίσσεται σε ένα ταξίδι ενηλικίωσης για το μικρό Γιωργή που μόνο δώρα έχει να του προσφέρει.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Πώς γεννήθηκε η ιστορία του βιβλίου σας;     

Μ.Κ. Το βιβλίο αυτό γράφτηκε την περίοδο που ο μεγάλος μου γιος ήταν στην πρώτη δημοτικού. Είχα επιλέξει πολλά βιβλία, αλλά είδα ότι αγαπούσε ιδιαίτερα αυτά που είχαν ομοιοκαταληξία και έτσι σαν ένα προσωπικό στοίχημα, γεννήθηκε αυτή η ιστορία με θέμα τον διακαή πόθο των παιδικών μου χρόνων, αλλά και των παιδιών μου για την απόκτηση ενός σκύλου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Το γεγονός πως είστε εκπαιδευτικός σας βοήθησε να γράψετε το παρόν βιβλίο;

Μ.Κ. Με βοήθησε όσον αφορά την θεματολογία γιατί η απόκτηση ενός σκύλου είναι όνειρο σχεδόν κάθε παιδιού, ένα όνειρο που μοιράζονται μαζί μου όλα αυτά τα χρόνια οι μαθητές μου και αν με ρωτάτε, ο ιδανικός τρόπος είναι η υιοθεσία από μια φιλοζωϊκή και λυπάμαι που δεν το αναφέρω μέσα  στο βιβλίο. Στη προσπάθεια μου να πετύχω την ομοιοκαταληξία και να μεταφέρω στα παιδιά αξίες φιλοζωίας, ίσως να έπεσα σε αστοχίες, όπως η αναφορά μου σε ζώο συγκεκριμένης ράτσας.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Τί θα επιθυμούσατε να ‘’κοινωνήσετε’’ στα μικρά παιδιά μέσα από την ιστορία του βιβλίου σας; 

Μ.Κ. Να μεταλαμπαδεύσω αξίες όπως: η άδολη αγάπη, η πίστη, η αφοσίωση, η συντροφικότητα και η υπευθυνότητα. Αξίες που έχουν την τύχη να βιώνουν παιδιά που μεγαλώνουν πλάι σ'ένα κατοικίδιο και να εξοικειώσω τους μικρούς μου αναγνώστες με την ιδέα ότι η ζωή είναι ένα ταξίδι που γίνεται ομορφότερο, όταν έχεις κάποιον να αγαπάς, να νοιάζεσαι, να φροντίζεις μέχρι το τέλος που μοιραία κάποια στιγμή έρχεται, αλλά από αυτό το ταξίδι βγαίνεις πάντα πιο δυνατός και πιο "πλούσιος" από εμπειρίες και συναισθήματα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Ποια τα οφέλη της ανάγνωσης βιβλίων από μικρή ηλικία;

Μ.Κ. Μαθαίνουν να αγαπάνε τα βιβλία ως μέσο ψυχαγωγίας, ακόμη και όταν είναι πολύ μικρά, χαίρονται να τα ξεφυλλίζουν, να κάνουν πως τα διαβάζουν και να φτιάχνουν αυτοσχέδιες ιστορίες. Τα παιδικά βιβλία είναι εργαλείο για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, για να μάθουν στα παιδιά να εκφράζονται, να έχουν κριτική σκέψη, να τους μεταφέρουν με έμμεσο τρόπο αξίες, να αντιμετωπίζουν κάποια θέματα που προκύπτουν στη ζωή ενός παιδιού, όπως αρνητικά συναισθήματα, φοβίες αλλά και δυσκολότερα θέματα, όπως το διαζύγιο, ο σχολικός εκφοβισμός. Τα παιδιά ταυτίζονται με τους ήρωες, γνωρίζουν έτσι καλύτερα τον εαυτό τους, αποκτούν ενσυναίσθηση, λυτρώνονται.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Πώς ένα παραμύθι δύναται να αναπτύξει την κριτική ικανότητα καί σκέψη των παιδιών;

Μ.Κ. Το παραμύθι έχει την δύναμη να μιλήσει στην ψυχή και στο μυαλό του παιδιού με τρόπο έμμεσο σχεδόν υποσυνείδητο. Να το βοηθήσει να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και κατ' επέκταση τον κόσμο. Να του περάσει αξίες χωρίς ,"στείρες'' συμβουλές και διδαχές, να σπάσει το φράγμα του εγωκεντρισμού που διέπει τις μικρές ηλικίες και ταυτιζόμενο το παιδί με τον ήρωα να πάει ένα βήμα παραπέρα στην σκέψη και στην ενσυναίσθηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Είναι,τελικά,τα παιδιά οι πιο αυστηροί κριτές καί το πιο απαιτητικό κοινό;

Μ.Κ. Φυσικά! Και αν δεν είχα θετική ανταπόκριση από τους μαθητές και από τα παιδιά μου, δεν θα τολμούσα να κάνω αυτό το βήμα.Τα παιδιά δεν "κρύβουν" τα λόγια και τα συναισθήματά τους. Είναι το πιο αυστηρό, αλλά και το πιο αληθινό κοινό.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

Διαβάστε την κριτική μου για το βιβλίο εδώ: 






Συνέντευξη με την συγγραφέα Μυρσίνη Καρναβά Συνέντευξη με την συγγραφέα Μυρσίνη Καρναβά Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 09, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.