Συνέντευξη με τον συγγραφέα Σωτήρη Πετρίδη


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας Σωτήρης Πετρίδης. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί το βιβλίο του με τίτλο ''Νόμος 9023". Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο. 


Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Με ποιον τρόπο ‘’εισχώρησε’’ η συγγραφή στη ζωή σας;

Σ.Π. Η αλήθεια είναι ότι η συγγραφή ήρθε στη ζωή μου από πολύ νωρίς, αλλά σε άλλη μορφή τέχνης. Είμαι σεναριογράφος και κινηματογραφιστής, οπότε έχω μάθει να αφηγούμαι ιστορίες με εικόνες. Η συγγραφή μυθιστορήματος ήρθε στη ζωή μου πριν λίγα χρόνια και αισίως το βιβλίο «Νόμος 9023» είναι η δεύτερη δουλειά μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής το βιβλίο σας με τίτλο ‘’Νόμος 9023’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;

Σ.Π. Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα δυστοπικό μέλλον, όπου λόγω της έλλειψης τροφίμων εξαιτίας μίας εκτεταμένης οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση έχει νομιμοποιήσει τον κανιβαλισμό, μέσω της βρώσης των μη-παραγωγικών πολιτών της. Φυσικά, αυτό γίνεται βάσει του Νόμου Ενενήντα Είκοσι Τρία και υπό την αιγίδα του κράτους, δημιουργώντας στρατόπεδα συγκέντρωσης στα οποία μεταφέρονται οι μη-παραγωγικοί πολίτες, όπου μπαίνουν στο πρόγραμμα προετοιμασίας και σφαγιάζονται με απώτερο στόχο το κρέας τους να μοιρασθεί στα κρατικά συσσίτια. Η κοινωνία, έχοντας ζήσει δύσκολες συνθήκες, έχει αποδεχθεί σιωπηλά αυτή την κατάσταση, αλλά υπάρχει και μία ομάδα πολιτών που αντιδρούν σε όλες αυτές τις δράσεις και έχουν σχηματίσει μία ομάδα ανταρτών με κύριο στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.
Οι κύριοι χαρακτήρες της ιστορίας, οι οποίοι ζουν σε αυτό το δυστοπικό μέλλον, είναι ο Στέφανος και η Λία, δύο αδέρφια που έχουν χάσει επαφές εδώ και κάποια χρόνια. Ο Στέφανος δουλεύει ως επιστάτης σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης και η Λία έχει αρχηγική θέση σε μία ομάδα ανταρτών.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Σ.Π. Ο Νόμος 9023 εκτυλίσσεται στο μυθοπλαστικό κόσμο της πολυβραβευμένης μικρού μήκους μου ταινίας με τίτλο «9023». Αν και διατηρώ το δυστοπικό σύμπαν, εισάγω νέους χαρακτήρες και συγκρούσεις δημιουργώντας νέες καταστάσεις προς επίλυση. Αν και μου ήταν ήδη οικείο το εν λόγω σύμπαν, χρειάστηκαν αρκετοί μήνες για να το αποδώσω σε λογοτεχνική αφήγηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση του βιβλίου σας;

Σ.Π. Ελπίζω να τους βάλει να σκεφτούν γύρω από την θεματική που επικεντρώνεται η αφήγηση. Το βιβλίο βασίζεται εξ’ ολοκλήρου σε ένα καυστικό κοινωνικοπολιτικό σχόλιο, οπότε στόχος είναι οι αναγνώστες να προβληματιστούν για σύγχρονες θεματικές της κοινωνίας μας. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Γιατί επιλέξατε να γράψετε ένα βιβλίο που να ανήκει στο είδος της δυστοπίας; Θα μπορούσατε να γράψετε βιβλία,τα οποία να ανήκουν σε άλλα λογοτεχνικά είδη;

Σ.Π. Και από τη θέση μου ως σεναριογράφος, μου αρέσει να πειραματίζομαι με δυστοπικά μέλλοντα ή/και παρόντα, ώστε να αποκτώ την απαραίτητη δημιουργική ελευθερία να εκφράσω αυτά που θέλω. Βέβαια, έχω ασχοληθεί και με πληθώρα άλλων ειδών – δεν πιστεύω στην τυποποίηση των δημιουργών γύρω από ένα θέμα/είδος.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Θα μπορούσαν,κάποια στιγμή στο μέλλον,να γίνουν πραγματικότητα τα όσα περιγράφετε μέσα στο βιβλίο σας;

Σ.Π. Ελπίζω πως όχι! Το βιβλίο αναφέρεται σε ακραίες καταστάσεις, που δεν έχουν καμία δόση ρεαλισμού. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Πόσο απέχει,τελικά,η δυστοπία από την πραγματικότητα;

Σ.Π. Στις τέχνες, οι δυστοπίες είναι πολύ χρήσιμα εργαλεία για να μοιραστείς τις κοινωνικές σου ανησυχίες για το παρόν, χωρίς όμως να αποκτήσει το δημιούργημά σου διδακτικό τόνο. Οπότε, θεωρώ ότι δυστοπία και πραγματικότητα πάντα συγγενεύουν.

EΡΩΤΗΣΗ 8: Σαν αναγνώστης,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

Σ.Π. Μου αρέσουν πάρα πολύ τα θρίλερ και τα λεγόμενα whodunit αφηγήματα – όπου η αφήγηση επικεντρώνεται στην εύρεση του ενόχου ενός εγκλήματος. Βέβαια, μπορώ να διαβάσω τα πάντα, αρκεί το κείμενο να έχει κάτι να μου πει.

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Τέλος,πόσο εύκολα ή δύσκολα αποδέχεται το αναγνωστικό κοινό στην χώρα μας τους νεότερους συγγραφείς;

Σ.Π. Γενικά, θέλω να εστιάζω στη δημιουργική διαδικασία της συγγραφής. Πιστεύω ότι αν έχεις μέσα σου κάτι που θέλεις να εκφράσεις μέσω της τέχνης, αργά ή γρήγορα θα βρεθούν τα κατάλληλα μάτια να σε διαβάσουν.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat





Συνέντευξη με τον συγγραφέα Σωτήρη Πετρίδη Συνέντευξη με τον συγγραφέα Σωτήρη Πετρίδη Reviewed by Dominica on Μαρτίου 11, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.