Συνέντευξη με την συγγραφέα Κία Φιλιππίδου


Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΙΑ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Κία Φιλιππίδου. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφορεί το νέο της βιβλίο, με τίτλο ''Κυκλαδικό νουάρ''. Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού, είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Τί είναι για εσάς η συγγραφή; Τί προσφέρει στην ψυχή σας;

Κ.Φ. Η συγγραφή για μένα είναι ο τρόπος που επεκτείνω τη ζωή μου και βιώνω εμπειρίες μέσα από τους ήρωές μου. Η ψυχή μου ταξιδεύει σε παράλληλες ζωές και πλουτίζει.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Βακχικόν το βιβλίο σας με τίτλο ‘’Κυκλαδικό νουάρ’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;

Κ.Φ. Σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές. Έγραψα το Κυκλαδικό Νουάρ τον χειμώνα του 2022, νοιώθοντας απειλούμενη από την πανδημία, αναπολώντας το αισιόδοξο και σχεδόν φυσιολογικό καλοκαίρι του 2021. Αυτή η στροφή στις ευχάριστες αναμνήσεις μου για να χρωματίσω τη «νουάρ» πραγματικότητα του εγκλεισμού και των ανακοινώσεων για χιλιάδες νεκρούς, με έκανε να δοκιμάσω να γράψω μια «φυγή». ‘Ένα βιβλίο που θα έπαιζε με το κυκλαδικό φως και την αίσθηση διακοπών, δείχνοντας ότι στιγμές ευτυχίας μπορούν να βρεθούν και στις πιο ακραία τρομακτικές συνθήκες, ενδυναμώνοντάς τους ήρωές μου, τόσο, ώστε να σκεφτούν και να πράξουν ορθά και σοφά για να διασωθούν.  

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Πώς έγινε η επιλογή του τίτλου ‘’Κυκλαδικό νουάρ’’;

Κ.Φ. Πρόκειται στην ουσία για μια περίληψη του βιβλίου σε δύο λέξεις. Εκτυλίσσεται κατά κύριο λόγο στις Κυκλάδες -εκτός από την μεγάλη ανατροπή που πραγματοποιείται στη Σικελική Κατάνια- και είναι νουάρ. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Γιατί επιλέξατε να γράψετε ένα βιβλίο που να ανήκει στο είδος της αστυνομικής λογοτεχνίας; Θα μπορούσατε να γράψετε βιβλία, τα οποία να ανήκουν σε άλλα λογοτεχνικά είδη;

Κ.Φ. Πάντα με γοήτευε η αστυνομική λογοτεχνία. Ασχολείται με όλα αυτά τα ωραία που βρίσκουμε γύρω μας και μέσα μας, που συνήθως τα θεωρούμε δεδομένα και δεν στεκόμαστε να τα συνειδητοποιήσουμε και να καταγράψουμε το αποτύπωμά τους πάνω μας, εμφανίζοντας παράλληλα μια απειλή, μια καταστροφή, που τα βάζει σε κίνδυνο. Τότε, όπως και στην πραγματική ζωή, παύουν να είναι αόρατα και δεδομένα και αποκτούν άλλη ένταση και άλλη αξία. Αυτή η ανάδειξη των «μικρών όμορφων πραγμάτων» μαζί με τους γρίφους που πρέπει να λυθούν για να προφυλαχθούν οι πολύτιμές στιγμές μια ευτυχισμένης καθημερινότητας, προσφέρει σε αυτόν που τα γράφει, και σε αυτόν που τα διαβάζει, μια τεράστια ευχαρίστηση. Αν η τελική λύση προσφέρει και κάθαρση, το νουάρ έχει επιτελέσει τον σκοπό του. 

Έχω ήδη γράψει ένα έργο με τίτλο «Η καλοσύνη αιωρείται πάνω από δυο καρβέλια ψωμί και ένα γέρικο κουνέλι» και δεν είναι αστυνομικό. Είναι ένα μυθιστόρημα που περιγράφει τις ζωές, τις περιπέτειες και την ψυχολογία των ανθρώπων της «διπλανής πόρτας», παρακολουθώντας για έναν αιώνα, τέσσερεις γενιές των μελών τεσσάρων οικογενειών, σκορπισμένων από την Προύσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έως τον Βορρά και τον Νότο της Ελλάδας, και την Αθήνα της Αντιπαροχής.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Από τί εμπνέεστε συνήθως;

Κ.Φ. Από τη διασύνδεση των ανθρώπων και την πορεία τους στον χρόνο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Γιατί πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;

Κ.Φ. Για να ταξιδεύουμε.

EΡΩΤΗΣΗ 7: Σαν αναγνώστρια, τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

Κ.Φ. Μυθιστορήματα και διηγήματα με έμφαση στην ανάδυση και την ανάλυση χαρακτήρων. Αν η πλοκή είναι αστυνομική ή όχι, έχει για μένα μικρή σημασία. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Τέλος, τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;

Κ.Φ. Παρ'όλη την ηλικία μου, είμαι πολύ «νέα» για να δώσω συμβουλές! Σας το κράτησα για έκπληξη: Το «Κυκλαδικό Νουάρ» είναι το δεύτερο βιβλίο μου.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.
Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

Κ.Φ. Σας ευχαριστώ πολύ για τις ερωτήσεις! 
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Κία Φιλιππίδου

Διαβάστε την κριτική μου για το βιβλίο εδώ: https://www.dominicamat.gr/2023/04/blog-post_26.html / https://vivliovamon.blogspot.com/2023/04/blog-post_86.html






Συνέντευξη με την συγγραφέα Κία Φιλιππίδου Συνέντευξη με την συγγραφέα Κία Φιλιππίδου Reviewed by Dominica on Μαΐου 01, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.