Συνέντευξη με την συγγραφέα Λέιλα Μιτζάλη


Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΛΕΪΛΑ ΜΙΤΖΑΛΗ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Λέιλα Μιτζάλη. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Λυκόφως κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο με τίτλο "Δυναμιστές - Η Αρχή". Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού, είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο. 


Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Θα ξεκινήσω με μία ερώτηση που κάνω σε όλους τους συγγραφείς. Πώς μπήκε η συγγραφή στη ζωή σας;

Λ.Μ. Η συγγραφή ήταν κάτι το οποίο δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό μου, μέχρι που έγινε κομμάτι του εαυτού μου. Από μικρή ηλικία έγραφα ιστορίες και ποιήματα, έως που στην ηλικία των έντεκα ετών είχα μια εργασία για το σχολείο. Η εργασία αυτή εξελίχθηκε και έγινε η πρώτη ιστορία και βιβλίο που εξέδωσα, το «Δυναμιστές: Η Αρχή» σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Λυκόφως. Η συγγραφή ήταν εκεί για εμένα και αισθανόμουν ότι ανήκω κάπου, όπου μου έχουν προσφερθεί περισσότερα πράγματα από ό,τι θα μπορούσα να είχα φανταστεί.



ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Ποιο το νόημα που θα θέλατε να περάσετε μέσα από τα βιβλία σας προς τους αναγνώστες;

Λ.Μ. Ότι οπουδήποτε και να βρίσκονται στον κόσμο, ανήκουν κάπου. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποιο το όραμά σας ως συγγραφέας; 

Λ.Μ. Να διαδώσω το αίσθημα αποδοχής εαυτού στους αναγνώστες μου. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το πρώτο σας βιβλίο της σειράς «Δυναμιστές» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως;

Λ.Μ. Η Λίζα Ρούμπηλ μια δεκαεξάχρονη κοπέλα, ζει μια φαινομενικά συνηθισμένη ζωή με την οικογένειά της. Μετά από μια επίθεση που πραγματοποιείται εναντίον της, αποκαλύπτεται η πραγματική της ταυτότητα, η φύση της Δυναμίστριας. Ανήκει σε έναν φανταστικό κόσμο με βασίλεια και Δυνάμεις πέρα από την λογική των ανθρώπων, στον κόσμο των Δυναμιστών. Όσο όμορφος και να είναι αυτός ο κόσμος, φέρνει αντιμέτωπη την Λίζα με πολλούς κινδύνους, αναγκάζοντας την να αλλάξει ριζικά την ζωή της, κρατώντας και τον έρωτά της κρυφό. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο της σειράς; Αν ναι, μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια για το περιεχόμενό του;

Λ.Μ. Το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Δυναμιστές» έχει ολοκληρωθεί. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω πολλά. Θα αναφέρω ότι η ιστορία θα εξελιχθεί με συναισθήματα, δράση, εντάσεις και θα απαντηθούν αρκετά από τα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν από το πρώτο βιβλίο. Σύντομα θα έχουμε περισσότερα νέα. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Γιατί επιλέξατε να γράψετε στην κατηγορία του Φανταστικού; Θα μπορούσατε να γράψετε βιβλία, τα οποία να ανήκουν σε άλλα λογοτεχνικά είδη;

Λ.Μ. Όταν ήμουν έντεκα ετών η κατηγορία του Φανταστικού με έκανε να πιστεύω ότι όλα είναι πιθανά, μου έδινε την ευκαιρία να αφήσω την δημιουργικότητα μου να διευρυνθεί και να αντιληφθώ ότι είναι άνευ ορίων. Τα βιβλία φαντασίας με κάνουν να αισθάνομαι ότι ανήκω κάπου, σαν να επιστρέφω στο σπίτι μου. Έχω γράψει ήδη βιβλία που ανήκουν σε άλλα λογοτεχνικά είδη και όταν ολοκληρώσω την σειρά «Δυναμιστές», θα εστιάσω και σε εκείνα. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Από τί εμπνέεστε συνήθως;

Λ.Μ. Από το περιβάλλον, τους ανθρώπους γύρω μου, τα βιώματά μου, και τα συναισθήματά μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Γιατί πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;

Λ.Μ. Με το διάβασμα βιβλίων έχουμε ένα παράθυρο σε μια άλλη ζωή, διάσταση και είμαστε τυχεροί που έχουμε την ικανότητα και το προνόμιο αυτό. Πιστεύω ότι με την ανάγνωση βιβλίων εξελισσόμαστε ως οντότητες.

EΡΩΤΗΣΗ 9: Ως αναγνώστρια, τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

Λ.Μ. Συνήθως προτιμώ να διαβάζω βιβλία φαντασίας, αυτοβοήθειας, και ψυχολογίας. Όμως, είμαι ανοιχτή και στα υπόλοιπα είδη. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Πόσο εύκολα ή δύσκολα αποδέχεται το αναγνωστικό κοινό στη χώρα μας τους νεότερους συγγραφείς;

Λ.Μ. Δεν γνωρίζω αρκετά για το θέμα, ώστε να δώσω μια τεκμηριωμένη απάντηση, όμως θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο αποδοχής από τους αναγνώστες για τους νέους συγγραφείς. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;

Λ.Μ. Η αγαπημένη μου συγγραφέας είναι η Stephanie Meyer. Με τα βιβλία της σειράς ''The Twilight saga'' με έκανε να ερωτευτώ την συγγραφή και την φαντασία. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 12: Τέλος, τί θα λέγατε σε άλλους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τη συγγραφή;

Λ.Μ. Να γράφουν για ό,τι τους παθιάζει, πιστεύοντας ταυτόχρονα στον εαυτό τους. Η ιστορία που έχουν να μοιραστούν με το κοινό είναι πάντα σημαντική. 

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση,
Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat.










Συνέντευξη με την συγγραφέα Λέιλα Μιτζάλη Συνέντευξη με την συγγραφέα Λέιλα Μιτζάλη Reviewed by Dominica on Μαΐου 02, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.