ΠΑΠΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Η περίοδος του καλοκαιριού, καί κατ’επέκταση των διακοπών, όλο καί πλησιάζει. Γνωρίζοντας, λοιπόν, πως όλο καί περισσότερο οι γονείς αναζητούν βιβλία που θα κρατήσουν όμορφη συντροφιά στα παιδιά τους τους προσεχείς μήνες που θα έχουν ακόμη περισσότερο ελεύθερο χρόνο στην διάθεσή τους. Ευτυχώς, υπάρχει μεγάλη ποικιλία βιβλίων που απευθύνονται σε ευρεία ηλικιακή γκάμα παιδιών, καλύπτοντας έτσι καί τις αναγνωστικές τους προτιμήσεις.


Διάβασα καί σας παρουσιάζω το παιδικό παραμύθι, με τίτλο ‘’ΠΑΠΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ’’ της Βρετανίδος καί αρκετά δημοφιλούς συγγραφέως Κέι Ουμάνσκι, το οποίο κυκλοφορεί στην χώρα μας από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση της κυρίας Πετρούλας Γαβριηλίδου καί εικονογράφηση από τον κύριο Μπεν Μαντίλ. Ένα βιβλίο που μιλάει για την ψυχολογία μέσα από μία χιουμοριστική προσέγγιση καί απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3 ετών καί άνω.


Ξέρω πως εμείς, ως ενήλικες, έχουμε διαφορετικά κριτήρια -σε σχέση με τα παιδιά- αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο διαλέγουμε τα βιβλία που είτε προορίζονται για εμάς, είτε για τα παιδιά, ανήψια, εγγόνια, βαπτιστήρια μας κλπ. Είθισται να λαμβάνουμε υπ’όψιν παράγοντες όπως είναι το περιεχόμενο της ιστορίας, να εξετάζουμε εξονυχιστικά το λεξιλόγιο καί το κατά πόσο ευνόητο καί κατάλληλο προς την ηλικία των παιδιών είναι, να εστιάζουμε στην ύπαρξη ή μη βαθύτερων νοημάτων, να ελέγχουμε την ποιότητα του χαρτιού, ακόμη καί την εικονογράφησή τους.


Ισχύει, όμως, αυτό καί για τα παιδιά;

Η αλήθεια είναι πως όχι. Τα παιδιά δεν στέκονται πάντα σε όλα αυτά. Η σκέψη τους είναι απλή καί ξεκάθαρη. Θέλουν να διαβάζουν κάτι που τους αρέσει. Καί το παραμύθι, που σας προτείνω σήμερα, ανήκει σε αυτήν την κατηγορία.


‘’Οχ, όχι! Τι συμβαίνει στον πάπιο Ευγένιο τον Ευγενικό; Είναι συνήθως τόσο καλός. Τόσο τρυφερός και φιλικός! Όμως, σήμερα ο Ευγένιος ξύπνησε στραβά. Είναι μουρτζούφλης και γκρινιάρης. Κακόκεφος και αντιπαθητικός. Μπορεί κανείς να του φτιάξει το κέφι; Αυτή η όμορφη κι αστεία ιστορία δείχνει ότι ακόμα και τα πιο ευγενικά παπιά μπορεί να έχουν μια άσχημη μέρα. (Και δεν πειράζει καθόλου!)’’ (Περίληψη οπισθοφύλλου)


Η συγγραφέας έχει έναν ευθύ, καθημερινό καί σύντομο λόγο. Όλος αυτός ο εύθυμος τόνος του κειμένου καί η επιλογή της μεγάλης γραμματοσειράς ενθουσιάζει τα μικρά παιδιά. Επίσης, τα διδάσκει, δίχως να γίνεται αυστηρή ή απότομη. Στο επίκεντρο το ζήτημα της φιλίας, της προσφοράς, της ευγένειας (εξ ου καί το εύστοχο λογοπαίγνιο του τίτλου), μα ακόμα καί το πόσο σημαντική είναι η διαχείριση των συναισθημάτων μας. Ναι, είναι απόλυτα φυσιολογικό όλοι κι όλες, κάποια στιγμή, να μην αισθανόμαστε όμορφα καί να το εκφράσουμε. Καί πιο φυσική ακόμα η ανάγκη μας να ζητήσουμε βοήθεια καί κατανόηση για όλα όσα μας ενοχλούν ή μας προβληματίζουν. ΄Ετσι, όλοι κι όλες μπορούμε να είμαστε καί πάλι ευτυχισμένοι/ες.


Λοιπά θετικά στοιχεία βιβλίου:

- Πολύχρωμη, εύθυμη εικονογράφηση,

- Απτά παραδείγματα,

- Πολύ καλή ποιότητα χαρτιού,

- Γρήγορη, μεστή ιστορία.

Εγώ το βρήκα πολύ χαριτωμένο καί σας προτρέπω να το αναζητήσετε κι εσείς.

Καλή ανάγνωση!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.


ΠΑΠΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ ΠΑΠΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ Reviewed by Dominica on Μαΐου 26, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.