Συνέντευξη με την συγγραφέα Θάλεια Αντωνιάδη


Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΘΑΛΕΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Θάλεια Αντωνιάδη. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από την Άνεμος εκδοτική κυκλοφορεί το νέο της βιβλίο, με τίτλο ''Αλκήεσσα". Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν από κάποιο βιβλιοπωλείο.


                                                    Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Πώς μπήκε η συγγραφή στη ζωή σας; Τί προσφέρει στην ψυχή σας;

Θ.Α. Ήμουν γεμάτη ιστορίες που ζητούσαν επιτακτικά μολύβι και χαρτί. Ήταν ανάγκη να αρχίσουν να βγαίνουν από μέσα μου. Ένιωθα κάθε φορά (κι ακόμα έτσι νιώθω) πως η ψυχή μου γεννά κι έτσι ανακουφίζεται. Μέχρι το επόμενο βιβλίο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Άνεμος εκδοτική, το νέο σας βιβλίο με τίτλο ‘’ΑΛΚΗΕΣΣΑ’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτό;

Θ.Α. Σας ευχαριστώ για την ευχή! Για να είναι καλοτάξιδο, βέβαια, χρειάζονται πολλές προϋποθέσεις. Εκτός από το αν είναι καλογραμμένο το μυθιστόρημα, για να φτάσει στους αναγνώστες και να αγκαλιαστεί από αυτούς, χρειάζεται και βοήθεια σαν τη δική σας, για την οποία σας ευχαριστώ προκαταβολικά. Το μυθιστόρημα έχει σαν ιστορικό πλαίσιο μια άγνωστη περίοδο της ιστορίας μας, την τέταρτη νορμανδική επιδρομή στον ελλαδικό χώρο και την καταστροφή της Κορίνθου, της Αθήνας, της Εύβοιας και τέλος της Θήβας, η οποία υπήρξε το τότε παγκόσμιο μεταξουργικό και εμπορικό κέντρο και από την οποία εφοδιάζονταν τα μεταξωτά τους μέχρι και οι αυτοκράτορες της Ανατολής και ο Πάπας της Δύσης. Ηρωίδες είναι δύο κορίτσια, το ένα από ένα αγρόκτημα της Κορίνθου και η άλλη ψυχοκόρη ενός σηροτρόφου στην Θήβα. Και οι δύο θα βρεθούν στην Πάνορμο, το σημερινό Παλέρμο, και όταν συναντηθούν η ιστορία θα πάρει δραματική και αναπάντεχη τροπή. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Πώς έγινε η επιλογή του τίτλου ‘’ΑΛΚΗΕΣΣΑ’’; 

Θ.Α. Είναι ομηρικός τύπος, το θηλυκό γένος του επιθέτου «αλκήεις». Σημαίνει «θαρραλέα» και το χρησιμοποίησα ως κύριο όνομα. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Θ.Α. Η πηγή έμπνευσης ήταν το βιβλίο Βυζαντινής Ιστορίας της Δευτέρας γυμνασίου, το οποίο δίδαξα πριν από χρόνια. Οι τέσσερις νορμανδικές επιδρομές έπιαναν μόλις μία σελίδα, η δε τέταρτη και πιο σημαντική, ήταν μία σκέτη αναφορά. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση που ένα τέτοιο γεγονός υποβαθμιζόταν στο βιβλίο ιστορίας και αποφάσισα τότε να γράψω κάποτε ένα μυθιστόρημα που να αναφέρεται ειδικά σε αυτή την εποχή. Η έρευνα και μόνο (για το μετάξι, η ιστορική έρευνα τόσο της Θήβας όσο και της Κορίνθου και μετά του Παλέρμο και ο προβληματισμός για τις γλώσσες που μιλιούνταν τότε) απαίτησε πέντε χρόνια για την ολοκλήρωση της συγγραφής του.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Πόση ιστορική έρευνα χρειάστηκε, από μεριά σας, για να γράψετε το βιβλίο;

Θ.Α. Σας απάντησα πιο πάνω, αλλά μου δίνετε εδώ την ευκαιρία να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, όπου αν και δεν συναντηθήκαμε ποτέ και μιλούσαμε μόνο από το τηλέφωνο, με κατεύθυνε στον σωστό δρόμο με πλήθος χρήσιμης βιβλιογραφίας. Επίσης με βοήθησαν και από το Τμήμα Πολιτισμού της Ρώμης, όπου με έφεραν σε επαφή με σικελούς συγγραφείς, οι οποίοι επίσης με τροφοδότησαν με βιβλιογραφία. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση του βιβλίου σας; Τί να κρατήσουν από τις ιστορίες των προσώπων;

Θ.Α. Πέρα από την ευχαρίστηση διαβάζοντας για μια ιστορική περίοδο που αγνοούν και που τους τη δίνω μέσω μιας φανταστικής ιστορίας, θα ήθελα να προσέξουν ιδιαίτερα τις δύο ηρωίδες και να μη βιαστούν να βγάλουν συμπεράσματα «καλή» «κακή». Όλους μου τους ήρωες τούς αγάπησα και τους πόνεσα πολύ περιγράφοντάς τους, έχοντας υπόψη ότι όλοι μας έχουμε μέσα μας γκρίζες ζώνες.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Είχατε κάποιο πλάνο πάνω στο οποίο βασιστήκατε για να γράψετε την ιστορία του βιβλίου, ή ,τo αφήσατε να σας οδηγήσει μόνo του καί εντέλει να ορίσει εκείνο το φινάλε;

Θ.Α. Ποτέ δεν γράφω κάτι αν δεν έχω καταλήξει στο τι θέλω να πω στο τέλος.

EΡΩΤΗΣΗ 8: Σαν αναγνώστρια, τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

Θ.Α. Εκείνα που μου εξάπτουν το πνεύμα. Εκείνα που γράφτηκαν με ευχέρεια στον ελληνικό λόγο και δεν τον χρησιμοποίησαν ‘ξύλινα’, ακόμα και αν πρόκειται για μεταφράσεις ξένων έργων. Εκείνα που θα ήθελα να είχα γράψει.

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Τέλος, τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;

Θ.Α. Για να γράψεις, πρέπει να έχεις διαβάσει ελληνική λογοτεχνία πρώτα. Λογοτεχνία, όχι απλή συγγραφή. Και, φυσικά, να έχεις να πεις κάτι στον αναγνώστη. Για να το πεις, πρέπει να έχεις πάθει πρώτα. Μόνο ένας τραυματίας μπορεί να περιγράψει τον πόνο. 

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat






Συνέντευξη με την συγγραφέα Θάλεια Αντωνιάδη Συνέντευξη με την συγγραφέα Θάλεια Αντωνιάδη Reviewed by Dominica on Ιουνίου 14, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.