Συνέντευξη με τον συγγραφέα Πέτρο Σοφιανίδη


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΠΕΤΡΟΣ ΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας Πέτρος Σοφιανίδης. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Φυλάτος κυκλοφορεί το βιβλίο του με τίτλο ''ΤΙΤΑΝΕΣ - ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ". Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού, είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο. 


Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Με ποιον τρόπο ‘’εισχώρησε’’ η συγγραφή στη ζωή σας; 

Π.Σ. Η αλήθεια είναι ότι από μικρή ηλικία είχα αρχίσει να πλάθω και να γράφω διάφορες ιστορίες. Θυμάμαι την πρώτη ιστορία που αποτύπωσα στο χαρτί, ήταν στο Γυμνάσιο, την είχα ονομάσει «Η τρελή οικογένεια». Επειδή είχα ξεκινήσει να εργάζομαι από μικρός, επηρεάστηκα και στην συγκεκριμένη υπόθεση οι γονείς πήγαιναν στο σχολείο και τα παιδιά στην δουλειά! Τρελό έτσι; Γι’αυτό πήρε και αυτόν τον τίτλο! χαχα

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φυλάτος, το νέο σας βιβλίο με τίτλο ‘’ΤΙΤΑΝΕΣ – ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτό;

Π.Σ. Ευχαριστώ θερμά για τις ευχές σας! Είναι το επικό τέλος της τριλογίας «Το βουνό των Κενταύρων». Κάνουμε ένα ταξίδι στην Αρχαία Ελλάδα, από την Αθήνα, την Μινωϊκή Κρήτη, μέχρι την Κολχίδα, τους Κήπους του Άρεως και πάλι πίσω στο μυθικό Πήλιο, το βουνό των Κεντάυρων. 

Είναι το αποκορύφωμα της ιστορίας, κλείνουν όλα τα ανοιχτά ερωτήματα από τα δυο πρώτα βιβλία και η αγωνία φτάνει στα ύψη. Είναι γεμάτο δράση, περιπέτεια, ανατροπές, μυθολογικά πλάσματα και ταυτόχρονα ο έρωτας και η αγάπη κάνουν και αυτοί την εμφάνισή τους στην υπόθεση. Παράλληλα, περνάω και ποικίλα μηνύματα μέσω της ιστορίας. Μερικά από αυτά αφορούν την ανθρώπινη δύναμη και υπόσταση, την ελεύθερη βούληση, την ισότητα, την πίστη στους εαυτούς μας και την συλλογική προσπάθεια. Και εννοείται θα εντοπίσετε και περισσότερα. 

Αν μπορούσα να χαρακτηρίσω το Γ’ Βιβλίο «Τιτάνες – Το Βουνό των Κενταύρων» με τρείς λέξεις, αυτές θα ήταν: επικό – ανατρεπτικό – καθηλωτικό!



ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Με το βιβλίο σας ‘’ΤΙΤΑΝΕΣ – ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ’’ ολοκληρώνεται η παρούσα τριλογία. Ποια, λοιπόν, τα συναισθήματά σας; 

Π.Σ. Ειλικρινά θεωρώ ότι δεν μπορώ να σας τα περιγράψω με λόγια! Όταν πληκτρολόγησα στον υπολογιστή την πρόταση «ΤΕΛΟΣ ΤΡΙΛΟΓΙΑΣ» έβαλα τα κλάματα! Ένιωσα τεράστια ανακούφιση που έβγαλα από μέσα μου όλη αυτήν την ιστορία και ταυτόχρονα χαρά με πλημμύρισε όλο μου το είναι… Αγαπάω πολύ αυτήν την ιστορία και πιστεύω ότι όποιος την διαβάσει, έχει να πάρει πολλά πράγματα, πέρα από την ψυχαγωγία. 



ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Είχατε εξ αρχής την σκέψη η παρούσα ιστορία να αναπτυχθεί σε τρία βιβλία, ή, ήταν κάτι που προέκυψε στην πορεία;

Π.Σ. Η τριλογία δεν ήταν στα σχέδια μου. Πραγματικά προέκυψε! Είχα φτιάξει έναν κορμό και εξ’αρχής γνώριζα πως θα ξεκινήσει η ιστορία και πως θα τελειώσει. Όταν «τα έβαλα όλα κάτω», παρατήρησα ότι χωρίζεται σε τρία μεγάλα κεφάλαια. Δεν θα ήταν το ίδιο αν αυτή η ιστορία έβγαινε σε ένα βιβλίο. Θεωρώ πως η κρίση μου και η απόφασή μου να βγεί τελικά σε τρία βιβλία, ήταν πέρα για πέρα σωστή. Μέσα από αυτά τα χρόνια που πέρασαν είχα και την ευκαιρία να δουλέψω και να εξελιχθώ ως συγγραφέας. Φαίνεται η διαφορά από βιβλίο σε βιβλίο και χαίρομαι γι’αυτό, διότι δούλεψα σκληρά και μεθοδικά. Είναι ωραίο να υπάρχει εξέλιξη! 

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας των βιβλίων σας; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή τους;

Π.Σ. Την συγκεκριμένη ιστορία την εμπνεύστηκα από ένα ταξίδι που είχαμε πάει με την σύντροφό μου στο Πήλιο. Την τελευταία ημέρα του ταξιδιού, σαν καλοί τουρίστες κι εμείς, ψάχναμε για κάποιο σουβενίρ. Το μάτι μου έπεσε σε ένα μαγνητάκι με έναν κένταυρο και την επιγραφή: Κένταυρος Πήλιο. Αν και τρέφω μεγάλη αγάπη στην Αρχαία Ελληνική Μυθολογία, η συγκεκριμένη πληροφορία μου είχε διαφύγει και δεν την γνώριζα. Εκείνη την ημέρα έμαθα ότι το Πήλιο ονομάζεται «Το Βουνό των Κενταύρων»! Η πρώτη μου ερώτηση ήταν «Γιατί;». Από εκείνη την ημέρα έψαχνα να μάθω τον λόγο, όμως δεν υπήρχε κάτι συγκεκριμένο για να απαντήσει το ερώτημά μου. Μετά από έναν χρόνο αναζήτησης και χωρίς να το καταλάβω, παρατήρησα ότι είχα πλάσει μια ιστορία. Είχα δημιουργήσει έναν νέο μύθο! Τότε ξεκίνησα να γράφω. Το πρώτο βιβλίο μου πήρε μια εβδομάδα, το δεύτερο δυο-τρείς μήνες και το τελευταίο περίπου έναν χρόνο. Είναι το μεγαλύτερο από τα άλλα δυο βιβλία και έπρεπε να είμαι πολύ προσεκτικός στο να είναι όλα σωστά και να κλείσουν όλες οι ανοιχτές «εκκρεμότητες» της ιστορίας. Το αστείο πάντως είναι, ότι την ημέρα που βρήκα το μαγνητάκι, το αγόρασα και ανέφερα εκείνη τη στιγμή ότι «θα γράψω ένα βιβλίο για το βουνό των Κενταύρων». Τελικά έγραψα τρία! Χαχαχα 

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Γιατί επιλέξατε να γράψετε βιβλία που να ανήκουν στο είδος του φανταστικού; Θα μπορούσατε να γράψετε βιβλία, τα οποία να ανήκουν σε άλλα λογοτεχνικά είδη;

Π.Σ. Λατρεύω ως άνθρωπος το καθετί φανταστικό. Αγαπάω τα βιβλία (και τις ταινίες αντίστοιχα) που σε ταξιδεύουν σε άλλους κόσμους μαγικούς και συναντάς καταστάσεις και ήρωες που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Η φαντασία είναι από τα πιο όμορφα πράγματα σε αυτήν την ζωή. 

Για να απαντήσω και στην δεύτερη ερώτησή σας, τα βιβλία της τριλογίας, δεν είναι τα πρώτα που γράφω. Πρίν από αυτά, είχα αρχίσει να γράφω ένα βιβλίο με αυτοτελείς ανθρώπινες ιστορίες. Οπότε ναι, μπορώ να γράψω βιβλία που ανήκουν σε άλλα λογοτεχνικά είδη. 

Ωστόσο, όταν εμπνεύστηκα αυτήν την ιστορία και δημιούργησα αυτόν τον μύθο, η πίστη μου και η θέλησή μου στο δημιούργημά μου ήταν τέτοιες που το κυνήγησα πολύ και το έβαλα στόχο να εκδοθούν και να τα διαβάσει ο κόσμος. Το ανέφερα και πρίν, το λέω και τώρα, αυτή η ιστορία έχει να προσφέρει πολλά στους αναγνώστες. Θα ήταν κρίμα να μην εκδοθούν! 

Να πω σε αυτό το σημείο ένα τεράστιο ευχαριστώ και στις Εκδόσεις Φυλάτος, που από την πρώτη στιγμή έδειξαν να πιστέυουν το έργο μου και να εμπιστεύονται το πρόσωπό μου! Τους αγαπώ! 

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι, μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια; Σε ποιο λογοτεχνικό είδος θα ανήκει;

Π.Σ. Την δεδομένη στιγμή κάνω μια παύση από την συγγραφή. Ασχολούμαι αποκλειστικά με την πρόωθηση της τριλογίας και έχω δώσει όλη μου την προσοχή σε αυτήν. Έχω πολλές ιδέες και αρκετά προσχέδια σε εξέλιξη, αλλά ακόμα δεν έχω κάτι ολοκληρωμένο. Ποιος ξέρει; Μπορεί μια ημέρα να δείτε ξαφνικά ότι κυκλοφορώ νέο βιβλίο!Αν εμπνευστώ και πρέπει να το βγάλω από μέσα μου, θα το κάνω! Μείνετε συντονισμένοι! Είμαι γεμάτος εκπλήξεις! Χαχα!

EΡΩΤΗΣΗ 8: Σαν αναγνώστης, τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

Π.Σ. Αγαπάω τα βιβλία του φανταστικού! Επικές περιπέτειες, φανταστικούς κόσμους, υπερφυσικά πλάσματα! Όλο αυτό το πακέτο το αγαπώ! Επίσης αρέσκομαι σε βιβλία αυτοβελτίωσης, σε χιουμοριστικά και σε καθετί που έχει να κάνει με αρχαίους πολιτισμούς.

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Τέλος, πόσο εύκολα ή δύσκολα αποδέχεται το αναγνωστικό κοινό στην χώρα μας τους νεότερους συγγραφείς;

Π.Σ. Κάθε αρχή και δύσκολη δεν λένε; Χαχαχα! Θέλει πολύ χρόνο και επιμονή για να «ακουστεί» η δουλειά σου. Όπως συνηθίζω να λέω, το δύσκολο δεν είναι να γράψεις ένα βιβλίο, το δύσκολο είναι το μετά! Να το κυνηγήσεις, να το υποστηρίξεις και να έχεις έντονη δραστηριότητα στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα. Εμείς είμαστε ενεργοί παντού! Έχουμε λογαριασμούς σε όλα τα social, Facebook, Instagram, Tik Tok και επίσης έχουμε το επίσημο site μας: www.tovounotwnkentavrwn.com .

Πάντως την πρώτη φορά που αντιλήφθηκα ότι το έργο μου είναι καλοδεχούμενο, ήταν όταν το Β’ Βιβλίο της τριλογίας «Ηρακλής – Το Βουνό των Κενταύρων», πήρε το βραβείο του Καλύτερου Βιβλίου Φαντασίας Έλληνα Συγγραφέα για το 2020, από το Fantasy Festival. Και έχει μεγάλη σημασία γιατί οι ψήφοι ήταν από το αναγνωστικό κοινό! 


Ωστόσο ποτέ δεν πρέπει να επαναπάυεσαι! Θέλει συνεχή και μεθοδική δουλειά! Όσο  περνάει ο καιρός βλέπω ότι τα βιβλία μου αγκαλιάζονται όλο και περισσότερο και χαίρομαι πάρα πολύ γι’αυτό! Τίποτα δεν γίνεται από την μια στιγμή στην άλλη. Όλα θέλουν δουλειά, υπομονή, επιμονή, πίστη και χαμόγελο! Τα καλύτερα έρχονται όταν τα κυνηγήσεις…!


Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

Π.Σ. Ευχαριστώ θερμά για την φιλοξενία σας και για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω για τα βιβλία μου! Να σας πω ένα τεράστιο ΜΠΡΑΒΟ με την σειρά μου, για το υπέροχο έργο που κάνετε με τα βιβλία και με τους συγγραφείς… Είναι σημαντικό να έχουν όλοι την δυνατότητα να επικοινωνούν τα δημιουργήματά τους! Και εσείς βοηθάτε πολύ σε αυτήν την διάδοση! Συγχαρητήρια! Keep going on! 


- Διαβάστε την κριτική μου για τα δύο πρώτα βιβλία ''Μαίανδρος-Το βουνό των Κενταύρων & Ηρακλής-Το βουνό των Κενταύρων" εδώ: https://www.dominicamat.gr/2020/11/blog-post_13.html










Συνέντευξη με τον συγγραφέα Πέτρο Σοφιανίδη Συνέντευξη με τον συγγραφέα Πέτρο Σοφιανίδη Reviewed by Dominica on Ιουνίου 16, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.