Συνέντευξη με την συγγραφέα Μαργαρίτα Κοντού


Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΟΝΤΟΥ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Μαργαρίτα Κοντού. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφορεί το βιβλίο της με τίτλο ''Περιστέρια από πέτρα". Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Τί είναι για εσάς η συγγραφή; Τί προσφέρει στην ψυχή σας;

Μ.Κ. Η συγγραφή είναι για μένα καταφυγή και έκφραση. Ενίοτε με αιχμαλωτίζει κι άλλοτε με ελευθερώνει. Αυτή η εναλλαγή είναι πρόκληση και πρόσκληση, προσφέροντάς μου ψυχική ανάταση, καθώς αρχικά δένομαι μαζί της και στη συνέχεια αισθάνομαι ότι με αφήνει να πετάξω σε άγνωστους ουρανούς.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Βακχικόν το βιβλίο σας με τίτλο ‘’Περιστέρια από πέτρα’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτό;

Μ.Κ. Τα ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ είναι συλλογή διηγημάτων με ποιητικό και σουρεαλιστικό χαρακτήρα. Αφορμή για τη δημιουργία τους ήταν κάποια βιωματικά κεντρίσματα, που επιχειρώ να τα ντύσω με μυθοπλασία, φαντασία και ήρωες ‘ενσαρκωμένους’ από όνειρο και ουτοπία.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Πώς έγινε η επιλογή του τίτλου ‘’Περιστέρια από πέτρα’’;

Μ.Κ. Ο τίτλος ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ  αναφέρεται στο ομότιτλο διήγημα με τα περιστέρια και τον Σίζαρ, έναν σκύλο-μορφή.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Ποια η πηγή έμπνευσης της παρούσας συλλογής διηγημάτων;

Μ.Κ. Δεν είναι μία αλλά πολλές οι πηγές έμπνευσης. Αναβλύζουν άφθονες γύρω μας και θα τις ανακαλύψουν οι αναγνώστες του βιβλίου, καθώς ο καθένας θα τους δώσει το δικό του όνομα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Ισχύει -κατά την άποψή σας- αυτό που λένε πως η τέχνη αντιγράφει τη ζωή;

Μ.Κ. Είναι η ζωή που προκαλεί την Τέχνη! Καθημερινά και αέναα! Όποιος δεν το έχει ανακαλύψει ας ρίξει μια ματιά στα στενά σοκάκια μιας παλιάς πόλης, εκεί όπου ακόμη παίζουν παιδιά, στα τραγούδια των μουσικών στις πλατείες, στην ‘αντάρα’ μιας ζωηρής συζήτησης μεταξύ φίλων, καθώς και το βουβό παραμιλητό ενός καμμένου δάσους...

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση του βιβλίου σας; Τί να κρατήσουν από τις ιστορίες των ηρώων;

Μ.Κ. Θα επιθυμούσα, το διάβασμα του βιβλίου να δημιουργήσει στους φίλους μου αναγνώστες μικρά ή μεγαλύτερα ερωτηματικά και ζωηρές ή λιγότερο ζωηρές προεκτάσεις νοημάτων.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τα βιβλία σας που κυκλοφορούν ήδη;

Μ.Κ. Από το 2007 έως το 2020 κυκλοφόρησαν έξι ποιητικές συλλογές με πιο πρόσφατη τις ΑΜΜΟΘΙΝΕΣ από τις Εκδόσεις ΒΑΚΧΙΚΟΝ. Οι στίχοι των ποιημάτων μου διακατέχονται από αναζητήσεις στον κόσμο της καθημερινότητας, αλλά και του ονείρου. Τα ερεθίσματά μου είναι απτά, χωρίς να απομονώνονται από τον φόβο και της απαισιοδοξία. Πάντα θα φιλοδοξούν να αγγίξουν τις ευαίσθητες χορδές των αναγνωστών.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Ποιο το όραμά σας ως συγγραφέας;

Μ.Κ. Τα μεγάλα οράματα ενίοτε φέρνουν μεγάλες απογοητεύσεις. Παρομοιάζω τη συγγραφή με τη βροχή (ιδεών, σκέψεων, αντιλήψεων, φαντασίας...) Ας είναι λοιπόν αυτή η βροχή... ευεργετική!

EΡΩΤΗΣΗ 9: Σαν αναγνώστρια, τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

Μ.Κ. Όλα τα βιβλία που διακρίνονται για το «κρυφό θαύμα», το οποίο κρύβουν και περιμένουν τους αναγνώστες να το ανακαλύψουν.

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τέλος, τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;

Μ.Κ. Δεν επιθυμώ να δίνω συμβουλές σε νέους ανθρώπους. Οι νέοι είναι και πρέπει να είναι ανεξάρτητοι. Μόνοι τους μπορούν να προσεγγίσουν - με σεβασμό - τη συγγραφή και να την λαμπρύνουν !

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

Διαβάστε την κριτική μου για το βιβλίο εδώ: https://www.dominicamat.gr/2023/06/blog-post_31.html / https://vivliovamon.blogspot.com/2023/06/blog-post_20.html






Συνέντευξη με την συγγραφέα Μαργαρίτα Κοντού Συνέντευξη με την συγγραφέα Μαργαρίτα Κοντού Reviewed by Dominica on Ιουλίου 06, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.