Μια φορά κι έναν καιρό… Έμμετρο παραμύθι σε μορφή λίμερικ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

''Διαβάζοντας παιδική/εφηβική λογοτεχνία''

Εδώ καί κάμποσες μέρες έχουν ανοίξει πάλι τα σχολεία καί πολλοί γονείς, θείοι/ες, γιαγιάδες καί παππούδες ψάχνετε να βρείτε εξωσχολικά βιβλία, κατάλληλα για τις ηλικίες των παιδιών σας, τα οποία θα τα βοηθήσουν να περάσουν όμορφα καί δημιουργικά τον χρόνο τους. Έχοντας, πρόσφατα, φτάσει κάποια πολύ γλυκά παιδικά βιβλία (συν ένα εφηβικό) στα χέρια μου, αποφάσισα να σας τα παρουσιάσω μέσα από ένα αφιέρωμα, με τίτλο ''Διαβάζοντας παιδική/εφηβική λογοτεχνία''. Η διάρκεια αυτού του αφιερώματος θα είναι πέντε μέρες καί καθημερινά θα σας παρουσιάζω κι ένα διαφορετικό βιβλίο. Τί λέτε; Πάμε να ξεκινήσουμε;

~ Μέρος 1ο ~

Τίτλος: Μια φορά κι έναν καιρό… Έμμετρο παραμύθι σε μορφή λίμερικ

Συγγραφέας: Στέλλα Πετρίδου

Η φράση ''Μια φορά κι έναν καιρό…" είναι, σχεδόν πάντα, η αφετηρία της αφήγησης της εξιστόρησης ενός παραμυθιού. Δεν ξέρω πως γίνεται, αλλά φαντάζει μαγική, καθώς όσες φορές κι αν την ακούσουμε, όχι μόνο μοιάζει σαν κάτι νέο, μα μας μυεί με έναν αβίαστο καί φυσικό τρόπο στην ομορφιά των παραμυθιών. Πόσα παιδιά δεν ψυχαγωγήθηκαν, ή, δεν αποκοιμήθηκαν ακούγοντάς την καί πόσα ακόμα τώρα καί μελλοντικά; Η συγγραφέας Στέλλα Πετρίδου κάνει την διαφορά καί επιλέγει αυτήν την φράση ως τίτλο του παιδικού της παραμυθιού. 

''Μια φορά κι έναν καιρό…'', λοιπόν, καί το συγκεκριμένο παραμύθι, εξαρχής, μας δείχνει πως θα χαράξει την δική του πορεία. Όχι, δεν είναι μόνο ο ασυνήθιστος τίτλος του, αλλά καί ο τρόπος που η συγγραφέας επιλέγει να το αποτυπώσει πάνω στο χαρτί. Έχουμε, συνεπώς, να κάνουμε με ένα έμμετρο παραμύθι σε μορφή λίμερικ, με τα όποια θετικά αυτό συνεπάγεται. 

Για παράδειγμα: 
- γίνεται πιο διασκεδαστικό για τα παιδιά ακούγοντάς το, 
- η συνεχόμενη ροή της αφήγησης δεν τα κουράζει, 
- τα βοηθά να δημιουργούν με το μυαλό τους διάφορες εικόνες,
- τέλος, όλα τα μηνύματα που προκύπτουν από την ιστορία του είναι πιο ευνόητα από τα παιδιά.

Σε αυτό το τελευταίο, ειδικά, θέλω να δώσω λίγη παραπάνω προσοχή, καθώς εκτίμησα τον τρόπο που η συγγραφέας, με σεβασμό καί προσοχή, μιλάει καί διδάσκει στα παιδιά το ότι δεν πρέπει να φέρονται με αλαζονικό τρόπο, αλλά ούτε να έχουν ως σύντροφό τους την απληστία. Κι αυτό, διότι μπορεί να χάσουν την πραγματική ουσία της ζωής καί να μην είναι ποτέ αληθινά ευτυχισμένα. Κάτι που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε καί εμείς οι ενήλικες!

Περιγραφή:

Μικροί – μεγάλοι,
λάβετε θέση!
Το παραμύθι μας μόλις ξεκινά
κι είναι έτοιμο να μας ταξιδέψει
στον αλλοπρόσαλλο κόσμο
μιας απροσάρμοστης,
απόμακρης, εκνευριστικής
κι υπερβολικά
φαντασμένης κυρίας.

Άραγε, να ’ταν τυχαίο
που την έλεγαν
κυρία Φαντασμένου;

Η ιστορία μας αρχίζει
κάπως έτσι:

«Μια φορά κι έναν καιρό, σαν παραμύθι,
μες στ’ ασήμαντα και φτωχικά τα πλήθη,
ζούσε σ’ όνειρο δικό της μια κυρία
που ’χε πείσμα να γραφτεί στην ιστορία,
τσακωμένη καθώς ήταν με τη λήθη…»

Εν κατακλείδι, μπορώ να πω πως έμεινα πολύ ευχαριστημένη από την επαφή μου με το παρόν παραμύθι. Ένα παραμύθι ιδανικό για ηλικίες παιδιών άνω των 8 ετών.
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής.

Υ.Γ. Μείνετε συντονισμένοι/ες για την αυριανή μου βιβλιοπρόταση!Μια φορά κι έναν καιρό… Έμμετρο παραμύθι σε μορφή λίμερικ Μια φορά κι έναν καιρό… Έμμετρο παραμύθι σε μορφή λίμερικ Reviewed by Dominica on Σεπτεμβρίου 29, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.