Συνέντευξη με την συγγραφέα Γεωργία Κοκκινογένη


Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΚΚΙΝΟΓΕΝΗ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Γεωργία Κοκκινογένη. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Ιωλκός κυκλοφορεί το βιβλίο της, με τίτλο ''Ιστορίες του φεγγαριού". Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν από κάποιο βιβλιοπωλείο.


Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Τί είναι για εσάς η συγγραφή; Με ποιον τρόπο ''εισχώρησε'' στη ζωή σας;

Γ.Κ. Η γραφή είναι τρόπος καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η Τέχνη «πιάνει πάντα τόπο». Θεωρίες, αναλύσεις, απόψεις συνοψίζονται πολλές φορές σε ένα έργο τέχνης. Ως φιλόλογος είχα ένα απόθεμα γνώσεων, ας πούμε και το εργαλείο του λόγου. Στη λογοτεχνία το κείμενο μπορεί να είναι σύντομο και περιεκτικό ενώ το μήνυμα δυνατό και βαθύ. Για αυτό γράφω μικρά διηγήματα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφόρησε, πρόσφατα, από τις εκδόσεις Ιωλκός το βιβλίο σας με τίτλο ''Ιστορίες του φεγγαριού". Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι αυτό;

Γ.Κ. ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ είναι αφηγήσεις με κεντρικά πρόσωπα γυναίκες. Δεκαεπτά διηγήματα δίνουν μικρές και ασήμαντες κάποιες φορές στιγμές από τη ζωή τους. Οι διαφορετικοί κοινωνικοί ρόλοι της γυναίκας αποδίδονται μέσα από σύμβολα και συνυποδηλώσεις των στερεοτύπων.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας;

Γ.Κ. Βρίσκω πολύ ενδιαφέρον να παρατηρώ τους ανθρώπους. Και μάλιστα τη λεπτομέρεια για παράδειγμα στην κίνηση, την όψη τους. Πολλά διηγήματα ξεκίνησαν από μία εικόνα που θεώρησα ότι άξιζε να καταγραφεί. Γύρω από την εικόνα αυτή πλάθεται η ιστορία.

EΡΩΤΗΣΗ 4: Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Γ.Κ. Πάνω από δύο χρόνια. Πιο πολύ χρόνο παίρνει η προεργασία, η σύλληψη του πυρήνα και η πλαισίωσή του. Μετά αφήνεται στη ροή του λόγου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Πώς επιλέχθηκε ο τίτλος;

Γ.Κ. Τα περισσότερα γεγονότα στο βιβλίο συμβαίνουν υπό το φεγγαρόφως ή τέλος πάντων νύχτα. Η νύχτα έχει τις δικές της αλήθειες. Άλλωστε η Σελήνη της Μυτιλήνης έχει τιμηθεί από τους μεγάλους ποιητές: τη Σαπφώ και τον Οδ. Ελύτη.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση του βιβλίου σας;

Γ.Κ. Αισθητική απόλαυση και οξύτητα σκέψης.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας; 

Γ.Κ. Αγαπημένο μου βιβλίο το ΌΝΟΜΑ ΤΟΥ ΡΌΔΟΥ του Ουμπέρτο Έκο. Αγαπημένος ο Ουμπέρτο Έκο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Τέλος, τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τη συγγραφή; 

Γ.Κ. Είμαστε στην εποχή της γρήγορης πληροφόρησης. Οι νέοι καταλαβαίνουν καλά πως η επικοινωνία πρέπει να είναι άμεση και στοχευμένη. Να διαβάζουν και να γράφουν. Και να μην φλυαρούν όταν γράφουν.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat


Συνέντευξη με την συγγραφέα Γεωργία Κοκκινογένη Συνέντευξη με την συγγραφέα Γεωργία Κοκκινογένη Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 13, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.