Συνέντευξη με τη συγγραφέα Ηλιάνα Κλειτσογιάννη


Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΗΛΙΑΝΑ ΚΛΕΙΤΣΟΓΙΑΝΝΗ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Ηλιάνα Κλειτσογιάννη. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Ελκύστης κυκλοφορεί το βιβλίο της, με τίτλο ''Αγάπησέ με αν τολμάς…". Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν από κάποιο βιβλιοπωλείο.


Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφόρησε, πρόσφατα, από τις εκδόσεις Ελκυστής το βιβλίο σας με τίτλο ''Αγάπησέ με αν τολμάς..". Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι αυτό;

Η.Κ. Σας ευχαριστώ πολύ! Το ''Αγάπησέ με αν τολμάς…'' είναι ένα βιβλίο το οποίο μιλάει για τον έρωτα, για εκείνον τον πρώτο μεγάλο έρωτα. Μας φέρνει αντιμέτωπους με τη Μυρτώ και μία ιστορία αγάπης, μια ιστορία δύναμης, τόλμης και αφοσίωσης. Το βιβλίο αυτό μιλάει για τον έρωτα. Για εκείνο το φτερούγισμα που νιώθεις για πρώτη φορά, τις πεταλούδες στο στομάχι σου. Για εκείνον τον έρωτα που χάνεις τον ύπνο σου και περνάς ώρες ατέλειωτες πάνω από το κινητό περιμένοντας ένα μήνυμα, ένα σημάδι. Μας ταξιδεύει πίσω στα χρόνια της εφηβείας και στον πρώτο μεγάλο έρωτα. Βλέπουμε μία έφηβη κοπέλα, τη Μυρτώ να ερωτεύεται και να εξομολογείται τον έρωτά της για τον Αλέξη. Βλέπουμε τον ώριμο Αλέξη να φοβάται να νιώσει, να τρέχει μακριά από αυτό που του συμβαίνει. Ζούμε την αρχή του έρωτά τους, περνούμε μαζί τους κάθε στάδιο της σχέσης τους, κάθε εμπόδιο, κάθε χαρά, κάθε πόνο. Πολλοί θα ταυτιστούν είτε με τη Μυρτώ είτε με τον Αλέξη γιατί δεν είναι ήρωες φανταστικοί, είναι πρόσωπό αληθινά κι αυτό λέει πολλά. Χιλιάδες συναισθήματα. Χαρά, λύπη, απογοήτευση, ελπίδα, πόνο. Το ΄΄Αγάπησέ με αν τολμάς΄΄ είναι ένα βιβλίο που δοκιμάζει τις αντοχές όλων.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την συγγραφή;

Η.Κ. Όλα ξεκίνησαν στο δημοτικό, όταν επιχείρησα να γράψω το πρώτο μου σκετσάκι. Το ετοίμαζα για μέρες και μετά του δώσαμε ζωή με τις φίλες μου. Ακολούθησαν κι άλλα μετά από αυτό, πότε σκετσάκια, πότε σκόρπιες σκέψεις, πότε μικρές ιστοριούλες των δύο σελίδων. Κάποια στιγμή λοιπόν γύρω στα 15, αποφάσισα να βάλω αυτές τις σκόρπιες σκέψεις σε μια τάξη και σιγά σιγά έφτασα στο πρώτο μου ολοκληρωμένο μυθιστόρημα, το οποίο βέβαια κυκλοφόρησε αρκετά χρόνια μετά, με τίτλο ‘’Πριν χαθεί το όνειρό’’. Έτσι ξεκίνησαν όλα. Μετά το πρώτο μυθιστόρημα, το μέσα μου έβραζε. Οι σκέψεις μου, οι ιδέες μου έψαχναν μια χαραμάδα να βγουν έξω ώσπου τελικά πλάθηκε το ''Αγάπησέ με αν τολμάς’’.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας;

Η.Κ. Ένα ζευγάρι και η ιστορία τους ήταν η έμπνευσή μου. Το ΄΄Αγάπησέ με αν τολμάς΄΄ βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Οι ήρωές μου, η Μυρτώ και ο Αλέξης υπάρχουν κάπου εκεί έξω και η ιστορία τους γίνεται βιβλίο. Όταν η κοπέλα ξεκίνησε τυχαία σε μια συζήτηση να μου μιλάει για τον πρώτο της μεγάλο έρωτα που έκανε εντύπωση τα όσα είχαν περάσει, να όσα είχαν ζήσει. Όσο μου μιλούσε νόμιζα πως μου αφηγείται κάποιο σενάριο ταινίας κι όχι τη δική της ιστορία. Για μέρες στριφογύριζε στο μυαλό μου η ιστορία της, κάτι μου έκανε κλικ. Οπότε της τηλεφώνησα, συναντήθηκα μαζί της και ζήτησα την άδειά της για να γράψω μια ιστορία βασισμένη στη δική της.

EΡΩΤΗΣΗ 4: Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Η.Κ. Δεν μπορώ να σου δώσω μια συγκεκριμένη απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Δεν μπορώ να σου απαντήσω με αριθμούς κι αυτό γιατί δεν είσαι όλη την ώρα με το χαρτί στο χέρι, κάθε μέρα, κάθε ώρα και γράφεις για να σου πω μου πήρε τέσσερις μήνες. Σίγουρα μου πήρε ένα χρόνο περίπου, γιατί ένα ιδιαίτερο βιβλίο. Χρειάστηκαν ώρες συνεντεύξεων και συζητήσεων με την κοπέλα για να καταγραφούν όλα τα γεγονότα. Μετά έπρεπε να δούμε τι θα αφαιρέσουμε τελικά, τι θα βάλουμε, πως θα πλάσουμε την ιστορία, θα υπάρξει φαντασία μέσα ή θα είναι αποκλειστικά πραγματικά γεγονότα. Γενικά η συγγραφή ενός βιβλίου είναι πολύπλοκη και περίπλοκη διαδικασία και χρειάζεται να αφιερώσεις χρόνο, να καταβάλεις προσπάθεια και φυσικά όρεξη και μεράκι.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Πώς επιλέχθηκε ο τίτλος; Μπορεί να κρύβει και μία πρό(σ)κληση μέσα του;

Η.Κ. Ο τίτλος επιλέχθηκε εύκολα μπορώ να πω σε σχέση με το πρώτο βιβλίο. Τότε είχε ζοριστεί αρκετά. Τώρα όμως μου ήρθε σχεδόν αβίαστα. Δεν σου κρύβω πως στην αρχή είχα επιλέξει άλλον, είχα σκεφτεί να λέγεται ΄΄απαγορεύεται να με αγαπάς΄΄. Όμως δεν μου άρεσε τελικά αυτό το απαγορεύεται. Σε ότι αφορά την αγάπη, τον έρωτα, τίποτα δεν πρέπει να απαγορεύεται. Δεν πρέπει να υπάρχουν απαγορευμένοι έρωτες, δύσκολοι ναι, αλλά όχι απαγορευμένοι. Οπότε διάλεξα κάτι που ταιριάζει περισσότερο σε αυτό που ονομάζουμε αγάπη, έρωτα. Κι έτσι ήρθε το ΄΄Αγάπησέ με αν τολμάς΄΄. Θα έλεγα πως ναι, κρύβει μια πρόκληση, προς όλους αυτούς που νιώθουν πράγματα αλλά φοβούνται να τα δείξουν, φοβούνται να τα πουν. Ναι, μπορεί να μην βρουν πάντα θετική ανταπόκριση σε αυτά που νιώθουν αλλά κανείς δεν θα έπρεπε να φοβάται να παραδεχτεί αυτά που νιώθει, να φοβάται να αγαπήσει. Τόλμη, το πιο πικάντικο συστατικό της αγάπης. Γι’ αυτό λοιπόν προκαλώ όλους όσους διαβάζουν, διάβασαν ή θα διαβάσουν το βιβλίο αλλά κι αυτούς που δεν το έχουν διαβάσει να τολμήσουν να αγαπήσουν. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση του βιβλίου σας;

Η.Κ. Στο χώρο της λογοτεχνίας ο κάθε δημιουργός θεωρώ ότι εκφράζει σκέψεις, προβληματισμούς και συναισθήματα. Πράγματα τα οποία θέλει να μοιραστεί με τον αναγνώστη. Από εκεί και πέρα αφήνει στον αναγνώστη το περιθώριο να συμφωνήσει, να διαφωνήσει ακόμη και να ταυτιστεί στο σημείο και το βαθμό που θέλει αυτός. Ωστόσο, επειδή αυτό το βιβλίο είναι ιδιαίτερο όπως είπαμε θα έλεγα πως η Μυρτώ προσπαθεί μέσα από τα λόγια και τις πράξεις της να πείσει τους αναγνώστες να μην τα παρατάνε. Να κυνηγάνε αυτά που θέλουν και να πιστεύουν στον εαυτό τους και τις δυνάμεις τους. Η Μυρτώ μοιράζεται μαζί μας μια ιστορία αγάπης, από εκείνες που πραγματικά πιστεύεις πως υπάρχουν μόνο στις ταινίες και λες δεν μπορεί να συμβαίνουν αυτά στην πραγματικότητα. Κι όμως, η Μυρτώ είναι ένα πρόσωπο απολύτως υπαρκτό. Σε προτρέπει να παλέψεις για όσα νιώθεις, να κυνηγήσεις τον έρωτα, να μην τον φοβηθείς όποιο κι αν είναι το τίμημα. Σε παρακινεί να πιστέψεις σε εκείνο το ένστικτο που κάτι σου λέει αλλά αρνείσαι να το ακούσεις και να αφήσεις την καρδιά να σε οδηγήσει κι όχι τη λογική γιατί πολλές φορές τα μεγαλύτερα λάθη στον έρωτα τα κάνει η λογική όχι η καρδιά. Οπότε, αυτά θα έλεγα είναι κάποιες από τις άγραφες συμβουλές που δίνει η Μυρτώ μέσα από το βιβλίο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;

Η.Κ. Έλληνες συγγραφείς είναι αρκετοί. Μου είναι δύσκολο να ξεχωρίσω έναν μόνο. Αγαπάω πάρα πολύ τη Μαντά και τη Ρώσση-Ζαΐρη και τον τρόπο γραφής τους με ταξιδεύουν με τις ιστορίες τους. Ο Πετρουλάκης είναι επίσης ένας συγγραφέας που θαυμάζω πολύ, τα βιβλία του είναι ιδιαίτερα, το ίδιο και ο Κρομμύδας. Θα σου απαντήσω για ξένο συγγραφέα που σίγουρα έχω μία που ξεχωρίζω από τους υπόλοιπους. Την JK Rowling κι ερχόμαστε στην ερώτηση για αγαπημένο βιβλίο, εννοείται η σειρά βιβλίων Harry Potter.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Τέλος, τί να αναμένουμε στο μέλλον από την συγγραφέα Ηλιάνα Κλειτσογιάννη; Μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια;

Η.Κ. Το ΄΄Αγάπησέ με αν τολμάς΄΄ μόλις κυκλοφόρησε, οπότε αυτή την περίοδο προτεραιότητά μου είναι αυτό. Παρόλα αυτά όπως έχω πει πολλές φορές, όσο έχω έμπνευση θα γράφω. Υπάρχει μία δουλειά η οποία βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο, έχει προχωρήσει αρκετά αλλά υπάρχει χρόνος ακόμη. Το σίγουρο είναι πως το ταξίδι συνεχίζεται….

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat




Συνέντευξη με τη συγγραφέα Ηλιάνα Κλειτσογιάννη Συνέντευξη με τη συγγραφέα Ηλιάνα Κλειτσογιάννη Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 06, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.