Συνέντευξη με την συγγραφέα Παρασκευή Καριώτου


Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΡΙΩΤΟΥ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Παρασκευή Καριώτου. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Ελκύστης κυκλοφορεί το βιβλίο της, με τίτλο ''Ματωμένος Δούναβης Α΄Μέρος". Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν από κάποιο βιβλιοπωλείο.


Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφόρησε, πρόσφατα, από τις εκδόσεις Ελκυστής το βιβλίο σας με τίτλο ''Ματωμένος Δούναβης Α΄Μέρος". Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι αυτό;

Π.Κ. Είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα στην καταστροφική εποχή του ναζισμού στην Γερμανία. Ένας πρώην Γερμανός στρατιώτης της τότε εποχής, που διέφυγε στην Αμερική με την οικογένεια του μετά την λήξη του πολέμου, διηγείται στον εγγονό του την περίοδο του ναζισμού, όπως εκείνος έζησε, εξιστορώντας μια θαμμένη, κρυφή ιστορία δύο παλαιών του φίλων. Η ιστορία των πρωταγωνιστών αντίθετη με ότι όριζε η εποχή, μιλά για την φιλία, την αγνή αγάπη δύο αντρών που καταρρίπτοντας τους νόμους και την ναζιστική ιδεολογία, ακόμα και τα κοινωνικά στερεότυπα, καταφέρνουν να γίνουν απαραίτητοι ο ένας στον άλλον. Δύο φαινομενικά εχθροί, ο ένας Γερμανός υποχρεωμένος να ακολουθήσει την επιθυμία του πατέρα του και να συνεχίσει την στρατιωτική παράδοση της οικογένειας του σαν μέλος των Ες-Ες, εγκαταλείποντας το όνειρο του την μουσική και το πιάνο και ο άλλος εβραίος, κρυμμένος πίσω από μια πλαστή, Ιταλική ταυτότητα, φοιτητής ιατρικής, γκρεμίζουν κάθε τοίχος που τους χωρίζει και αφήνουν την αγνότητα των συναισθημάτων, της αληθινής αγάπης, ακόμα και του έρωτα όχι του σαρκικού, μα του ψυχικού και μόνο, να δείξει πως ο άνθρωπος είναι ικανός να αγαπήσει. Επίσης, αφήνει να αποκαλυφθεί και ο τρόμος που ασκούσε η ναζιστική κυβέρνηση ακόμα και στους ίδιους της τους πολίτες. Όλοι υποταγμένοι στην εξουσία του Χίτλερ από τον απλό εργάτη, μέχρι τον υψηλόβαθμο στρατιωτικό, ο φόβος της φυλάκισης ακόμα και του θανάτου τους μετέτρεπε σε υποχείρια του ναζισμού.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την συγγραφή;

Π.Κ. Εντελώς τυχαία και ξαφνικά θα έλεγα. Στην αρχή ήταν κάτι σαν αστείο, μια απασχόληση για να περνάω τον ελεύθερο χρόνο μου. Με τον καιρό κατάλαβα πως είχα βρει μια μαγική πόρτα που όλα τα συναισθήματα, οι σκέψεις και όλα όσα έκρυβα μέσα μου βρήκαν επιτέλους τρόπο να εκφραστούν.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Π.Κ. Πάντα μου άρεσε η ιστορία και ότι αφορά το παρελθόν. Μπορώ να πω πως εκείνη η εποχή του τρόμου και της απόγνωσης που έκαναν τον άνθρωπο σκληρό και φοβισμένο, λειτούργησε σαν το καταλληλότερο φόντο για να δηλώσει πως ο άνθρωπος αν θέλει, μπορεί να καταστρέψει κάθε ιδεολογία και προκατάληψη και να αγαπήσει αληθινά. Η ίδια εποχή ήταν μια έμπνευση. Όσο διάβαζα και έψαχνα, τόσο μάθαινα καινούριες πληροφορίες που μου άφηνε και καλά και άσχημα συναισθήματα. Η συναισθηματική αποξένωση των ανθρώπων της δικής μας εποχής ήταν επίσης μια ακόμα έμπνευση. Πλέον ο άνθρωπος φοβάται να αγαπήσει, να δεθεί ολοκληρωτικά, ψυχικά και μόνο δίχως να τον ενδιαφέρει το σωματικό κομμάτι με τον άλλον. Οι σχέσεις των ανθρώπων επίσης
κινούνται σχεδόν πάντα από το συμφέρον, αν όχι όλες, οι περισσότερες και δυστυχώς υπάρχει πολύ έντονα η πεποίθηση πως τα αγνά συναισθήματα, η αληθινή φιλία, η καλοσύνη ακόμα και η ευγένεια κρύβουν αδυναμία του χαρακτήρα. Όλα αυτά, μαζί με την σκληρή καθημερινότητα , την απρόσωπη σχεδόν κοινωνία και το πνεύμα της εποχής, αποτέλεσαν έμπνευση. Στην πραγματικότητα είναι μια σειρά βιβλίων που έκανε να ολοκληρωθεί γύρω στα οχτώ χρόνια.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Πώς επιλέχθηκε ο τίτλος; Τί μπορεί να κρύβει μέσα του;

Π.Κ. Ο τίτλος είναι συμβολικός. Αναφέρεται στον Δούναβη που περνά από το Ούλμ στην Νότια Γερμανία, όπως επίσης και στο κομμάτι ‘’ Στον όμορφο Γαλάζιο Δούναβη’’ του Γιόχαν Στράους του νεότερου. Ο ένας από τους πρωταγωνιστές (ο Γερμανός) αν και πιανίστας λάτρευε το συγκεκριμένο κομμάτι γιατί του θύμιζε τα ξένοιαστα παιδικά του χρόνια στο Ούλμ, πριν στην ζωή του μπει υποχρεωτικά ο ναζισμός. Ματωμένος γιατί το όνειρο της μουσικής χάθηκε και αναμφίβολα ήταν μια από τις πιο αιματηρές περιόδους της ανθρωπότητας.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση του βιβλίου σας;

Π.Κ. Σε ένα διδακτορικό πολίτευμα δεν υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι. Ο τρόμος βρίσκεται παντού, μέσα από τον φόβο παρόλα αυτά είμαστε ικανοί να δημιουργήσουμε ισχυρούς ανθρώπινους δεσμούς. Αφήνοντας τις προκαταλήψεις και τον εαυτό μας ελεύθερο να δείξει τον πραγματικό του εαυτό δεν γινόμαστε αδύναμοι, αλλά δυνατοί. Η εξουσία, ο φθόνος, ο πλούτος έχει κάνει την ψυχή του ανθρώπου να την να την κυριεύει ένας συνεχές αγώνας απόκτησης υλικών αγαθών, κάνοντας τον σκληρό και απόμακρο από τον συνάνθρωπο του. Αυτό που θα ήθελα να περάσω κυρίως στον αναγνώστη, είναι πως η αληθινή αγάπη είναι κάτι ψυχικό, ένα συναίσθημα που μπορεί να νιώσεις για έναν φίλο σου, για ένα αγαπημένο σου πρόσωπο, δίχως να υπάρχει καμιά σαρκική σκέψη.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;

Π.Κ. Λατρεύω τον Ντοστογιέφσκι και το έργο του ο ηλίθιος.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Τέλος, τί να αναμένουμε στο μέλλον από την συγγραφέα Παρασκευή Καριώτου; Μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια;

Π.Κ. Η συγγραφή είναι κάτι που με γεμίζει και όσο έχω χρόνο και μπορώ, πάντα θα γράφω. Δεν κάνω μακροπρόθεσμα σχέδια για το μέλλον. Προς το παρών το επόμενο βήμα είναι η έκδοση του Β΄ μέρους του ματωμένου Δούναβη.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat




Συνέντευξη με την συγγραφέα Παρασκευή Καριώτου Συνέντευξη με την συγγραφέα Παρασκευή Καριώτου Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 15, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.