Συνέντευξη με την συγγραφέα Βούλα Παπατσιφλικιώτη


Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΒΟΥΛΑ ΠΑΠΑΤΣΙΦΛΙΚΙΩΤΗ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Βούλα Παπατσιφλικιώτη. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Ελκύστης κυκλοφορεί το βιβλίο της, με τίτλο ''Μέσα από τα μάτια της Ζωής". Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν από κάποιο βιβλιοπωλείο.


Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφόρησε, πρόσφατα, από τις εκδόσεις Ελκυστής το βιβλίο σας με τίτλο ''Μέσα από τα μάτια της Ζωής''. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι' αυτό;

Β.Π. Ανάμεσα στα πολίτικα γλέντια και τις βεγγέρες γεννιέται ένας απαγορευμένος έρωτας. Μια
πυρκαγιά κάνει στάχτη την αγάπη και το όνειρο. Τα πρέπει ισοπεδώνουν τα θέλω στην ζωή μιας γυναίκας. Το φοβερό πογκρόμ της 6ης Σεπτεμβρίου του 1955 την ντύνει με τον μανδύα της προσφυγιάς ξεριζώνοντας την μια για πάντα από την λατρεμένη της Κωνσταντινούπολη.

Μια νεαρή γυναίκα στο σήμερα μέσα σε μια μέρα βλέπει την ζωή της να γκρεμίζεται. Έχοντας
σαν πυξίδα ένα ημερολόγιο, δύο γαμήλια στέφανα και ένα ιδιαίτερο μενταγιόν ξεκινάει ένα ταξίδι αναμνήσεων και αποκαλύψεων, με τους ήχους, τα χρώματα και τα αρώματα της πλανεύτρας Πόλης να συντροφεύουν τα βήματα της. Και εκεί που θα πει ότι τα έχει δει όλα θα έρθει η πονηρή ζωή με σύμμαχο τον έρωτα να ανατρέψουν τα σχέδια της, το σήμερα και το αύριο της.

Είναι ένα μυθιστόρημα που «παντρεύει» την δύναμη της ζωής με την μαγεία του έρωτα και όλα αυτά τυλιγμένα στο πέπλο της Πολίτικης ψυχής!

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την συγγραφή;

Β.Π. Την ενασχόλησή μου με την συγγραφή την χρωστάω στον αδερφό μου. Μου είχε πει κάποια στιγμή να μην αφήνω τις σκέψεις μου να χάνονται και να τις καταγράφω κάπου. Έτσι ξεκίνησα τις απόψεις, τα όνειρα και τις σκέψεις μου να τα κάνω λέξεις πάνω στο χαρτί και νοητά καραβάκια γεμάτα ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο!

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας;

Β.Π. Κάποιο βράδυ η ηρωίδα του βιβλίου βρήκε ένα μαγικό τρόπο, τρύπωσε στην ονειρική μου περιπλάνηση και μου αποκάλυψε την αρχή της ιστορίας του βιβλίου. Ένοιωσα σαν να έψαχνε μια “Αριάδνη”, που θα έπιανε τον μίτο της ζωής της, θα ανακάλυπτε την πορεία της και καταγράφοντας την θα την έκανε ένα αστέρι στην αιωνιότητα της λογοτεχνίας. Προσπάθησα λοιπόν να σταθώ αντάξια των προσδοκιών της. Έτσι ξεκίνησα την συγγραφή του συγκεκριμένου έργου, με λαογραφική, ιστορική και γεωγραφική μελέτη. Μέσα από τις σελίδες ενός ιδιαίτερου βιβλίου ταξιδεύουμε στην Πόλη των χρωμάτων, των αρωμάτων, των ήχων και εικόνων!

EΡΩΤΗΣΗ 4: Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Β.Π. Η συγγραφή του ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2016, ακριβώς επτά χρόνια.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Πώς επιλέχθηκε ο τίτλος; Τί μπορεί να υπάρχει πίσω απ' αυτόν;

Β.Π. Ζωή, ένα όνομα κοινό στις δύο ηρωίδες του βιβλίου μου. Δεν είναι όμως τυχαία η επιλογή του.
Λαμβάνουμε μέσα από τα μάτια, τις εξιστορήσεις και τις καταγραφές των ζωών κάποιων προσώπων πολύτιμα μηνύματα για τις δικές μας ζωές.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση του βιβλίου σας;

Β.Π. Καταρχάς να μάθουμε, να αγαπάμε και να σεβόμαστε τις ρίζες μας. Μόνο αν γνωρίζουμε το χθες μας μπορούμε να χτίσουμε πιο γερό το σήμερα και το αύριο μας!

Μέσα από τα μάτια της ηρωίδας μου, είδα την δική μου ζωή πιο αισιόδοξη. Το ίδιο ελπίζω να συμβεί και με τους αναγνώστες του βιβλίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;

Β.Π. Θα σας αναφέρω ενδεικτικά δύο από τα πιο αγαπημένα μου βιβλία. Το πρώτο είναι ο «Ερωτόκριτος» από τον Βιτσέντζο Κορνάρο. Κατάγομαι εν μέρει από την λατρεμένη Κρήτη. Ένα ιδιαίτερο έμμετρο μυθιστόρημα σε στίχους της Κρητικής διαλέκτου. Μου αρέσει που πέρα από την ερωτική πλοκή της ιστορίας αναδεικνύει θέματα όπως η τιμή, η φιλία, η γενναιότητα και το κουράγιο. Πολύτιμες αρετές, που στις μέρες μας έχουν ξεχαστεί.

Το άλλο είναι «Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Μου αρέσει πολύ η ιστορία του μικρού παιδιού, γιατί λατρεύει το ταξίδι όπως και εγώ. Μεγαλώνοντας και συνεχίζοντας να έχω σαν συντροφιά τον «Μικρό Πρίγκιπα», σε στιγμές που επιθυμώ να δραπετεύσω νοητά από την πραγματικότητα, ανακαλύπτω πολύτιμα μηνύματα του βιβλίου που πρέπει να τα λαμβάνουν υπόψιν τους τα μεγάλα παιδιά.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Τέλος, τί να αναμένουμε στο μέλλον από την συγγραφέα Βούλα Παπατσιφλικιώτη; Μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια;

Β.Π. Στόχος μου είναι μέσα από την πένα μου να κάνω τα όνειρα, τα συναισθήματα και την φαντασία λογοτεχνικά έργα για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες!

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat



Συνέντευξη με την συγγραφέα Βούλα Παπατσιφλικιώτη Συνέντευξη με την συγγραφέα Βούλα Παπατσιφλικιώτη Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 13, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.