Συνέντευξη με τις συγγραφείς Αθηνά Νταναβάρα & Πολύμνια Σιούρλα


ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΑΘΗΝΑ ΝΤΑΝΑΒΑΡΑ & ΠΟΛΥΜΝΙΑ ΣΙΟΥΡΛΑ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Στην πρώτη συνέντευξη για την φετινή χρονιά, έχω τη χαρά να φιλοξενώ στο blog μου τις συγγραφείς Αθηνά Νταναβάρα & Πολύμνια Σιούρλα. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί το παιδικό τους βιβλίο, με τίτλο ''Άρης… από το ΑρίSTARχος". Τις εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού, είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο. 


Για να δούμε τι μοιράστηκαν μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφόρησε, πρόσφατα, από τις εκδόσεις Ελκυστής το βιβλίο σας με τίτλο, ''Άρης από το ΑρίSTARχος''. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτό; 

Απάντηση: Το βιβλίο μας είναι ένα παιδικό μυθιστόρημα το οποίο εισάγει τα παιδιά στις πρώτες βασικές γνώσεις Αστρονομίας μέσα από μία ευχάριστη μυθιστορηματική πλοκή και απευθύνεται σε παιδιά από Γ' - Δ' Δημοτικού μέχρι και παιδιά των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου. Οι τρεις ήρωες του βιβλίου, ο Άρης …από το Αρίσταρχος, η Αθηνά και η Πολύμνια, με αφορμή ένα αναπάντεχο δώρο, ξεκινούν ένα εκπληκτικό, διαπλανητικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο του διαστήματος όπου ανακαλύπτουν και μας αποκαλύπτουν τα μυστήρια του ουρανού! Ένα μικρό λάθος, όμως, ανατρέπει τα σχέδιά τους και τους οδηγεί σε μια μεγάλη, απροσδόκητη περιπέτεια, πίσω στο χρόνο… Οι νέες ανακαλύψεις τους εκεί κάνουν το ταξίδι τους πραγματικά φανταστικό!

Το βιβλίο μας συνεπικουρεί και ο ιστότοπος που δημιουργήσαμε: https://arisapotoaristarxos.weebly.com
στον οποίο αναρτήθηκε εκπαιδευτικό υλικό για το ηλιακό σύστημα και τους αστερισμούς είτε μέσα από αποσπάσματα του βιβλίου είτε μέσα από πηγές.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την συγγραφή και δη παιδικού βιβλίου; 
 
Απάντηση: Είμαστε δασκάλες και η αγάπη μας για την Αστρονομία μας οδηγεί σχεδόν κάθε χρόνο να κάνουμε κάποιο σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τους μαθητές μας. Η ενασχόλησή μας αυτή ήταν και το έναυσμα για τη συγγραφή του πρώτου μας βιβλίου με τίτλο «Άρης… από το ΑρίSTARχος».

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Πώς προέκυψε η συνεργασία σας;

Απάντηση: Είμαστε πολλά χρόνια φίλες και έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές. Κατά την περίοδο της καραντίνας λόγω του Covid, σκεφτήκαμε να αξιοποιήσουμε μ’ έναν δημιουργικό τρόπο όλο το εκπαιδευτικό υλικό που είχαμε συλλέξει και δημιουργήσει τα προηγούμενα χρόνια που ασχολούμασταν με project σχετικά με την Αστρονομία. Έτσι, με τη χρήση ενός συνεργατικού εγγράφου Google, μόνο εξ αποστάσεως και με ατελείωτες ώρες τηλεφωνικής συνεργασίας, ολοκληρώθηκε η συγγραφή του βιβλίου μας!

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Απάντηση: Πηγή έμπνευσής μας ήταν οι μαθητές μας οι οποίοι πάντα δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το διάστημα, τους πλανήτες, το σύμπαν κλπ. και έχουν αστείρευτη περιέργεια και ατελείωτες ερωτήσεις για όλα τα θέματα που αφορούν την Αστρονομία.
Δεν μας χρειάστηκε πολύς χρόνος για να γράψουμε το βιβλίο καθώς το υλικό ήταν ήδη έτοιμο, αλλά μας αφιερώσαμε αρκετό χρόνο για να κάνουμε διορθώσεις, προσθήκες, αφαιρέσεις κλπ. Συνολικά ασχοληθήκαμε περίπου τέσσερις μήνες.

EΡΩΤΗΣΗ 5: Τί θα επιθυμούσατε να ‘’κοινωνήσετε’’ στα μικρά παιδιά μέσα από την ιστορία του βιβλίου σας;

Απάντηση: Στόχος μας είναι να αγαπήσουν τα παιδιά την επιστήμη της Αστρονομίας, αλλά και γενικότερα τη γνώση, με αβίαστο τρόπο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Πώς ένα παραμύθι δύναται να αναπτύξει την κριτική ικανότητα και σκέψη των παιδιών;

Απάντηση: Η κριτική ικανότητα των παιδιών στηρίζεται στα γερά θεμέλια της γνώσης. Έτσι ένα κείμενο καλά στοχευμένο και καλογραμμένο μπορεί να αναπτύξει την κριτική ικανότητα των παιδιών, καθώς η γνώση περνάει με αβίαστο τρόπο μέσα από την μυθιστορηματική πλοκή.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Είναι, τελικά, τα παιδιά οι πιο αυστηροί κριτές και το πιο απαιτητικό κοινό;

Απάντηση: Θα θέλαμε να είναι! Γι’ αυτό και σαν εκπαιδευτικοί στοχεύουμε στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των παιδιών, έτσι ώστε να αποκτήσουν κριτήρια και να αξιολογούν σωστά.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Τέλος, τί θα συμβουλεύατε τους νέους συγγραφείς που επιθυμούν να γράψουν βιβλία για παιδιά;

Απάντηση: Θα τους συμβουλεύαμε να κυνηγήσουν το όνειρό τους και να το τολμήσουν!

κ. Γανίτη, σας ευχαριστούμε!

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

Διαβάστε την κριτική μου για το βιβλίο εδώ: https://www.dominicamat.gr/2023/10/star.html



Συνέντευξη με τις συγγραφείς Αθηνά Νταναβάρα & Πολύμνια Σιούρλα Συνέντευξη με τις συγγραφείς Αθηνά Νταναβάρα & Πολύμνια Σιούρλα Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 12, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.