Συνέντευξη με τον συγγραφέα Παναγιώτη Τσίτο


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΤΟΣ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας Παναγιώτης Τσίτος. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφορεί το βιβλίο του με τίτλο ''Αιώνια άνοιξη''. Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού, είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο. 


Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Τί είναι για εσάς η συγγραφή; Τί ρόλο παίζει στην ζωή σας;

Π.Τ. Η συγγραφή είναι μια πολλή προσωπική, αναστοχαστική διαδικασία. Προσωπικά βλέπω ένα βιβλίο ως είναι γράμμα σε κάποιον καλό και άγνωστο φίλο, έναν άνθρωπο με τον οποίο ,ενδεχομένως, ο συγγραφέας μοιράζεται σκέψεις, αγωνίες και προβληματισμούς, τα ευρύτερα ενδιαφέροντά του και γενικά τον τρόπο με το οποίο βλέπει και κατανοεί τον κόσμο. Υπό αυτό το πρίσμα γράφω και σκέφτομαι.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφόρησε, πρόσφατα, από τις εκδόσεις Βακχικόν το βιβλίο σας με τίτλο ''Αιώνια άνοιξη''. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι'αυτό;

Π.Τ. Σας ευχαριστώ πολύ. Η αφορμή του βιβλίου ήταν το ταξίδι και η διαμονή μου στο Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη στα τέλη του ‘22. Ξεκίνησα να καταγράφω εμπειρίες και εικόνες από το ταξίδι, καθώς και τους συνειρμούς και τις σκέψεις που ακολουθούσαν. Δεν είχα συγκεκριμένο στόχο και θεματολογία όσο έγραφα, κάτι το οποίο νομίζω φαίνεται στο βιβλίο. Περισσότερο επιθυμούσα να αποτυπώσω την εμπειρία μου στο παρόν, με όση λιγότερη σκέψη, επεξεργασία και διαμεσολάβηση γίνεται, ένα ειλικρινές και αυθόρμητο κείμενο. Νομίζω ήταν και ένας ακόμη τρόπος να ζήσω αυτό το ταξίδι.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Πώς προέκυψε ο τίτλος ''Αιώνια άνοιξη"; Τί μπορεί να είναι για εσάς μία ''Αιώνια άνοιξη'';

Π.Τ. Ο τίτλος είναι αρχικά μια αναφορά σε μια από τις πόλεις του Βιετνάμ που επισκέφθηκα, το Νταλάτ, την οποία οι ντόπιοι ονομάζουν “Η πόλη της αιώνιας άνοιξης”. Ήταν από τις πρώτες τοποθεσίες που επισκέφθηκα, ένα υπέροχο μέρος, στο οποίο ξεκίνησα να γράφω πιο εντατικά. Σε ένα πιο συμβολικό επίπεδο η άνοιξη αναφέρεται στην προσωπική “ άνθιση”, ή τουλάχιστον στην υπόσχεση αυτής.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας;

Π.Τ. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη πηγή έμπνευσης. Βρισκόμουν σε ένα πολύ όμορφο και διαφορετικό μέρος, μόνος μου, έχοντας την σπάνια πολυτέλεια του χρόνου για σκέψη και κίνηση. Έτσι, κατέληξα να καταγράφω αυτή την εμπειρία και τη διαδικασία.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Π.Τ. Γενικά σημείωνα διάφορα πράγματα σε ένα τετράδιο που είχα μαζί μου κάθε μέρα στο ταξίδι. Μόλις γύρισα, μάζεψα ό,τι είχα καταγράψει και τα έβαλα σε μια σειρά. Θα έλεγα λίγες μέρες σύνολο. Ο λόγος είναι πως ήθελα το τελικό κείμενο να είναι όσο πιο αυθόρμητο και μη διαμεσολαβημένο γίνεται.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση του βιβλίου σας;

Π.Τ. Το βιβλίο ακολουθεί δύο ταξίδια, ένα εξωτερικό που συμβαίνει παράλληλα με ένα εσωτερικό, αναστοχαστικό ταξίδι. Θα μου άρεσε να πιστεύω πως θα μπορούσε να ωθήσει τον αναγνώστη σε μια αντίστοιχη εμπειρία.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;

Π.Τ. Έχω γενικά την τάση να μην έχω αγαπημένα πράγματα, ή τουλάχιστον να αδυνατώ να επιλέξω. Σίγουρα με έχουν επηρεάσει άνθρωποι της λογοτεχνίας, όπως ο Καμύ, ο Κέρουκ, ο Μουρακάμι, ή από τον χώρο της σκέψης και της φιλοσοφίας, όπως ο Νίτσε.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Τέλος, τί να αναμένουμε, ως αναγνωστικό κοινό, στο μέλλον από τoν συγγραφέα Παναγιώτη Τσίτο;

Π.Τ. Αυτό είναι άγνωστο ακόμη και για μένα τον ίδιο. Ο μόνος μου στόχος είναι να πειραματιστώ με διαφορετικά είδη και στυλ γραφής, ιδανικά για αρκετά χρόνια ακόμα. Θεωρώ πως όσο υπάρχει ανάγκη για έκφραση μέσω της γραφής, μοιραία θα προκύψουν και τα κατάλληλα θέματα, ή οι ιστορίες. Προς το παρόν έχω αρκετή από αυτή την ανάγκη.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat


Συνέντευξη με τον συγγραφέα Παναγιώτη Τσίτο Συνέντευξη με τον συγγραφέα Παναγιώτη Τσίτο Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 15, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.