ΝΥΧΤΟΠΕΡΠΑΤΗΜΑΤΑ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Το κακό με τα βιβλία που μας περιμένουν προς ανάγνωση, είναι ότι "χάνονται", μέσα σε εκείνα, βιβλία που έχουμε προγραμματίσει να τα διαβάσουμε μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ναι, ακούγεται κάπως ψυχαναγκαστικό όλο αυτό, αλλά έχω μάθει -ως αναγνώστρια- να ορίζω ένα πλαίσιο με τα βιβλία που έχω στα χέρια μου, με ποια σειρά καί πότε θα τα διαβάσω. Ανάμεσα, λοιπόν, σε αυτά τα βιβλία, κατά λάθος, βρέθηκε καί το βιβλίο της συγγραφέως Λέιλα Μότλι (Leila Mottley), με τίτλο "Νυχτοπερπατήματα" (Nightcrawling), το οποίο κυκλοφορεί στην χώρα μας από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση του κυρίου Μιχάλη Μακρόπουλου. Μήπως, όμως, δεν ήταν τόσο τυχαία αυτή η συγκυρία; Μήπως τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή για να διαβάσω το βιβλίο; Πείτε με ονειροπόλα, αλλά εγώ επιλέγω να κρατήσω αυτήν την σκέψη!

Τα "Νυχτοπερπατήματα" είναι από εκείνα τα βιβλία που αγαπάς να μισείς καί το αντίστροφο. Κι αυτό διότι περιέχουν μία μεγαλύτερη δόση αλήθειας απ'όση μπορούμε να αντέξουμε μέσα στις υποθέσεις των βιβλίων που διαβάζουμε. Ναι, ξέρω πως το τελευταίο διάστημα διαβάζω καί σας παρουσιάζω πολλά κοινωνικά μυθιστορήματα, ένα εκ των οποίων είναι καί το παρόν, αλλά αρκεί να σκεφτούμε πόσες πολλές "όψεις" της κοινωνίας υπάρχουν εκεί έξω, απαιτώντας από εμάς να τις αναδείξουμε, να έρθουμε "αντιμέτωποι/ες" με εκείνες καί εντέλει, να τις αλλάξουμε. Ή τουλάχιστον, να έχουμε καταβάλει κάθε πιθανή προσπάθεια... 

Είναι, αλήθεια, απίστευτα πνιγηρό το συναίσθημα της συνειδητοποίησης πως έχουμε μάθει να ζούμε μέσα/μαζί με τις όποιες προκαταλήψεις καί σκέψεις σχετικά με κάποια πράγματα στην κοινωνία καί κατ'επέκταση στη ζωή την δική μας, αλλά κι άλλων ανθρώπων. Το πώς, δηλαδή, θεωρούμε ως δεδομένο την πορεία μίας μερίδας ανθρώπων καί την κατάληξη τους, που δεν μας επιτρέπει ( ; ) να σκεφτούμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει για εκείνους/ες μια διαφορετική - από την όποια προδιαγεγραμμένη - λύση στα όποια προβλήματα/εμπόδια προκύψουν μπροστά τους... Λες καί πρόκειται για ανθρώπους κατώτερης κατηγορίας... Μα πόσο ρατσιστικό, αβάσιμο καί άστοχο είναι όλο αυτό ως σκέψη;

''Η Κιάρα κι ο αδερφός της ο Μάρκους τα βγάζουν με το ζόρι πέρα σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων στο ανατολικό Όκλαντ, που, παρά την ονομασία του, Regal-Hi, μόνο «βασιλικό» δεν είναι. Και οι δύο έχουν παρατήσει το σχολείο, με την οικογένειά τους να ’χει διαλυθεί από τον θάνατο και τη φυλακή. Ενώ όμως ο Μάρκους ονειρεύεται να γίνει σταρ της ραπ, η Κιάρα ψάχνει για δουλειά για να πληρώνει το νοίκι, που έχει υπερδιπλασιαστεί, και να προσφέρει φαγητό κι ασφάλεια σ’ ένα εννιάχρονο γειτονόπουλο εγκαταλειμμένο από τη μητέρα του. Μια νύχτα, ό,τι αρχίζει σαν παρεξήγηση μ’ έναν ξένο, υπό την επήρεια του αλκοόλ, μετατρέπεται σε δουλειά που η Κιάρα ποτέ δε διανοήθηκε πως την ήθελε, αλλά τώρα τη χρειάζεται απελπισμένα: το νυχτερινό «πεζοδρόμιο». Κι ο κόσμος της καταρρέει κι άλλο, όταν το όνομά της βγαίνει στην επιφάνεια σε μια έρευνα, που αποκαλύπτει πως αυτή είναι ο βασικός μάρτυρας σ’ ένα τεράστιο σκάνδαλο μέσα στην αστυνομία του Όκλαντ." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Είναι αλήθεια πως δεν έχουμε να κάνουμε με μία ευχάριστη καί χαρούμενη ιστορία, αλλά με μία διαφορετική όψη της πραγματικότητας που -δυστυχώς!- βιώνουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω. Ναι, η συγγραφέας επιλέγει να κάνει το ντεμπούτο της στον χώρο της λογοτεχνίας με ένα θέμα που δύσκολα θα καταπιανόταν ένας/μία νέα δημιουργός -μην σας πω καί κάποιος/α με εμπειρία ετών- πόσω μάλλον, μία κοπέλα στην ευαίσθητη ηλικία των 17 ετών. Καί ξέρετε τί είναι αυτό που με έκανε να δω το βιβλίο με άλλα μάτια; Το πως μία έφηβη έχει μία τόσο συγκροτημένη, σταθερή, ώριμη καί ορθά δομημένη άποψη για όσα συμβαίνουν γύρω της, εκφράζοντας τους όποιους προβληματισμούς, σκέψεις καί συναισθήματα, δίχως να ''χαρίζεται'', ούτε να ωραιοποιεί καταστάσεις. 

Ακαταμάχητος ρεαλισμός προσώπων, εικόνων καί περιγραφών, ένα συνεχές πεδίο δράσης, αγωνία, ποικίλα καί αντιφατικά συναισθήματα που διαρκώς κλιμακώνονται σε ένταση, αδελφική αγάπη, επιβίωση με κάθε κόστος, αργοπορημένη αίσθηση ενοχών καί ανάγκη για συγχώρεση, ρατσισμός, αλλά καί μία άσβεστη ελπίδα πως όλα αυτά είναι ένα κακό όνειρο, που θα περάσει καί θα επέλθει το ευτυχισμένο τέλος, μαζί με την όποια λύτρωση συνθέτουν ολόκληρο το βιβλίο. Ένα βιβλίο που το διάβασα με μεγάλη προσοχή κι ενδιαφέρον.
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.



ΝΥΧΤΟΠΕΡΠΑΤΗΜΑΤΑ ΝΥΧΤΟΠΕΡΠΑΤΗΜΑΤΑ Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 08, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.