Συνέντευξη με τον συγγραφέα Τάσο Αναστασιάδη


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΑΣΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας Τάσος Αναστασιάδης. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Νίκας κυκλοφορεί το βιβλίο του, με τίτλο ''Πίσω από τις σκιές". Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού, είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.

Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Θα ξεκινήσω με μία ερώτηση που κάνω σε όλους τους συγγραφείς. Πώς μπήκε η συγγραφή στη ζωή σας;

Τ.Α. Η συγγραφή μπήκε κάπως απροσδόκητα μπορώ να πω στη ζωή μου, μιας και δεν είχα ποτέ πριν κάποια επαγγελματική εξάρτηση με αυτό που αποκαλούμε ‘’κόσμο του βιβλίου’’, ούτε οι σπουδές μου στον τομέα της Οικονομίας και Λογιστικής όπως είναι λογικό είχαν να κάνουν με τη θεωρητική κατεύθυνση. Η αγάπη μου για το βιβλίο όμως συνετέλεσε ώστε το μικρόβιο της συγγραφής να εκκολαφθεί μέσα μου και ήταν νομίζω αναπόφευκτο ότι κάποια στιγμή θα αποζητούσε ένα μερίδιο από την καθημερινότητά μου. Η αρχή έγινε κάπου γύρω στο 2017 όταν έγραψα, περισσότερο από περιέργεια, τις πρώτες μου σελίδες, ανακαλύπτοντας ότι όντως μπορούσα να γράψω. Παρ’ όλα αυτά η πρώτη εκείνη προσπάθεια παρέμεινε μόλις στις 20-30 σελίδες και αφέθηκε όντας ξεχασμένη σε ένα συρτάρι, έως ότου η περίοδος των lockdown να την ξεθάψει και η ιδέα της συγγραφής να αναζωπυρωθεί και πάλι μέσα μου. Έγραψα λίγες σελίδες ακόμη, πήρα το θάρρος να το δείξω σε έναν φίλο συγγραφέα κι εκείνος με ενθάρρυνε να συνεχίσω.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφόρησε, πρόσφατα, από τις εκδόσεις Νίκας το βιβλίο σας με τίτλο ''Πίσω από τις σκιές''. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι' αυτό;

Τ.Α. Ευχαριστώ για τις ευχές! Οι εκδόσεις Νίκας είναι ένας από τους παραδοσιακούς εκδοτικούς οίκους και μάλιστα το 2023 συμπλήρωσε 75 χρόνια ιστορίας στον χώρο των εκδόσεων. Το βιβλίο ακολουθεί τις έρευνες μια ομάδας του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης γύρω από μία αυτοκτονία ενός επιχειρηματία της πόλης. Από τα πρώτα κιόλας κεφάλαια αποκαλύπτεται ότι δεν είναι αυτοκτονία όπως λανθασμένα πίστευαν, αλλά δολοφονία. Έκτοτε ακολουθούν έρευνες και αποκαλύψεις που θα τους οδηγήσουν σε διαφορετικά μονοπάτια. Σε παράλληλο χρόνο όμως με την υπόθεση των αστυνομικών αρχών, παρακολουθούμε και τις έρευνες μιας προσωπικής υπόθεσης ενός ιδιωτικού ερευνητή και κάπου οι δύο αυτές ιστορίες διασταυρώνονται. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης μπορεί να περιηγηθεί σε γνώριμους
δρόμους και σοκάκια της Θεσσαλονίκης και των γύρω περιοχών που μπορεί να μη γνωρίζει την ύπαρξή τους, αλλά σας διαβεβαιώ ότι όλες είναι υπαρκτές.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Τί μπορεί να κρύβεται ''Πίσω από τις σκιές'';

Τ.Α. Εκτός από την εγκληματικότητα και την παρανομία όπως είναι κατανοητό που γιγαντώνονται μέρα με την ημέρα, οι σκιές είναι και το αποτύπωμα που αφήνουν μέσα μας κυρίως τα αρνητικά συναισθήματα και οι τοξικές συμπεριφορές που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε από τα τρυφερά χρόνια της παιδικής μας ηλικίας κι έκτοτε, ακόμη και από τους ίδιους μας τους γονείς, όσο λυπηρό κι αν ακούγεται κάτι τέτοιο. Είναι θέμα χρόνου το πότε θα αναδευτούν από το υποσυνείδητό μας και, όπως είναι λογικό, στον κάθε άνθρωπο εξωτερικεύονται και υλοποιούνται με διαφορετικό τρόπο. Στην ιστορία μου προσπαθώ να αποτυπώσω όλες τις πτυχές που αναφέρω. Των κοινωνικών θεμάτων αλλά και του εσωτερισμού.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Τ.Α. Έμπνευση μπορεί να μου δώσει η ίδια η κοινωνία, η καθημερινότητα, οι άνθρωποι, η οικογένεια. Προσπαθώ να εστιάζω στην ελληνική πραγματικότητα γιατί μπορώ να την κατανοήσω και να την αποτυπώσω με περισσότερη αληθοφάνεια. Συγκεκριμένα στις Σκιές εμπνεύστηκα αρκετά από την ελληνική επαρχία, από θρύλους που υπάρχουν σ’ αυτή αλλά και από τον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης και κυρίως των παρεξηγημένων, κι όχι άδικα, δυτικών συνοικιών στις οποίες έχω μεγαλώσει. Το ‘’Πίσω από τις Σκιές’’ ολοκληρώθηκε περίπου σε έναν χρόνο, αλλά πέρασε από αρκετά κόψε-ράψε ώστε να αποφασίσω ότι η ιστορία ήταν έτοιμη για να παραδοθεί σε κάποιον εκδοτικό.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Γιατί επιλέγξατε να γράψετε ένα βιβλίο που ανήκει στο είδος της αστυνομικής λογοτεχνίας; Τί σας ελκύει σε αυτήν;

Τ.Α. Η αστυνομική λογοτεχνία ήταν πάντα το είδος που με τραβούσε περισσότερο, από την παιδική ακόμη ηλικία μου. Νομίζω ότι ήταν αναπόφευκτο ότι θα έγραφα κάποια στιγμή μια ιστορία στο είδος τους Crime Fiction. Πέρα αυτού όμως μου αρέσει να γράφω και διηγήματα τρόμου και φαντασίας, κάποια από τα οποία έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς στις ιστοσελίδες του moonlightales και του nychtophilia, όπως και σε περιοδικά. Ένα κομμάτι αυτής της αγάπης μου για τη λογοτεχνία τρόμου έχει περάσει αναπόφευκτα και στο αστυνομικό μυθιστόρημά μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση του βιβλίου σας;

Τ.Α. Πρώτο και κυριότερο, ένα συναρπαστικό ταξίδι μαζί με τους πρωταγωνιστές της ιστορίας κι ένα αίσθημα πληρότητας με το κλείσιμο του βιβλίου. Το μεγαλύτερο βραβείο για έναν συγγραφέα, όπως και για έναν μουσικό ή καλλιτέχνη, είναι το ειλικρινές χαμόγελο, η χειραψία και το μπράβο που θα ακούσει από τον αναγνώστη του. Είναι μια κίνηση που δικαιώνει την αγωνία και τον κόπο που έχει καταβάλλει για το έργο του.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Παράλληλα με το παρόν έργο, συμμετέχετε καί με το διήγημά σας ''Η Λεπίδα του Έρωτα''καί στη συλλογή διηγημάτων με τίτλο ''29 ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΔΙΗΓΗΜΑΤΩΝ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ'' από τις εκδόσεις ANIMA, έσοδα της οποίας προσφέρονται ως δωρεά στον Φιλοζωικό Σύλλογο Νέας Φιλαδέλφειας. Πώς επιλέγξατε να πάρετε μέρος;

Τ.Α. Η αλήθεια είναι ότι δεν το επέλεξα, αλλά δέχτηκα μια αναπάντεχη πρόσκληση από έναν αγαπητό και παλαίμαχο του είδους συγγραφέα και φυσικά δεν το σκέφτηκα καθόλου. Ήταν τιμή μου να συμμετάσχω ανάμεσα σε τόσα δυνατά ονόματα της λογοτεχνίας τρόμου και φαντασίας, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για καλό σκοπό μέσω της δωρεάς σε έναν σύλλογο που τελεί κοινωνικό έργο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Έχετε κάποιο όραμα ως συγγραφέας; Καί ποιο είναι αυτό;

Τ.Α. Όπως και οι περισσότεροι πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς, πρωτίστως να μαθευτεί το έργο μου, να αγαπηθεί και, φυσικά, να καταφέρω να εκδώσω κι άλλα βιβλία και ιστορίες.

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Τέλος, τί θα λέγατε στους νεότερους που θέλουν να ασχοληθούν με τη συγγραφή;

Τ.Α. Η συγγραφή θέλει υπομονή, διάβασμα και ανοιχτό μυαλό. Να μην φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια, ν’ ακούν τις συμβουλές των πιο έμπειρων και να προχωρούν πάντα με μικρά βήματα. Το βασικότερο είναι να νιώθεις εσύ ικανοποιημένος από την πρόοδό σου και σίγουρα κάποια στιγμή θα ανταμειφθείς για την προσπάθειά σου.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat
Συνέντευξη με τον συγγραφέα Τάσο Αναστασιάδη Συνέντευξη με τον συγγραφέα Τάσο Αναστασιάδη Reviewed by Dominica on Μαρτίου 17, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.