Συνέντευξη με τον συγγραφέα Στέφανο Καράμπαλη


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΡΑΜΠΑΛΗΣ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας Στέφανος Καράμπαλης. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορούν τα βιβλία του με τίτλο ''Επίθεση των Ζόμπι Ι, Πριν το Χάραμα'' & ''Επίθεση των Ζόμπι ΙΙ, Η Φυγή". Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδα. Για όσους/ες επιθυμούν να τα διαβάσουν, μπορούν να τα προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού, είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο. 



Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Πώς μπήκε η συγγραφή στη ζωή σας;

Σ.Κ. Πάντα το είχα με τον γραπτό λόγο· δεν μου άρεσε καθόλου ο προφορικός. Κι αυτό το κατάλαβα πριν καμιά δεκαριά χρόνια, όταν είχα ξεκινήσει να συγγράφω άρθρα για ιστοσελίδες εθελοντικά, αλλά με ενθουσιασμό. Τα τελευταία πέντε χρόνια, που ασχολούμαι επαγγελματικά με τις μεταφράσεις και μπήκα περισσότερο στον χώρο του βιβλίου, είδα την ηθική ικανοποίηση που παίρνει ένας συγγραφέας από το έργο του και ήθελα να το νιώσω ο ίδιος. Γιατί, καλές είναι οι μεταφράσεις, αλλά στην ουσία υπηρετείς τον συγγραφέα (χωρίς αυτό να είναι αρνητικό). Αυτά με ώθησαν να αρχίσω πρόσφατα να αποτυπώνω γραπτώς, πιο σοβαρά και επαγγελματικά, διάφορες ιστορίες, με την ησυχία μου – να τις σβήνω και να τις ξαναγράφω μέχρι να μου αρέσουν· μέχρι να αποτελέσουν ένα έργο που θα μπορώ να αποκαλώ «δημιούργημά μου».

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορούν τα βιβλία σας ''Επίθεση των Ζόμπι Ι, Πριν το Χάραμα'' & ''Επίθεση των Ζόμπι ΙΙ, Η Φυγή''. Να είναι καλοτάξιδα. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για εκείνα;

Σ.Κ. Μπορώ να σας πω πολλά, αλλά μισό λεπτό να δω αν λείπουν τα ζόμπι... εντάξει, όλα καλά! Καταρχάς, να πω ότι η συγκεκριμένη σειρά δεν ξεκίνησε για να γίνει σειρά. Ξεκίνησε ως ένα απλό διήγημα που θα έστελνα σε έναν διαγωνισμό, στον οποίο εν τέλει δεν το έστειλα, γιατί καθώς το έγραφα, εμπνεύστηκα περισσότερο.

Αυτά που μπορώ να πω για το κάθε βιβλίο ξεχωριστά είναι τα εξής:

Βιβλίο 1

Εδώ κάνω μια εισαγωγή στο πώς ξεκίνησαν όλα. Είναι η αρχή του χάους, ένα μπέρδεμα που θα βιώσει ο Μιχάλης, ο πρωταγωνιστής. Στο βιβλίο κυριαρχούν η σύγχυση, η αμφισβήτηση της πραγματικότητας και οι ανατροπές. Ήθελα να μην μπορεί κανείς να προβλέψει την εξέλιξη της ιστορίας. Συγκρίνοντάς το με τα επόμενα βιβλία, θεωρώ πως ο λόγος μου είναι κάπως πιο ανώριμος, αφού ήταν το πρώτο βιβλίο μου (ναι, όσο γράφεις, τόσο καλύτερος γίνεσαι).

Επίσης, βλέπουμε στο εξώφυλλο κάποιον να είναι ακίνητος και να κοιτάει/μπαίνει σε έναν εγκαταλελειμμένο κόσμο που μοιάζει εικονικός. Αυτό συνδέεται με τα στοιχεία του βιβλίου που προανέφερα.

Βιβλίο 2

Η ιστορία συνεχίζεται με πολλή δράση (συγκριτικά με το πρώτο). Ξεκαθαρίζουμε το τοπίο και, φυσικά, ο λόγος είναι πιο γρήγορος και το ύφος πιο πυκνό. Γίνεται μια πρώτη γνωριμία με τους πολλούς νέους χαρακτήρες και μαθαίνουμε καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας του κόσμου, που ανοίγει σε χίλια μέτωπα. Αυτό το βιβλίο είναι καθοριστικό και μας δίνει πάτημα για την εξέλιξη της σειράς.

Στο εξώφυλλό του, βλέπουμε δύο γυναίκες να τρέχουν κρατώντας όπλα. Μάλλον προσπαθούν να ξεφύγουν από κάτι! Και εδώ, το εξώφυλλο μας προετοιμάζει ότι θα υπάρχει δράση.

Βιβλίο 3

Είστε τυχεροί! Μπορεί να μην έχει εκδοθεί το τρίτο βιβλίο αλλά το έχω τελειώσει, και αυτό που σίγουρα μπορώ να πω είναι ότι θα έχει πάρα πολύ μυστήριο.

Γενικότερα, το έχω ξαναπεί, αλλά αυτό που θέλω να πετύχω στη σειρά είναι το εξής: όσο προχωράει (η σειρά), τόσο αυξάνονται κλιμακωτά ο τρόμος και οι μηχανισμοί γκέιμινγκ. Τα βιβλία είναι νουβέλες (είναι σύντομα δηλαδή) και προσπαθώ να αναπτύξω τον κόσμο και τους ήρωες σταδιακά. Τα πάντα ξεκαθαρίζονται και βγάζουν νόημα αν υπάρχει υπομονή.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας τους;

Σ.Κ. Θα πω χωρίς ενδοιασμούς το The Walking Dead. Αλλά όχι μόνο αυτό, αφού έχω δει πάρα πολλές σειρές και ταινίες με ζόμπι. Η σειρά όμως που με έχει συνεπάρει είναι το The Walking Dead και ο κόσμος του. Άλλη αγαπημένη μου σειρά είναι το All of Us Are Dead, ενώ από ταινίες θα διάλεγα το I Am Legend.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Θα υπάρξει και συνέχεια της ιστορίας σε επόμενο βιβλίο;

Σ.Κ. Εννοείται. Πριν καν κυκλοφορήσει το πρώτο βιβλίο, είχα ήδη σκεφτεί τα έξι πρώτα. Επομένως, πάμε για εξαλογία!

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή τους;

Σ.Κ. Το πρώτο βιβλίο μου πήρε γύρω στο εξάμηνο. Κάθε περίπου τέσσερις μήνες όμως θα βγαίνει ένα νέο βιβλίο της σειράς, όπως έγινε με το δεύτερο, και τώρα με το τρίτο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Γιατί επιλέξατε να γράψετε βιβλία που ανήκουν στο είδος του θρίλερ καί της φαντασίας;

Σ.Κ. Αρχικά, προτίμησα με ζόμπι γιατί μου αρέσουν και είμαι φαν τους. Τώρα, φυσικά ήθελα να έχουν τρόμο και πολλή φαντασία, αλλά δεν ήθελα κάτι κοινότοπο. Το υποείδος που όμως προσπαθώ να προωθήσω περισσότερο είναι το (LitRPG.) https://www.litrpg.gr/ Πολύ συνοπτικά, τα βιβλία LitRPG (Literary Role-Playing Game) συνδυάζουν στοιχεία από (βιντεο)παιχνίδια ρόλων (RPG) με τη λογοτεχνία, με αποτέλεσμα να έχουμε στην ουσία έναν πρωταγωνιστή-παίκτη που εισέρχεται κάπως σε έναν εικονικό κόσμο – ό,τι πρέπει για τους λάτρεις του γκέιμινγκ και του βιβλίου δηλαδή. Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι, για να θεωρείται ένα βιβλίο LitRPG, πρέπει να υπάρχουν και να εμφανίζονται τα στατιστικά του παίκτη σε διάφορα σημεία του βιβλίου (δύναμη, αντοχή, ευκινησία κ.ά.), να ανεβαίνει επίπεδο ο πρωταγωνιστής όταν ολοκληρώνει αποστολές κ.λπ. Επί του παρόντος, είμαι ίσως ο μόνος στην Ελλάδα που συγγράφει τέτοια βιβλία στα ελληνικά και ευελπιστώ πως θα καταφέρω να καλύψω επάξια ένα –έστω και μικρό– κενό του ελληνικού αναγνωστικού κοινού.

Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά δωρεάν στο πολύ απλό διήγημα https://infograph.venngage.com/pl/gxAFRvjNSE8 που έχω συγγράψει.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;

Σ.Κ. Σουν Τζου – Η Τέχνη του Πολέμου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Τέλος, τί να αναμένουμε στο μέλλον από τον συγγραφέα Στέφανο Καράμπαλη; Μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια;

Σ.Κ. Να αναμένετε σίγουρα κι άλλα βιβλία LitRPG στα ελληνικά, που δεν θα έχουν να κάνουν με ζόμπι! Έχω ήδη ξεκινήσει τη συγγραφή τους, και το ταξίδι είναι υπέροχο.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat



Συνέντευξη με τον συγγραφέα Στέφανο Καράμπαλη Συνέντευξη με τον συγγραφέα Στέφανο Καράμπαλη Reviewed by Dominica on Απριλίου 20, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.