Συνέντευξη με την ποιήτρια/συγγραφέα Ευαγγελία Τσακίρογλου


Η ΠΟΙΗΤΡΙΑ/ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η ποιήτρια/συγγραφέας Ευαγγελία Τσακίρογλου. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί το βιβλίο της, με τίτλο ''Εν αρχή ην ο έρως". Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν από κάποιο βιβλιοπωλείο. είτε από το επίσημο site του εκδοτικού.


Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Τί ρόλο παίζει στην ζωή σας η συγγραφή και δη ποιητικών συλλογών;
Ε.Τ. Κα Γανίτη καταρχάς σας ευχαριστώ για ακόμα μία φορά για την φιλοξενία!

Η συγγραφή είναι μια διαδικασία που υπάρχει στη ζωή μου από όταν ήμουν παιδί. Με βοηθούσε από πάντα να εκφράζομαι, να αποφορτίζομαι, να καταλαβαίνω και να αποδέχομαι τα όσα εκούσια ή ακούσια συνέβαιναν γύρω μου και μου έδινε την ώθηση να προχωρήσω παρακάτω. Και αν αυτό στην νεότητα μου ήταν κάπως …ρομαντικό στην ενήλικη και πιο ώριμη βάση της ζωής μου αποτέλεσε σανίδα σωτηρίας.

Η μυθοπλασία υπάρχει στη ζωή μου ως μια συνεχόμενη ανάγκη καταγραφής της καθημερινότητας με έναν πιο αισιόδοξο, πιο ανατρεπτικό σε σχέση με την πραγματικότητα, πιο υποφερτό τρόπο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί η ποιητική σας συλλογή με τίτλο ''Εν αρχή ην ο έρως". Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι'αυτήν;

Ε.Τ. Στη συλλογή μου «Εν αρχή ην ο έρως» τα περισσότερα ποιήματα αφορούν και αναφέρονται σε κάτι φανταστικό. Υπάρχουν όμως και κάποια που είναι βιωματικά και ήταν ο τρόπος να ακούω, μέσω της καταγραφής, τη φωνή μου και την αλήθεια μου σε καταστάσεις που φάνταζαν αδιέξοδες και έψαχνα να βρω τρόπο διαφυγής. Η συγγραφή αυτών των ποιημάτων ήρθε αυθόρμητα σε μια ανάγκη να σκιαγραφήσω συναισθήματα δεδομένων στιγμών ατόφια και συγκεκριμένα, σε ένα συμπυκνωμένο και όχι μακροσκελές κείμενο. Προέκυψε σαν ένα παιχνίδι με τις λέξεις σε φάσεις χαράς, θλίψης, απογοήτευσης, θυμού.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Είναι ο έρωτας πηγή έμπνευσης καί αφορμή για διάφορες σκέψεις καί πράξεις μας;

Ε.Τ. Ο έρωτας καλώς ή κακώς έχει πολλά πρόσωπα. Έχει την ικανότητα να μας απογειώνει όταν είναι αληθινός, να μας λυτρώνει όταν είναι αμοιβαίος μα και να μας πονά ή να μας βασανίζει όταν είναι μονόπλευρος. Σαφώς και επηρεάζει τις σκέψεις και τις πράξεις μας. Και ναι, είναι πηγή έμπνευσης. Ίσως η πιο συχνή , η πιο κοινή πηγή έμπνευσης. Υμνείται και εξυμνείται από αρχαιοτάτους χρόνους.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Γιατί θα μας προτείνατε να στραφούμε προς την ανάγνωση ποιητικών συλλογών;

Ε.Τ. Γιατί όχι; Η ποίηση είναι μια μορφή τέχνης που μέσα από την απλότητα ή την πολυπλοκότητά της μπορεί να δημιουργήσει τα πιο έντονα συναισθήματα. Ένα ποίημα μπορεί να διαβαστεί από δέκα ανθρώπους και καθένας από αυτούς να το εισπράξει διαφορετικά. Στην ποίηση, κατά τη γνώμη μου, δεν πρέπει να αναζητούμε το «τί θέλει να πει ο ποιητής» αλλά να την αφήνουμε να μας μιλά και να «χαϊδεύει» τις αισθήσεις μας. Ένα τόσο μικρό λογοτεχνικό κείμενο, μπορεί να μας προβληματίσει, να μας συγκινήσει, να μας γαληνέψει.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση των ποιημάτων σας;

Ε.Τ. Θα μου άρεσε, τα ποιήματά μου, να … «μιλούν» στο αναγνωστικό κοινό όπως εκείνο επιθυμεί και να τα αντιλαμβάνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να τα νιώθει!

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;

Ε.Τ. Το έχω πει πολλές φορές και ίσως γίνομαι πια πλέον γραφική, μα το αγαπημένο μου και ο αγαπημένος μου όλων είναι η «Αιολική Γη» του Ηλία Βενέζη.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Τέλος, τί να αναμένουμε, ως αναγνωστικό κοινό, στο μέλλον από την ποιήτρια Ευαγγελία Τσακίρογλου;

Ε.Τ. Υπάρχουν αρκετά ποιήματα στο συρτάρι μου και η αλήθεια είναι πως καθημερινά προκύπτουν και άλλα. Η ποίηση είναι ένα λογοτεχνικό είδος που αγαπώ, ωστόσο νομίζω πως το επόμενο εγχείρημά μου θα είναι και πάλι μυθιστόρημα. Ήδη εδώ και αρκετό καιρό δουλεύω πάνω σε ένα θέμα, το οποίο ομολογώ με δυσκολεύει αρκετά, όμως δεν βιάζομαι…Ποτέ δεν βιάζομαι!

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat




Συνέντευξη με την ποιήτρια/συγγραφέα Ευαγγελία Τσακίρογλου Συνέντευξη με την ποιήτρια/συγγραφέα Ευαγγελία Τσακίρογλου Reviewed by Dominica on Απριλίου 25, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.