Δελτίο Τύπου-"Οι Ελληνίδες, Η Υποδόρια Επανάσταση"-Χρύσα Μαρδάκη-Εκδόσεις Ελκυστής


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η λογοτεχνική οικογένεια των Εκδόσεων Ελκυστής μεγαλώνει και καλωσορίζουμε με μεγάλη μας χαρά το βιβλίο "Οι Ελληνίδες, Η Υποδόρια Επανάσταση" της συγγραφέως μας Χρύσας Μαρδάκη!

 

 

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ

Το 1964, στο «Ολυμπία», το πιο γνωστό υπερωκεάνιο μετανάστευσης Ελλήνων στην Αμερική, ένας Ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος παίρνει συνέντευξη από μια ηλικιωμένη συγγραφέα, η οποία πρόκειται να εκδώσει ένα ιστορικό μυθιστόρημα με τίτλο «Οι Ελληνίδες» και υπότιτλο «Η Υποδόρια Επανάσταση».

Το βιβλίο αρχίζει και τελειώνει με το πρωτοφανές για την νεότερη Ελληνική Ιστορία, γεγονός της παρασημοφόρησης από την ίδια τη βασίλισσα Όλγα, γυναικών, που συμμετείχαν ως υγειονομικοί στον άτυχο Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.

Αλλά ποια γεγονότα και ποιες συνθήκες στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος του 19ου αιώνα προετοίμασαν ουσιαστικά την απόδοση τέτοιας τιμής σε Ελληνίδες; Πώς εμπλέκονται τα τρία κεντρικά πρόσωπα του έργου, η γιατρός δρ. Μαρία Καλαποθάκη, η διευθύντρια παρθεναγωγείου και εκπαιδευτικός Ασπασία Σκορδέλη και η διακεκριμένη ζωγράφος Κλεονίκη Ασπριώτου;

Εντέλει, τι είδους εξελίξεις και πόσο καθοριστικές για τη γυναικεία χειραφέτηση στην Ελλάδα, σηματοδοτεί το πρωτόγνωρο συμβάν, αφού παράλληλα και γύρω από τις τρεις γυναίκες, όλο αυτό το χρονικό διάστημα και από τον 19ο αιώνα, μέχρι περίπου και το μεσοπόλεμο κατά τον 20ό, πολλές άλλες γυναίκες, από διάφορα κοινωνικοοικονομικά στρώματα και περιοχές του ελληνισμού, μέσα κι έξω από την ελληνική επικράτεια, μόνες ή συλλογικά, κάνουν μια ιδιότυπη «υποδόρια» επανάσταση, διεκδικώντας το αυτονόητο: ανθρώπινη αξιοπρέπεια και συμμετοχή στη δημόσια ζωή της χώρας;

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Χρύσα Μαρδάκη γεννήθηκε στον Βόλο το 1963 και διαμένει μόνιμα στην ιδιαίτερη πατρίδα της, την Ευξεινούπολη Αλμυρού Μαγνησίας. Εργάστηκε ως καθηγήτρια κοινωνιολόγος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και διετέλεσε υποδιευθύντρια και διευθύντρια στο Γενικό Λύκειο Αλμυρού Μαγνησίας.

Ασχολείται από την παιδική της ηλικία με την ποίηση και την πεζογραφία. Όμως μόλις το 2014 εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή, με τίτλο «Λίγο πιο πάνω από Παγασητικό, λίγο πιο κάτω από την Όθρυ», το 2016 την ποιητική συλλογή «Όσα ξέρω για τους ανθρώπους», ενώ το 2018 «Το Περιβόλι της Ελληνικής Μυθολογίας», μια συλλογή παιδικών ποιημάτων, για την οποία απέσπασε σε διαγωνισμό παιδικής λογοτεχνίας τον Έπαινο της «Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς», το 2017.

Την πρώτη της εμφάνιση στην πεζογραφία την έκανε το 2020, με εννέα αφηγηματικούς μονολόγους με τίτλο «Η ημέρα της εξόδου» με τις εκδόσεις «Carpe Librum». Τον Ιούνιο του 2021 κυκλοφόρησε το ιστορικό μυθιστόρημά της: «Ελέγκω Αν ήσουν γυναίκα στην Ελληνική Επανάσταση» από τις εκδόσεις «medi terra books», με το οποίο είχε την τιμή να λάβει μέρος στις επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Αλμυρού για τα 200 χρόνια εθνικής ανεξαρτησίας και τα 140 ελεύθερου Αλμυρού, την 17η Αυγούστου, ημέρα της επετείου απελευθέρωσής του από τους Τούρκους. Έχει διακριθεί σε πολλούς διαγωνισμούς ποίησης και έχει συμμετάσχει σε συλλογικές εκδόσεις ποίησης και πεζού λόγου, με τελευταίο, το συλλογικό έργο, «ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ του 1821», μετά τη βράβευσή της σε λογοτεχνικό διαγωνισμό των εκδόσεων «ΝΙΚΑΣ».

Ταυτόχρονα, είναι δημιουργός και συντονίστρια της Λέσχης Ιστορίας, Λόγου και Τέχνης του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευξεινουπόλεως, με βασικό στόχο την ανάδειξη, τη μελέτη και την παρουσίαση σ’ ένα ευρύτερο κοινό τόπων, χρόνων και ανθρώπων, όπως εμφανίζονται στη μεγάλη εικόνα της Ιστορίας, της Λογοτεχνίας και της Τέχνης.

Ό,τι δηλαδή επιδιώκει να επιτευχθεί και με το παρόν βιβλίο.

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατηγορία: Μυθιστόρημα

Εξώφυλλο: Μαλακό

Σελίδες: 526

Διαστάσεις: 14x21 cm

ISBN: 978-618-210-175-9

Τιμή: 18,00 ευρώ

Χρόνος έκδοσης: 2024

Εκδότης: Εκδόσεις Ελκυστής


Το βιβλίο "
Οι Ελληνίδες, Η Υποδόρια Επανάσταση" θα το προμηθευτείτε από όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας!

 

Ακόμη, μπορείτε να το παραγγείλετε στην Κύπρο καλώντας στο τηλέφωνο 99326813 (D.E.SBookworld).

Επίσης, είναι διαθέσιμο και στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα:

https://elkistis.gr/product/oi-ellinides/

Τέλος, για τους αναγνώστες της Θεσσαλονίκης, μπορείτε να επισκεφθείτε τις εργάσιμες ώρες τα γραφεία των Εκδόσεων Ελκυστής (Πέτρου Λεβαντή 25, Καλαμαριά) ή να το παραγγείλετε στα τηλέφωνα 231 403 7484 ή 6977853682.

 

Εκδόσεις Ελκυστής

Ταξιδεύουμε

στο χώρο της λογοτεχνίας

ΜΑΖΙ!
Δελτίο Τύπου-"Οι Ελληνίδες, Η Υποδόρια Επανάσταση"-Χρύσα Μαρδάκη-Εκδόσεις Ελκυστής Δελτίο Τύπου-"Οι Ελληνίδες, Η Υποδόρια Επανάσταση"-Χρύσα Μαρδάκη-Εκδόσεις Ελκυστής Reviewed by Dominica on Απριλίου 05, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.