Συνέντευξη με τον συγγραφέα Μιχαήλ Δούκα


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΜΙΧΑΗΛ ΔΟΥΚΑΣ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας Μιχαήλ Δούκας. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί το βιβλίο του, με τίτλο ''Δώδεκα χρώματα". Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού, είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφόρησε, πρόσφατα, από τις εκδόσεις Ελκυστής το βιβλίο σας με τίτλο ''Δώδεκα χρώματα''. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτό;

Μ.Δ. Τα "Δώδεκα Χρώματα" είναι ένα βιβλίο που εξερευνά την ανθρώπινη ψυχή, μέσα από δώδεκα διαφορετικούς χαρακτήρες και δώδεκα μοναδικές ιστορίες. Κάθε ιστορία αποτελεί ένα χρώμα στον καμβά της ανθρώπινης ύπαρξης, αναδεικνύοντας τις αντιφάσεις, τις ελπίδες, τις προκλήσεις και τις ομορφιές που κρύβει η κάθε ψυχή. Μια περιπλάνηση στον κόσμο των συναισθημάτων και των σκέψεων, μια πρόσκληση να εξερευνήσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Μ.Δ. Η πηγή έμπνευσης για τις ιστορίες του βιβλίου προέρχεται από την παρατήρησή μου για την ανθρώπινη φύση και τις σύνθετες σχέσεις που αναπτύσσουμε με τον εαυτό μας, αλλά και με τους άλλους. Κάθε ιστορία αντλεί έμπνευση από τη ζωή, την επικοινωνία, το ψέμα, την αλήθεια, τον μύθο, την αγάπη, τον έρωτα, το μυστήριο.

Όσον αφορά στον χρόνο που απαιτήθηκε για την ολοκλήρωση του βιβλίου, αυτό διαφέρει ανάλογα με την κάθε ιστορία. Κάποιες ιστορίες χρειάστηκαν μόλις λίγες ημέρες για να γραφτούν, ενώ υπήρχαν και κάποιες που με ταλαιπώρησαν λίγο παραπάνω και χρειάστηκε και μήνας για να τις ολοκληρώσω.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Τί μπορεί να συμβολίζουν τα ''Δώδεκα χρώματα'' πέρα από το όποιο προφανές;

Μ.Δ. Τα ''Δώδεκα χρώματα'' στο βιβλίο μου μπορούν να σημαίνουν πολλά πέρα από αυτό που φαίνεται. Κάθε χρώμα αντιστοιχεί σε διαφορετικά συναισθήματα ή καταστάσεις, όπως η χαρά, η λύπη, η αγάπη και το μίσος. Μπορεί επίσης να αντιπροσωπεύει διαφορετικά στάδια στη ζωή μας ή ακόμα και τις σχέσεις μας με τους άλλους.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση του βιβλίου σας; 

Μ.Δ. Μέσα από τις ιστορίες και τους χαρακτήρες που περιγράφω, ελπίζω να ανακαλύψουν διάφορες πτυχές του εαυτού τους και να σκεφτούν για τη ζωή, τις επιλογές τους και τη σημασία των σχέσεων που αναπτύσσουν. Επίσης, ελπίζω να εμπνευστούν να αναζητήσουν περισσότερη ενσυναίσθηση και ενδιαφέρον για τους γύρω τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Γιατί επιλέξατε να γράψετε μία συλλογή διηγημάτων; Τί σας ελκύει σε αυτά;

Μ.Δ. Πιστεύω ότι οι μικρές ιστορίες μπορούν να μεταφέρουν πολλά συναισθήματα και νοήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Με ελκύουν πολύ τα διηγήματα, γιατί μπορούν να εστιάσουν σε ένα συγκεκριμένο θέμα ή σε έναν χαρακτήρα και να αναδείξουν τις πολλαπλές διαστάσεις του. Επίσης, η γραφή διηγημάτων μου προσφέρει τη δυνατότητα να εξερευνήσω διάφορες ιδέες και στυλ γραφής, καθώς και να δοκιμάσω νέες προσεγγίσεις στην αφήγηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;

Μ.Δ. Είναι δύσκολο να επιλέξω ένα αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέα, καθώς υπάρχουν τόσα πολλά που αγαπώ! Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία είναι το "Όταν σκοτώνουν τα Κοτσύφια" της Harper Lee, γιατί διαθέτει μια υπέροχη αφήγηση και πολλά νοήματα. Όσον αφορά τους συγγραφείς, αγαπημένοι μου είναι οι Gabriel García Márquez για τη μαγεία της γραφής του και η J.K. Rowling για την ικανότητά της να δημιουργεί μοναδικούς κόσμους και χαρακτήρες.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Τέλος, τί να αναμένουμε στο μέλλον από τον συγγραφέα Μιχαήλ Δούκα; Μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια;

Μ.Δ. Περισσότερες συναρπαστικές ιστορίες που θα εξερευνούν την ανθρώπινη φύση και τις συναισθηματικές της διαδρομές. Ήδη έχω στα σκαριά το δεύτερο μέρος των διηγημάτων μου με τίτλο «Δώδεκα Χρώματα, Ακόμα Πιο Σκοτεινά» και έχει κυκλοφορήσει και το πρώτο μου παραμύθι από την σειρά Ανέμη, εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, με τίτλο «Το Όνειρο του Μικρού Αλέξη, τι να γίνω όταν μεγαλώσω», που μας μιλάει για τον επαγγελματικό προσανατολισμό κι απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού. Ελπίζω παράλληλα να ολοκληρώσω και το πρώτο μου μυθιστόρημα που είναι μια αληθινή ιστορία μιας οικογένειας που έζησε την Μικρασιατική καταστροφή και είχε να αντιμετωπίσει μια μεγάλη κατάρα!

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat




Συνέντευξη με τον συγγραφέα Μιχαήλ Δούκα Συνέντευξη με τον συγγραφέα Μιχαήλ Δούκα Reviewed by Dominica on Απριλίου 19, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.