Θέλω να γυρίσω σπίτι μου


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Θέλω να γυρίσω σπίτι μου

Συγγραφέας: Παναγιώτης Τούμπος

Ένα ''αγκάθι'' της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας, που μας πληγώνει όσα χρόνια κι αν περάσουν καί δεν βρίσκεται μία οριστική λύση, είναι η κλοπή των γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς καί η επιστροφή τους στα πάτρια εδάφη. Έχω ξαναπεί -δίχως καμία τάση τοπικιστικών αντιλήψεων, ή, υπεροχής της δικής μας καταγωγής- ότι τα αρχαία γλυπτά καί λοιπά αντικείμενα δεν αποτελούν κομμάτι παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς, αλλά κληρονομιάς του δικού μας λαού, όπως καί κάθε λαού με ανάλογη ιστορία καί πολιτισμό. Συγγνώμη, αλλά δεν μπορώ να δεχθώ πώς υπάρχουν λαοί που σφετερίζονται ανάλογα εκθέματα -με διάφορα προσχήματα- καί δεν τα επιστρέφουν στις γενέτειρές τους. Ναι, μοιάζουν αυτά τα αριστουργήματα να είναι κλεισμένα μέσα σε χρυσά κλουβιά, όπου ο καθένας καί η καθεμία μπορεί να τα αγγίζει καί να τα φωτογραφίζει, χωρίς σεβασμό, ή, την ανάλογη προσοχή που χρειάζεται καί κυρίως με μία παντελή έλλειψη γνώσεων! 

Με δεδομένο, λοιπόν, πώς αυτά τα σπουδαία έργα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της χώρας μας, ο συγγραφέας Παναγιώτης Τούμπος γράφει το παιδικό παραμύθι, με τίτλο ''Θέλω να γυρίσω σπίτι μου'', το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγγελάκη, σε εικονογράφηση της κυρίας Εμμανουέλας Κακκαβιά καί απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9 ετών καί άνω. Ένα ενδιαφέρον, ψυχαγωγικό καί συγχρόνως, διδακτικό παραμύθι που φέρνει τα παιδιά πιο κοντά στην αρχαία ιστορία.

Περιγραφή:

Οι Καρυάτιδες συνομιλούν μεταξύ τους στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Αναπολούν την ξενιτεμένη τους αδερφή στο Λονδίνο κι ανυπομονούν να τη σφίξουν και πάλι στην αγκαλιά τους. Ένας απρόσμενος επισκέπτης, ο μικρός Ζήσης γίνεται μάρτυρας της συνομιλίας τους. Εκείνη τη στιγμή στο μυαλό του γεννιέται μια καταπληκτική ιδέα! Σκέφτεται να μεταφέρει ο ίδιος στο Λονδίνο κάτι ως ένδειξη της νοσταλγίας τους. Ποια έκπληξη περιμένει τον ήρωα στο Βρετανικό Μουσείο; Θα καταφέρει να συναντηθεί με την Καρυάτιδα; Πώς θα ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα;

Άραγε, αν αυτά τα εκθέματα είχαν φωνή καί μιλούσαν, τί θα μας έλεγαν;
Θα εξέφραζαν την επιθυμία να γυρίσουν πίσω στον τόπο τους;
Πόσα θα είχαν να μας διηγηθούν;
Καί κυρίως, ποιος/α θα ήταν πρόθυμος/η να τα ακούσει καί να τα βοηθήσει να επιστρέψουν;
Μεγάλη συζήτηση, θα μου πείτε, καί θα συμφωνήσω, μα είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί καί οφείλουμε να μην το αφήνουμε να πλανάται στον αέρα...

Λοιπά θετικά στοιχεία βιβλίου:
- Κατανοητά παραδείγματα,
- Οικείος, απλός λόγος ενισχυμένος από άφθονο λεξιλόγιο,
- Σύντομες προτάσεις,
- Τέλος, ταιριαστή εικονογράφηση με το κείμενο.
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγγελάκη.

Υ.Γ.1. Σκανάρετε το QR code και απολαύστε την περιήγησή σας στον ιστότοπο του βιβλίου. Στο πολιτιστικό σας ταξίδι, θα προσανατολιστείτε με ψηφιακή πυξίδα τα εκπαιδευτικά παιχνίδια, τα παιχνίδια μνήμης, τα παζλ, τις χρωμοσελίδες ,τα φύλλα εργασίας και την πίστα ρομποτικής.

Υ.Γ.2. Για όσους/ες ενδιαφέρεστε, το βιβλίο κυκλοφορεί καί σε αγγλική μετάφραση.
Θέλω να γυρίσω σπίτι μου Θέλω να γυρίσω σπίτι μου Reviewed by Dominica on Μαΐου 18, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.