Το Σταυροδρόμι του Οπουδήποτε


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Το Σταυροδρόμι του Οπουδήποτε (Which Way to Anywhere)

Συγγραφέας: Κρεσίντα Κάουελ (Cressida Cowell)

Από τη συγγραφέα της σειράς ''Πώς να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας'', Κρεσίντα Κάουελ (Cressida Cowell), κυκλοφορεί πλέον καί στη χώρα μας από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, το νέο της βιβλίο, με τίτλο ''Το Σταυροδρόμι του Οπουδήποτε'' (Which Way to Anywhere), το οποίο ''ανοίγει'' την ομώνυμη σειρά βιβλίων καί απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10 ετών καί άνω, σε μετάφραση της κυρίας Βούλας Αυγουστίνου καί εικονογράφηση από την ίδια τη συγγραφέα. Ένα βιβλίο που συνδυάζει την ψυχαγωγία με τo διδακτικό κομμάτι γύρω από ζητήματα που μας απασχολούν στην καθημερινότητά μας.

Απέχω αρκετά χρόνια από την παιδική ηλικία καί προσπαθώ να προσεγγίζω βιβλία ανάλογης ηλικιακής κατηγορίας, τόσο σκεπτόμενη το τί θα μου άρεσε αν ήμουν ξανά παιδί, όσο καί από τις απόψεις που αναπτύσσει ο ανιψιός μου. Ναι, για μένα αυτά είναι μερικά από τα βασικά κριτήρια. Όπως καί τα ακόλουθα ερωτήματα, που λειτουργούν ως κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να ακολουθήσω. 
- Τί θέλει να βρει μέσα σε ένα βιβλίο που διαβάζει; 
- Τί του κεντρίζει το ενδιαφέρον καί τί μπορεί να μην τον ικανοποιεί τόσο; 
Για παράδειγμα, από μικρός ήθελε να του διαβάζω -καί τώρα το κάνει μόνος του- βιβλία μεγαλύτερα σε έκταση. Έδειχνε την προτίμησή του -όπως καί άλλα παιδιά- σε βιβλία που υπάρχει άπλετη δόση φαντασίας, μυστηρίου, έντονη παρουσία εξωπραγματικών πλασμάτων, ήρωες καί ηρωϊδες κοντά στην δική του ηλικία με τους/τις οποίους/ες μπορεί να ταυτιστεί καί να ζήσει μοναδικές αναγνωστικές εμπειρίες.

Περιγραφή:

Ο Κ2 Ο’Χίροου μοιάζει με συνηθισμένο αγόρι – άλλωστε, αυτός και η δίδυμη αδελφή του Ίζαμπερντ έχουν ορκιστεί να μη φανερώσουν το μαγικό παρελθόν της οικογένειάς τους. Ούτε καν τα εκνευριστικά ετεροθαλή αδέλφια τους Τεό και Μέιμπελ δεν έχουν ιδέα ότι υπάρχει στ’ αλήθεια μαγεία. Πιστεύουν ότι ο Κ2 είναι το πιο άχρηστο άτομο που έχουν γνωρίσει στη ζωή τους. Ωστόσο, ο Κ2 έχει ένα κρυφό χάρισμα: σχεδιάζει χάρτες κόσμων που ξεπερνούν και την πιο τρελή φαντασία. Κόσμους με εξακόσια φεγγάρια, φλεγόμενους ποταμούς και σκοτεινές, δαιδαλώδεις ζούγκλες με αρπακτικά φυτά που μυρίζουν τον φόβο. Αυτό που δεν γνωρίζει ο Κ2, όμως, είναι ότι οι χάρτες που σχεδιάζει είναι πραγματικοί. Όταν η μικρή αδελφούλα τους Άνιπεκ πέφτει θύμα απαγωγής, τα ετεροθαλή αδέλφια θα πρέπει να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να χρησιμοποιήσουν το χάρισμα του Κ2 ώστε να βρουν τον δρόμο για έναν από εκείνους τους κόσμους και να ξεκινήσουν μια τολμηρή αποστολή διάσωσης. Μ’ ένα φοβερό τέρας κι ένα τρομαχτικό δολοφονικό ρομπότ στον δρόμο τους, θα πρέπει να μάθουν γρήγορα να συνεργάζονται – γιατί το μέλλον της οικογένειάς τους απειλείται...

Έχοντας παρακολουθήσει τις ταινίες που βασίζονται στη σειρά βιβλίων ''Πώς να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας'', είναι αλήθεια ότι ένιωθα εξοικειωμένη με τον αλλόκοτο, μα ταυτόχρονα ευφυή καί ενδιαφέροντα τρόπο σκέψης της συγγραφέως. Με ικανοποιεί πολύ το γεγονός ότι γνωρίζει το πώς να παντρέψει την ψυχαγωγία καί την φαντασία με ουσιαστικά μηνύματα προς τους μικρούς καί τις μικρές αναγνώστες/στριες. Έτσι κι εδώ, ''χτίζει'' μία μεστή ιστορία με αρκετή δόση χιούμορ καί περιπέτειας, ενώ παράλληλα, μιλάει για τις οικογένειες καί τους δεσμούς μεταξύ των μελών αυτών -με τα όποια καλά, ή, αρνητικά, την προσφορά, την ελπίδα, τη συγχώρεση, τις δεύτερες ευκαιρίες, την πίστη στον εαυτό, καθώς καί την ανάγκη για φροντίδα καί προστασία του περιβάλλοντος.

Λοιπά θετικά στοιχεία βιβλίου:
- Γεμάτο λεξιλόγιο,
- Σύγχρονος, οικείος λόγος συγγραφέως,
- Απτά παραδείγματα,
- Περιεκτικές προτάσεις,
-Τέλος, εξαιρετική ασπρόμαυρη εικονογράφηση.
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Το Σταυροδρόμι του Οπουδήποτε Το Σταυροδρόμι του Οπουδήποτε Reviewed by Dominica on Μαΐου 26, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.