Συνέντευξη με την συγγραφέα Κατερίνα Θεοδώρου


Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Κατερίνα Θεοδώρου. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο και τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί το βιβλίο της, με τίτλο ''Μικρή καρδιά μεγάλοι μπελάδες". Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν από κάποιο βιβλιοπωλείο, είτε από το επίσημο site του εκδοτικού.


Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί το παιδικό σας παραμύθι με τίτλο ''Μικρή καρδιά μεγάλοι μπελάδες''. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτό; 

Κ.Θ. Σας ευχαριστώ πολύ! Το νέο μου βιβλίο «Μικρή καρδιά, μεγάλοι μπελάδες» είναι ακριβώς αυτό που αναφέρει ο τίτλος του. Για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα, μέσα από τις σελίδες του γνωρίζουμε την ιστορία της Μπέλας. Πρόκειται για ένα κορίτσι με μεγάλο εγωϊσμό και παραξενιές, συνεπώς με «μικρή καρδιά», η οποία έρχεται αντιμέτωπη με κινδύνους και προκλήσεις εξαιτίας αυτής ακριβώς της συμπεριφοράς της. Είναι μία παιχνιδιάρικη περιπέτεια με γρήγορη εξέλιξη, ώστε να μην κουράζει και θεωρώ ότι έχει το στοιχείο της δράσης και της αγωνίας που ζητούν τα παιδιά. Ωστόσο, είναι ένα παραμύθι που μπορούν να χαρούν μικροί και μεγάλοι.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Πώς αποφασίσατε να στραφείτε στην συγγραφή ενός παιδικού βιβλίου;

Κ.Θ. Είναι κάτι που πάντα το είχα στο μυαλό μου, λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας και της
καθημερινής πολύωρης επαφής με τα παιδιά. Καταλαβαίνω τι αναζητούν και τι μπορεί να βρουν ανιαρό σε ένα βιβλίο και προσπάθησα να τους χαρίσω μια όμορφη περιπέτεια που θα τους κάνει αφενός να περάσουν ευχάριστα και αφετέρου θα βάλει τα παιδιά σε σκέψεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Κ.Θ. Η πηγή έμπνευσης για κάθε βιβλίο που γράφω, είτε είναι θρίλερ, είτε παιδικό, είναι η ίδια η
ζωή. Η καθημερινότητά μας, ακόμα και αν απουσιάζει το στοιχείο της φαντασίας, η πραγματικότητα κρύβεται πάντα πίσω από τους συμβολισμούς των βιβλίων μας. Ο καθένας παίρνει τα μηνύματα και τα αποκωδικοποιεί με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Όσο υπερβολικό και αφύσικο να δείχνει ένα πρόσωπο ή μία κατάσταση στις σελίδες που διαβάζουμε, θεωρώ ότι με μια δεύτερη ματιά, θα εκπλαγούμε όταν διαπιστώσουμε ότι το παράδοξο δεν είναι και τόσο ξένο τελικά, και είναι τόσο κοντά μας, απλώς είναι «μεταμφιεσμένο» σε κάτι άλλο. Αυτό συμβαίνει είτε μιλάμε για μυστήριους ήρωες που ξεπηδούν από το μυαλό ενός συγγραφέα και που εκτελούν χρέη Ερινυών, παρακολουθούμε με απορία απίστευτες πτήσεις στο ράμφος ενός πουλιού, όπως συμβαίνει με το κορίτσι της ιστορίας μας. Όλα τους είναι αντικατοπτρισμοί των καθημερινών προβλημάτων και των προκλήσεων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.
Η συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου κράτησε κάποιους μήνες και οι διορθώσεις του χρόνια – εννοείται ότι δε μιλάμε για καθημερινή ενασχόληση, αλλά περιστασιακή- καθώς γράφτηκε πριν από πέντε χρόνια περίπου και μέχρι το σημείο να εκδοθεί πέρασε από πάρα πολλά στάδια διορθώσεων.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Μπορεί μία μικρή καρδιά να οδηγήσει σε μεγάλους μπελάδες;

Κ.Θ. Ναι. Είναι κάτι αναπόφευκτο. Κάτι που μοιραία, θα βρούμε μπροστά μας, αν είμαστε άδικοι με
τους άλλους.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Τί θα επιθυμούσατε να ‘’κοινωνήσετε’’ στα μικρά παιδιά μέσα από την ιστορία του βιβλίου σας;

Κ.Θ. Μία επανεξέταση των αξιών και των προτεραιοτήτων μας. Μπορεί να θεωρούμε ότι τα παιδιά δεν έχουν την ωριμότητα να κρίνουν πολλές φορές ορθά, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις επικρατεί η παρόρμηση και ο ενθουσιασμός, ωστόσο, μέσα από την πείρα μου με τους μαθητές διάφορων τάξεων και ηλικιών, καταλαβαίνω την ενσυναίσθηση, το αίσθημα αλτρουϊσμού και πολλά ακόμα χαρίσματα που διαθέτει το κάθε παιδί και όλα αυτά μπορούν με διάφορους τρόπους να καλλιεργηθούν, να ενδυναμωθούν και να βρουν τον τρόπο να εκφραστούν.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Ποια τα οφέλη της ανάγνωσης βιβλίων από μικρή ηλικία; Πώς ένα παραμύθι δύναται να αναπτύξει την κριτική ικανότητα και σκέψη των παιδιών;

Κ.Θ. Η ανάγνωση, για μικρούς και μεγάλους, είναι ένα ταξίδι. Ένας όμορφος τρόπος φυγής από την πεζή πραγματικότητα. Ένας δρόμος με προκλήσεις και δελεαστικές επιλογές που μας ανοίγεται γυρίζοντας σελίδα. Θεωρώ ότι τα παιδιά δεν πρέπει να πιέζονται ούτε για το πόσο συχνά ούτε για το τι ακριβώς πρέπει να διαβάσουν. Πρέπει να χαρούν τη διαδικασία. Αρκεί να δώσουμε διακριτικά κάποιες κατευθύνσεις. Να τους προτείνουμε βιβλία που ταιριάζουν στην ηλικία και στα ενδιαφέροντά τους. Έτσι το διάβασμα των βιβλίων γίνεται παιχνίδι. Επιπλέον, μιας και μιλάμε για τα οφέλη, η ανάγνωση των βιβλίων, εμπλουτίζει το λεξιλόγιο των μαθητών και τα βελτιώνει στη γραπτή και στην προφορική τους έκφραση, κάτι που συμβαίνει με τρόπο ψυχαγωγικό και όχι καταναγκαστικά.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Τέλος, είναι, τελικά, τα παιδιά οι πιο αυστηροί κριτές και το πιο απαιτητικό κοινό;

Κ.Θ. Τα παιδιά θέλουν να τα αντιμετωπίζεις με σοβαρότητα και ευθύτητα. Καταλαβαίνουν αν τα
συμπαθείς, αν τα νοιάζεσαι και αλίμονο αν προσπαθείς να τα κοροϊδέψεις. Όλα αυτά πρέπει να τα έχει στο μυαλό του ένας επίδοξος συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Και φυσικά, αυτά δεν τα αναφέρω ως συγγραφέας - ποτέ δεν ήμουν εξοικειωμένη με τον τίτλο - αλλά πρωτίστως ως δασκάλα και μητέρα. Θέλω να προτείνω στα παιδιά βιβλία που έχουν κάτι να πουν. Γιατί δεν έχουν όλα τα βιβλία πράγματα να πουν (ευτυχώς, λίγα ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία).
Από την άλλη, βλέπω πόσο εύκολα βαριούνται. Διψούν για δράση, όχι για «το δίδαγμα της ημέρας». Έχουν την κρίση και την ικανότητα να αρπάζουν τα μηνύματα που τους παρέχονται και να τα αποκωδικοποιούν τόσο γρήγορα, όσο εμείς οι μεγάλοι δεν μπορούμε να φανταστούμε. Αυτή τη «μαγεία» τη συναντώ κάθε μέρα στην τάξη. Έμαθα μαζί τους και εγώ να ενθουσιάζομαι! Καταλαβαίνουν εξαρχής πότε αυτό που διαβάζουν αγγίζει την ψυχή τους και βαριούνται το επιτηδευμένο και «δασκαλίστικο» και αυτή είναι μια παγίδα στην οποία πέφτουν πολλοί όταν προσπαθούν να γράψουν για παιδιά. Δεν μπορείς να τους πεις τι τους αρέσει, ή τι πρέπει να τους αρέσει, αντιθέτως πρέπει να βρεις τι είναι αυτό και να κοπιάσεις για να τα εκπλήξεις.

Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου για την όμορφη συνέντευξη. Εύχομαι σε όλους ένα συναρπαστικό καλοκαίρι! Προσέξτε να κρατάτε την καρδιά σας μεγάλη και να μοιράζετε χαρά, χαμόγελα και αγάπη. Θα σας επιστραφεί στο πολλαπλάσιο! ��

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

Διαβάστε την κριτική μου για το βιβλίο εδώ: https://www.dominicamat.gr/2024/04/blog-post_38.html




Συνέντευξη με την συγγραφέα Κατερίνα Θεοδώρου Συνέντευξη με την συγγραφέα Κατερίνα Θεοδώρου Reviewed by Dominica on Μαΐου 30, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.