Μαντάμ Αμάντα


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Ο στίχος του λαϊκού άσματος ''Ένας φίλος ήρθε απόψε απ'τα παλιά'', όσο παράδοξο κι αν σας ακουστεί, ήταν η πρωταρχική μου σκέψη πιάνοντας στα χέρια μου το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του συγγραφέα Άγγελου Χαριάτη, με τίτλο ''Μαντάμ Αμάντα'', το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24 γράμματα. Και για να σας προλάβω, δεν αναφέρομαι στον συγγραφέα, αλλά στον κεντρικό του ήρωα, τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Άλκη Μπαμπαλή, ο οποίος κάνει την επανεμφάνισή του μετά την ολοκλήρωση της ιστορίας στο βιβλίο ''Ο κύριος Χι''. Άραγε, τί νέο επιφύλασσε τόσο για εμάς, όσο και για τον ήρωά του ο συγγραφέας; Σε τί περιπέτειες θα τον έβαζε; Πάμε να το ανακαλύψουμε μαζί...

Όπως έχω ξαναπεί, ως αναγνώστρια, εκτιμώ τους/τις συγγραφείς που ξέρουν τους λόγους για τους οποίους γράφουν βιβλία και κατ'επέκταση το τι θέλουν να μοιραστούν μέσω των ιστοριών τους με το αναγνωστικό κοινό. Έτσι και ο συγγραφέας Άγγελος Χαριάτης είναι εμφανές ότι εξ αρχής γνωρίζει το πως θέλει να δομήσει την ιστορία του, το πως θα εξελιχθεί η ροή των γεγονότων και το πως θα ολοκληρωθεί. Δεν αφήνεται έρμαιο των αδέσποτων σκέψεων, μα σε συνεργασία με τα πρόσωπα της πλοκής στήνει ένα νουάρ σκηνικό που παντρεύεται με την υποβόσκουσα αίσθηση του μυστηρίου, του καπνού από τα τσιγάρα, τη γεύση του αλκοόλ στα χείλη, την παρουσία μίας γυναίκας με το προσωνύμιο ''Μαντάμ Αμάντα'' (καλά εδώ να πω ότι έκανα ποικίλους συνειρμούς!), αλλά και την επανεμφάνιση του Άλκη Μπαμπαλή. Ένας ήρωας-αντιήρωας που έχει χάσει την αίγλη του. Έχει αποσυρθεί στις σκιές και βρίσκεται σε μία διαρκή αναζήτηση, προσπαθώντας να αναγεννηθεί από τις στάχτες του... 

Τί έχουμε, λοιπόν, στα χέρια μας; Μία άτυπη συνέχεια του βιβλίου ''Ο κύριος Χι''; Μα φυσικά και όχι! Ο συγγραφέας, αν και δίνει ξανά ζωή σε μερικά από τα πρόσωπα που έδρασαν σε εκείνο το βιβλίο αγκαζέ με τον Άλκη Μπαμπαλή, μας παρουσιάζει μία νέα κι ενδιαφέρουσα ιστορία, όπου το αστυνομικό κομμάτι καλά κρατεί τα ηνία. 

''Ο Άλκης Μπαμπαλής απαλλαγμένος από την υπόθεση του κυρίου Χι συνεχίζει να ξοδεύεται στα μπαρ και τους ανώφελους, αδιέξοδους έρωτες. Επιβιώνει αναλαμβάνοντας, αναλύοντας και επιλύοντας υποθέσεις που δεν παρουσιάζουν κανένα εν διαφέρον. Η Νόρα, η εκρηκτική μπαργούμαν, προσπαθεί να παίξει τον ρόλο της Παόλας που τα κάνει όλα. Ένα μεταμεσονύκτιο τηλεφώνημα είναι η αρχή μιας νέας περιπέτειας. Ο ξεπεσμένος αρτίστας Βλάσσης Μώρας παλεύει να ξορκίσει τους φόβους του και το σκοτεινό παρελθόν. Η βοήθεια του Άλκη Μπαμπαλή φαντάζει ως η πλέον ενδεδειγμένη λύση· και ενδεχομένως η μοναδική…" (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Ο συγγραφέας μέσα από την παρούσα ιστορία θα προσπαθήσει να απαντήσει στο ερώτημα που λίγο έως πολύ μας απασχολεί όλους κι όλες. Άραγε, η τέχνη αντιγράφει τη ζωή, ή, το αντίστροφο; Ναι, ομολογώ ότι ακούγεται κάπως κλισέ όλο αυτό, μα ο συγγραφέας έχει βρει τον τρόπο ώστε να το προσαρμόζει στο σήμερα και στις ανάγκες του αναγνωστικού κοινού. Μετατρέπει αυτό το αναμενόμενο κι χιλιοειπωμένο σε σύγχρονο και πρωτότυπο. Αναζητά τα κίνητρα πίσω από διάφορες ανθρώπινες πράξεις. Εξετάζει ανθρώπινους χαρακτήρες, πάθη, λάθη, όνειρα, στόχους κι άλλα. Προσπαθεί να αποτινάξει από πάνω του προκαταλήψεις κι άλλες παγιωμένες αντιλήψεις, προσαρμόζοντας άψογα το κοινωνικό κομμάτι πάνω στο αστυνομικό στοιχείο με αποτέλεσμα ένα βιβλίο αρκετά καλογραμμένο κι ευνόητο. Αγαπημένο δε κομμάτι, οι εύστοχες παρατηρήσεις του συγγραφέα γύρω από τον χώρο της λογοτεχνίας σήμερα κι όσους/ες σχετίζονται με αυτόν.

Λοιπά θετικά στοιχεία βιβλίου:
- Άρτια σκιαγράφηση προσώπων,
- Γρήγορα κι μεστά κεφάλαια,
- Ακατάπαυστη δράση,
-Τέλος, ένας επίλογος που λειτουργεί λυτρωτικά.
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24 γράμματα.









Μαντάμ Αμάντα Μαντάμ Αμάντα Reviewed by Dominica on Ιουνίου 05, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.