ΑΝΑ-ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica_Amat)

   Μπορεί να μην έχει τύχει να διαβάσω στην ενήλικη ζωή μου μέχρι σήμερα πολλές ποιητικές συλλογές αλλά όταν φτάνει στα χέρια μου ένα βιβλίο με ποιήματα δεν το προσπερνώ. Γι'αυτόν τον λόγο χάρηκα πάρα πολύ όταν πρόσφατα μου έκαναν δώρο την νέα ποιητική συλλογή με τίτλο ''ΑΝΑ-ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ'' από την συγγραφέα κυρία Μαργαρίτα Αρβανίτη.
  Κατά την ταπεινή μου άποψη η ποίηση είναι για όλους τους ανθρώπους καί παίζει σημαντικό ρόλο στην ζωή τους πέρα από την ψυχαγωγία που τους προσφέρει. Έχει ως σκοπό της να καταδείξει τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας καί να αφυπνίσει την συνείδηση των πολιτών.
  Με παρόμοιο τρόπο η ποιητική συλλογή ''ΑΝΑ-ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ'' που διάβασα καί σας προτείνω σήμερα έχει ως σκοπό να μας ''ταρακουνήσει''. Χωρισμένη σε τρείς ενότητες που η καθεμία έχει τον δικό της ξεχωριστό τίτλο καί νόημα αλλά με ένα ενιαίο τελικό αποτέλεσμα.
   Η πρώτη ενότητα Α'. τιτλοφορείται ''ΚΡΙΣΗ ΑΞΙΩΝ'' καί εστιάζει σε αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος της. Με γλώσσα λιτή,καθαρή αλλά έντονη έως καί καυστική είναι γραμμένα τα ποιήματα τόσο της πρώτης όσο καί της δεύτερης ενότητας. Αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιεί η συγγραφέας για μας βγάλει από την αδράνεια καί να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε καί να εναντιωνόμαστε σε ό,τι μας βλάπτει.
   Η δεύτερη ενότητα Β'. έχει τίτλο ''Η ζωή απαιτεί με πράξεις δικές μας να βρούμε τη λύση''. Είναι ουσιαστικά τα μέσα που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ώστε τελικά να βγούμε από το τέλμα που έχουμε βρεθεί όλοι καί η κοινωνία στο σύνολό της.
   Στην τρίτη καί τελευταία ενότητα Γ. ο τίτλος είναι ''Η Φύση με τα σημάδια της μας δείχνει τις στράτες της ζωής''. Εδώ έχουμε πλέον καί το κλείσιμο του βιβλίου που παράλληλα λειτουργεί καί σαν την κατάληξη του αγώνα μας απέναντι σε όλα τα δεινά καί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Η γλώσσα καί το ύφος της γραφής μπορεί να παραμένουν έντονα αλλά χωρίς να διακρίνονται από την πιο σκληρή μορφή που είχαν στις προηγούμενες ενότητες.
    Τέλος θα ήθελα να σας πώ ότι ένας λόγος επιπλέον που μου άρεσε αυτή η ποιητική συλλογή ήταν ο ελεύθερος στίχος που το έκανε πιο οικείο καί προσιτό καί όχι τόσο μονότονο καί ''ξύλινο'' στο άκουσμά του το κάθε ποίημα.
    Είτε διαβάζετε ποίηση είτε όχι,νομίζω πως αξίζει να του δώσετε μία ευκαιρία. Καλές σας αναγνώσεις.

Υ.Γ.1: Αγαπημένο μου ποίημα είναι το ''ΜΑΝΑ''.

Υ.Γ.2 :Αγαπημένος μου στίχος που νομίζω ότι συνοψίζει όλα όσα θέλει να μας πεί η συγγραφέας είναι: ''Θέλει αρετή καί τόλμη η ελευθερία''- Κάλβος.Από το ποίημα ''Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ''.

Εδώ μπορείτε να ακούσετε μελωποιημένο το ποίημα της συγγραφέως ''ΚΑΘΕ ΔΥΣΗ ΕΓΚΥΜΟΝΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ'' από την ενότητα Β'. Η ζωή απαιτεί με πράξεις δικές μας να βρούμε τη λύση.

https://www.youtube.com/watch?v=-s9Z50mSTPA&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1GVytdmrip6gXyFFDM0kvIT6-t3PYxZS5io9wGmakk_-HtqUI-GmIIM5o

Σας προτείνω να το ακούσετε παράλληλα με την ανάγνωση του ποιήματος

Ένα ακόμα μελωποιημένο ποίημα της συγγραφέως ''Έλα να ξεφαντώσουμε''

https://www.youtube.com/watch?v=FQWHJFdluuY&fbclid=IwAR3g7z_ykUBr04hxweOK-clndK2q6J7pYPV69JRjQjH_7e8-vmsj_9lTNFI

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΚΤΟΣ
ΑΝΑ-ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΑΝΑ-ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ Reviewed by Dominica on Μαΐου 27, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.