Η προσευχή της Μάντισσας



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Όλοι/ες αγαπάμε να διαβάζουμε βιβλία γιατί μέσα από τις σελίδες τους κάνουμε ταξίδια μακρινά πίσω στο χρόνο σε αλλοτινές εποχές που τις περιβάλλει μία πιο ατμοσφαρική διάθεση. Εγώ αυτές τις ημέρες έκανα ένα ταξίδι στο Κάϊρο στις αρχές του '50 παρέα με το νέο βιβλίο της συγγραφέως κυρίας Γιώτας Γουβέλη με τίτλο ''Η προσευχή της Μάντισσας''.
   Η συγγραφέας σε αυτό της το βιβλίο μας ταξιδεύει νοερά σε εκείνη την ακμάζουσα για τον ελληνισμό του Καϊρου εποχή με μία εσάνς μυστηρίου,έρωτα,επανάστασης καί θανάτου. Η πένα της μας κατακτά από τις πρώτες κιόλας σελίδες του βιβλίου. Απλή,καθαρή καί διακοσμημένη από την απαραίτητη χρήση της τοπικής διαλέκτου γλώσσα μας δίνει ένα πολύ καλογραμμένο βιβλίο.
   Η μοιρά σίγουρα πάντα επιτελεί τον σκοπό της καί κανείς ευτυχώς ή δυστυχώς δεν μπορεί να της ξεφύγει ανεξάρτητα από την οικονομική του κατάσταση καί τάξη. Όμοια καί εδώ οι ήρωες του βιβλίου θα ζήσουν με ό,τι τους έχει ορίσει. Θα μπορέσουν να σηκώσουν στις πλάτες τους αυτό το βάρος; Θα είναι ευτυχισμένοι ή όχι; Κι όλα αυτα συμβαίνουν σε μία επόχη που η επανάσταση καί η κρίση είναι πρό των πυλών καί κανείς δεν γνωρίζει τι θα επακολουθήσει αυτής.
   Οι ήρωες είναι άριστα δοσμένοι από την μεριά της συγγραφέως με εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αρμόζουν στον χαρακτήρα του καθενός. Δεν νομίζω πως θα μπορούσα να τους φανταστώ με άλλη εμφάνιση ή προσωπικότητα. Όλοι τους έχουν την θέση τους όπως τα πιόνια του σκακιού καί τους επιτρέπεται περιορισμένος αριθμός κινήσεων καί θέσεων. Εκεί πάνω στηρίχτηκε καί η συγγραφέας για να δείξει τις διαφορές ανάμεσα στις γυναίκες καί τους άντρες,τον ντόπιο πληθυσμό καί τους ξένους,τους βασιλείς καί τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα καί τον απλό λαό.
   Εμένα ένα ακόμη στοιχείο του βιβλίου που μου άρεσε πάρα πολύ ήταν η αναφορά σε αληθινά γεγονότα που συνέβησαν πολύ καιρό πρίν καί είναι αδύνατο να γνωρίζω. Αγαπώ στα βιβλία που διαβάζω να υπάρχει η μνεία σε ιστορικά γεγονοτά καί στο πως αυτά επηρεάζουν τις ζωές των ηρώων. Αυτός είναι μάλιστα καί ένας από τους λόγους που μου άρεσε πολύ αυτό το βιβλίο. Προσέξτε. Η αναλογία ανάμεσα σε όλα τα θέματα που καταπιάνεται η ιστορία του βιβλίου είναι επαρκής για καθένα ξεχωριστά χωρίς το ένα να υπερισχύει του άλλου,π.χ. ο έρωτας έναντι του κοινωνικού καθωσπρεπισμού.
   Σε αυτό το βιβλίο θα συναντήσουμε παλιούς γνώριμους καί τους απογόνους αυτών από το προηγούμενο βιβλίο της συγγραφέως με τίτλο ''Το δάκρυ της Μάντισσας''. Μην μπερδευτείτε όμως. Δεν θα σας επηρεάσει καθόλου κατά την ανάγνωση του βιβλίου αν δεν έχει τύχει να διαβάσετε το προηγούμενο βιβλίο αφού καί τα δύο είναι αυτόνομα καί δεν παίζουν κάποιο σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας. Το πιο πιθανό είναι να θέλετε να διαβάσετε όποιο από τα δύο δεν έχετε στην κατοχή σας. Το ίδιο έχω πάθει καί εγώ.
    Νομίζω πως είναι ένα από τα βιβλία που θα ήταν καλό να το διαβάσετε αφού έχει μία πιο ''ρεαλιστική'' αλλά ταυτόχρονα ρομαντική διάθεση που όμως θα σας αρέσει. Καλές σας αναγνώσεις.

                                                              ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στο κοσμοπολίτικο Κάιρο, αρχές της δεκαετίας του ’50, η ευρωπαϊκή χλιδή συνυφαίνεται με τη σαγήνη και το μυστήριο της ονειρικής ανατολής. Ωστόσο, η στιγμή της μοιραίας σύγκρουσης πλησιάζει και ο λαός ξεσηκώνεται εναντίον του παλατιού και των Άγγλων.

Η Αννίτζα, απόγονος της θρυλικής δασκάλας Άννας της Ρούμελης, ζει με την οικογένειά της στο Ελ Ζαμάλεκ, μια αριστοκρατική συνοικία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Το ταραχώδες πολιτικό κλίμα και η αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά φέρνει τον εμπορικό οίκο της οικογένειας στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Μοναδική τους σωτηρία ο γάμος μιας από τις τέσσερις κόρες της οικογένειας με έναν υποψήφιο επενδυτή. Όμως, ο έρωτας έχει ήδη μπει στον δρόμο των τεσσάρων κοριτσιών και καμιά δεν είναι διατεθειμένη να τον θυσιάσει για να σώσει την οικογένειά της.
Ο χειριστικός χαρακτήρας μιας από τις αδελφές σπέρνει ανάμεσά τους την έριδα και τη διχόνοια.
Μαζί, η παιδική τους φίλη η Νουρ, η μελαμψή κεντήστρα του παλατιού με προσωπικότητα ζυμωμένη στα βάθη της ερήμου.
Μυημένη από τα γεννοφάσκια της στα ιερά μυστήρια της ζωής, η Νουρ διαισθάνεται τον θανάσιμο κίνδυνο που τις απειλεί και προσπαθεί να τις προειδοποιήσει.
Κι ενώ η επανάσταση μαίνεται στους δρόμους του Καΐρου, οι τύχες της Νουρ και των τεσσάρων κοριτσιών ακροβατούν επικίνδυνα στο σχοινί της μοίρας.

ΣΥΓΓΡΑΦΈΑΣ: ΓΙΩΤΑ ΓΟΥΒΕΛΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΔΙΟΠΤΡΑ
   
Η προσευχή της Μάντισσας Η προσευχή της Μάντισσας Reviewed by Dominica on Μαΐου 30, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.