Κόκκινη Μαδρίτη


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

    Ανατριχιαστικό,μεθυστικό,συγκλονιστικό καί ωμό είναι λίγες από τις λέξεις που θα μπορούσαν να περιγράψουν όσο γίνεται πιο σωστά το αστυνομικό βιβλίο ''Κόκκινη Μαδρίτη'' από την αινιγματική συγγραφέα που κρύβεται πίσω από το όνομα Κάρμεν Μόλα.
    Πρέπει να παραδεχτώ ότι είναι από εκείνες τις φορές που διαβάζεις ένα αστυνομικό βιβλίο καί νιώθεις φόβο για το τι θα ανακαλύψεις στις επόμενες σελίδες του. Για μένα ανήκει στα πέντε πιο δυνατά αστυνομικά βιβλία που έχω διαβάσει έως τώρα καί που θα ξαναδιαβάσω πολλές φορές στο μέλλον με την ίδια αγωνία,σασπένς κι ενδιαφέρον.
   Η συγγραφέας εύστοχα μας βάζει μέσα στην υπόθεση του βιβλίου καί μας δίνει κατευθυντήριες γραμμές για το που θα κινηθεί από τον τίτλο καί το εξώφυλλό του.
    ''Κόκκινη Μαδρίτη'' ο τίτλος καί αμέσως κάνουμε ένα ταξίδι στη Μαδρίτη όπου θα βαφτεί κόκκινη από το αίμα των δολοφονημένων θυμάτων. Η συγγραφέας έξυπνα με αυτόν τον τρόπο μας προετοιμάζει ψυχολογικά για το τι θα αντιμετωπίσουμε διαβάζοντας το βιβλίο της. Θέλει να μας ''αιχμαλωτίσει'' καί το καταφέρνει απόλυτα.
    Η αγωνία καί οι αναπάντεχες ανατροπές αρχίζουν από την πρώτη του κιόλας σελίδα καί δεν πρόκειται να σταματήσουν μέχρι την τελευταία.
   Οι ήρωες ποικίλοι άλλωτε πιο αθώοι κι άλλωτε πιο σκοτεινοί,ο καθένας του κρατάει κρυμμένα τα δικά του μυστικά καί θα ενεργήσει ως ένα βαθμό με σκοπό το δικό του συμφέρον. Εμένα μου άρεσε πάρα πολύ ο τρόπος με τον οποίο μας δίνεται ο χαρακτήρας του ενόχου καί η εξήγηση για το πως κατέληξε να είναι έτσι εκείνη την στιγμή.
    Δεν θα αποφύγω να σας πώ ότι η συγγραφέας μέσα από την γραφή της με ξεγέλασε σε μεγάλο βαθμό σχετικά με ένα στοιχείο της υπόθεσης καί αυτό με ικανοποίησε γιατί με ιντρίγκαρε καί με έβαλε σε σκέψεις για το πως θα εξελιχθεί η ιστορία του βιβλίου.
    Επίσης μου άρεσε ιδιαίτερα η περιγραφή των τοπίων που έγιναν τα εγκλήματα καθώς καί η κατάσταση των θυμάτων όταν εντοπίστηκαν. Ήταν τόσο έντονη καί σχεδόν ρεαλιστική που με έκανε να πιστεύω ότι η συγγραφέας είτε είχε κάνει πολλή έρευνα είτε πως είχε γίνει η ίδια μάρτυρας τέτοιων καταστάσεων. Κάτι που είναι η αλήθεια ότι πολύ δύσκολα θα μάθουμε ποτέ.
    Ακόμη να σας πώ ότι το βιβλίο καταπιάνεται με το θέμα του ρατσισμού,την αποδοχή της διαφορετικότητας,τα ένοχα μυστικά καί κινδύνους του διαδικτύου καθώς καί την μητρική αγάπη καί την ανάγκη για απόδοση της δικαιοσύνης. Όλα αυτά δοσμένα με την αρμόζουσα προσοχή καί απαλλαγμένα από γραφικότητες καί τάσεις εντυπωσιασμού.
    Τέλος να αναφερθώ στην πολύ καλή γραφή του κειμένου καί στην απόδοσή του από τα ισπανικά στα ελληνικά με αποτέλεσμα να έχουμε ένα πολύ ωραίο καί ευκολοδιάβαστο βιβλίο για τους αναγνώστες.
                         Διαβάστε το καί θα σας ανταμείψει. Καλές σας αναγνώσεις.

                                                                 ΠΕΡΙΛΗΨΗ
     
Στη Μαδρίτη οι φόνοι είναι ελάχιστοι, αλλά όταν γίνονται δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

Η μελλόνυμφη τσιγγάνα Σουσάνα Μακάγια βρίσκεται δολοφονημένη με φρικτό τρόπο: από τρεις τρύπες στο κρανίο της έχουν εισαχθεί προνύμφες ενός είδους μύγας που της έχουν καταφάει τον εγκέφαλο. Η αδελφή της, Λάρα, είχε δολοφονηθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο πριν από επτά χρόνια, αλλά ο δολοφόνος της εξακολουθεί να εκτίει την ποινή του. Κάποιος μιμήθηκε τις φρικαλέες μεθόδους του ή μήπως ένας αθώος βρίσκεται στη φυλακή;


Ένα μυθιστόρημα-τοιχογραφία της Μαδρίτης με πρωταγωνίστρια την αστυνόμο Έλενα Μπλάνκο, μια ιδιόμορφη μοναχική γυναίκα, εθισμένη στην γκράπα, το καραόκε και τις σεξουαλικές συνευρέσεις με ιδιοκτήτες αυτοκινήτων υψηλού κυβισμού. Η Έλενα παραμένει συνειδητά μονίμως εκτεθειμένη σε κίνδυνο, για να μην ξεχνάει πως στη ζωή της υπάρχει μια εκκρεμότητα που δεν κατάφερε να επιλύσει…

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΑΡΜΕΝ ΜΟΛΑ(CARMEN MOLA)

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: LA NOVIA GITANA

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ
    
Κόκκινη Μαδρίτη Κόκκινη Μαδρίτη Reviewed by Dominica on Ιουνίου 23, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.